"מיקו מה?" הייתה התגובה שהייתם מקבלים עד לא מזמן, אם הייתם משתמשים במונח 'מיקור חוץ' במשפט. אבל אותו מונח שצץ בשוק אי אז בסוף שנות התשעים, התפשט בשוק העולמי כאש בשדה קוצים וניתן למצוא אותו כיום כמעט בכל מדינה בעולם, כולל בישראל. אז מהו מיקור חוץ, של מערכות מידע ובכלל, למה הוא טוב ולמה לא?
מהו מיקור חוץ
מיקור חוץ הינו המונח העברי למונח הלועזי אאוטסורסינג (Outsourcing). המדובר בשיטת העסקה ובמודל עסקי כאחד. לפי מודל זה, במקום להחזיק בציוד, מערכות מידע ובעובדים ייעודיים לביצוע משימה מסוימת, להשקיע בהכשרה של עובדים או באחזקה של ציוד, פונים לחברה המספקת את השירות במיקור חוץ והעבודה מתבצעת, למעשה, עבור הארגון, על ידי ארגון חיצוני. הארגון אינו חייב לשבת במקום העסק השוכר את שירותיו, ולמעשה, בעולם כיום, בו ניתן להתקשר בקלות ובמהירות עם אנשים בצידו השני של העולם, העסק המספק את שירותי המיקור חוץ, אפילו לא חייב להיות באותה המדינה.
מיקור חוץ עלה לתודעה הציבורית הגלובאלית, כאשר חברות מערביות רבות גילו את הפוטנציאל הרב אשר טמון בשימוש בכוח אדם זול ממדינות עניות יותר או ממדינות המזרח. כך, למשל, חברות רבות העבירו את מערך שירות התמיכה, את המערכות מידע ואת שירות הלקוחות למדינות כגון הודו. השכר אותו יש לשלם לעובדים אלה נמוך בהרבה מזה שנדרש בארה"ב למשל. כמו כן, לעתים, משמעותם של הבדלי השעות בין מדינה למדינה, די בו על מנת לאפשר לספק שירותי תמיכה בשעות הלילה, בעזרת עובדים שאצלם השעות הן שעות יום והם ערניים ויעילים, ואין אפילו צורך לשלם להם תשלום נוסף עבור עבודה בשעות הלילה. העסק משלם פחות, העובד ההודי מקבל יותר והלקוח מקבל שירות מנציג ערני ומרוצה. לכאורה כולם צריכים להיות מרוצים, אז איפה הבעיה? מהו המלכוד?
הבעייתיות שבשירותי מיקור חוץ
מהר מאוד לאחר שתחום מיקור החוץ החל לצבור תאוצה, החלו לקום מחאות נגד מודל עסקי זה. הטענות הן רבות ובחלקן הגדול, גם מוצדקות. עם הטענות נגד שיטת המיקור חוץ ניתן למנות סיבות אלו כסיבות מרכזיות.
בריחת מקומות עבודה:
אבטלה הינה אחת מהמחלות החברתיות הקשות ביותר. כאשר אנשים מובטלים, הדבר פוגע ביכולתם לדאוג לעצמם ולביתם, וכן מונע מהם לקחת חלק פעיל בכלכלה. בנוסף, אבטלה יכולה לפגוע קשות בהערכה האישית של אדם, שכן עבור רבים העבודה הינה אחד האמצעים להגדרה אישית. כאשר אנשים מובטלים, הם נוטים לחשוש ולדאוג ולהדביק בחששות ובדאגות הללו גם אחרים – מה שבסופו של דבר יכול להביא לנזקים כבדים לכלכלה ולחברה.
כאשר עסקים רבים מנסים לשרוד בשוק התחרותי, קשה לשכנע מעסיק כי עליו להעסיק עובדים מקומיים, שעלות שכרם גבוהה, בזמן שביכולתו לשלם סכום נמוך לעין ערוך באמצעות שימוש בשירותי מיקור חוץ.
ניצול עובדים:
אף על פי שבמקרים רבים עובדי מיקור חוץ אכן יכולים להיות מרוצים מאוד מתנאי העסקתם, הרי שמדובר בתופעה שהשפעותיה אינן מוגבלות למדינות כגון הודו או סין. כמו כן, גם תנאי ההעסקה משתנים ופעמים רבות המשכורות אותן מקבלים עובדים יכולות להיות נמוכות גם באופן יחסי למקובל ארץ המדוברת. בנוסף, שירותי מיקור חוץ כבר מזמן אינם מוגבלים לעובדים בארצות זרות וחברות מיקור רבות מספקות את שירותיהן בתוך המדינה. אז, פעמים רבות תנאי ההעסקה יכולים להגיע בקלות לכדי ניצול.