קידום אתרים הינו תחרות מתמדת. על מנת להגיע לשורות הראשונות של תוצאות החיפוש צריך לבנות את האתר ולנהלו באופן טוב יותר מאחרים. לצרכים אלה ניתן להיעזר בכלים לקידום אתרים.
תחילה נסביר מהם הכלים של קידום אתרים . כלים אלה הם בעצם אוסף של תוכנות, או סקריפטים ליתר דיוק, שמטרתן לאפשר למקדם לקבל את הנתונים הסטטיסטיים עבור האתר שהוא מקדם. בעזרת הכלים הללו המקדם יכול לעקוב לאחר תהליך הקידום, ולקבל החלטות אם להמשיך בתוכנית המקורית או לבצע שינויים.
כלי ראשון הוא הכלי הבסיסי ביותר לבדיקת מיקום במנוע החיפוש. מטרת הכלי הנ"ל הוא לקבל מהמשתמש את כתובת האתר ואת בקשת החיפוש. התוצאה תהיה מיקום האתר ברשימת החיפוש של מנועי החיפוש בהקשר לאותה בקשת חיפוש. ישנם כלים המאפשרים בדיקה לגבי מנוע חיפוש מסוים, וישנם כאלה המאפשרים בדיקה של מגוון מנועי חיפוש.
כלי נוסף של קידום אתרים באינטרנט הוא בדיקת קישורים נכנסים. כל מנוע חיפוש מסתמך על מספר קישורים המופיעים באתרים אחרים ומקשרים אל האתר המקודם. מספר גדול יותר של קישורים מעלה את חשיבות האתר וכך את דירוגו. כלי בדיקת קישורים נכנסים מאפשר למשתמש להכניס את כתובת האתר ולקבל את מספר הקישורים לאתר שלכם כפי שרשום במאגרים של מנועי החיפוש.
כלים נוספים הם כלים לבדיקת תוכן. התוכן נבדק ממספר היבטים. היבט ראשון הוא צפיפות מילות המפתח בתוכן. ישנה הנחה שאומרת שצפיפות מילות המפתח חייבת להיות בין ארבעה לשמונה אחוזים. תוכן עם צפיפות רבה יותר ייחשב תוכן לא איכותי, הנועד לרמות את מנוע החיפוש, ותוכן עם צפיפות דלה, ייחשב כתוכן הפחות רלוונטי לאותה בקשת חיפוש. היבט נוסף הוא יחס בין הקוד לתוכן. עדיפות מנועי החיפוש היא לתוכן ולא לקוד. הסיבה היא כפולה – מהירות טעינת האתר, ומקצועיות של האתר.
כלי אחרון בידיהם של אלו העוסקים בתחום של קידום אתרים בגוגל , הוא כלי הייחודי למנוע חיפוש של גוגל. חברת גוגל רשמה כסימן מסחר את הפרמטר הנקרא "page rank" . פרמטר זה משפיע מאוד על דירוג האתר בתוצאות החיפוש. פרמטר זה נותר כתוצאה מניתוח של מספר גדול של פרמטרים הקשורים לאתר המקודם. בסופו של דבר אתרים בעלי דירוג הגבוה ביותר הקשורים לבקשות החיפוש הם אלה שיופיע בחלקם העליון של התוצאות. כלי זה מאפשר להכניס את כתובת האתר ולקבל את דירוג העמוד שלו.