אחד הדברים החשובים שיש לבדוק לפני קנייה של בית/דירה היא תוכנית בניין עיר, או כפי שהיא מוכרת יותר בציבור "ת.ב.ע." - יורם קראוס, מנכ"ל חברת SMS לניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי, מסביר
יורם קראוס: "לא קונים דירה לפני שבודקים את תוכנית בניין עיר, או בראשי תיבות - ת.ב.ע. נקודה! זהו אחד הדברים החשובים ביותר שעליכם לבדוק. אגב, המונח "תוכנית בניין עיר", הוא כינוי שהשתרש בלשון העם, בלשון החוק הוא נקרא בפשטות: "תוכנית".
יורם קראוס: "הת.ב.ע. היא תמונת המצב העתידי של הבית שלכם. זוהי התוכנית שבאה להסדיר את ייעודי הבנייה המותרים בשטח מסוים. לכל רשות בארץ קיימת תוכנית שכזו, המתבססת ונגזרת מתוכניות המתאר הארציות והמחוזיות. ניתן למצוא בה את התוואי התכנוני הקיים וזה המתוכנן בעתיד בעיר/בישוב בו אתם עומדים לקנות בית. הת.ב.ע. עבורכם היא כמו כדור הבדולח שיראה לכם את עתיד הישוב שלכם, היא תספר לכם מה מתכננים לבנות ולהקים בסביבתכם העתידית, איך, כמה ובאיזו צורה".
יורם קראוס: "הת.ב.ע. מורכבת משני מסמכים - תשריט ותקנון. התשריט הוא מפה, המשורטטת על רקע מפת מדידה, וניתן לראות בה את מיקומי המגרשים השונים, גודלם, וייעודם - שטחים ירוקים, שטחים לבנייה עתידית, מסומנים בה הכבישים שבתכנון והקמה, מבני הציבור העומדים להיבנות בסמוך לבית שאותו אתם מתכוננים לקנות, וכל התוואי התכנוני הקיים והמתוכנן בעתיד בסביבתכם. למפת התשריט יש צבעים מוסכמים הקבועים בתקנות התכנון והבנייה".
יורם קראוס: "בנוסף לתמונת המצב העתידית של העיר/יישוב מסוים, החלק השני של הת.ב.ע., הנקרא כאמור "תקנון", מכיל פרטים טכניים, כמו גוש, חלקה והבעלות על שטח מסוים, שטח מגרש מינימאלי שהותר לבנייה. בנוסף יש בתקנון התייחסות להוראות בנייה ספציפיות לאזורים ספציפיים, כגון: זכויות הבנייה ואחוזי בנייה שאושרו בתוכנית, צורת הבנייה שאושרה, התייחסות למרפסות, לגובה שאושר לבנייה, צורת הגימור המותרת במבנים, תוספות בנייה וכיו"ב. התקנון, שלא כמו התשריט, איננו מפה, אלה מסמך כתוב מילולית".
יורם קראוס: "כאשר יש סתירה בין המפה (התשריט) לבין התקנון המילולי - התקנון הכתוב הוא הקובע".