דף הבית עסקים מכירות חקירה צולבת
חקירה צולבת
עדי פלאוט 30/12/08 |  צפיות: 2725

לקוח שלי מוכר שירותי תוכנה המותאמים ללקוח במדויק (Tailor-Made) בעשרות עד מאות-אלפי שקלים לכל עסקה. הבחור מאוד מקצועי ושולט היטב בתחום ולכן קל לו מאוד לדבר על הצד הטכני של הדברים וכמובן לבצע את הפרויקטים ויש פניות רבות מצד לקוחות פוטנציאלים, המגיבים למערכת השיווק המשומנת וליחסי הציבור המצוינים.

ולמרות זאת, קצב סגירת העסקאות נמוך מידי, מה שאומר שכל הזמן מבוצעות פגישות ויש מגעים עם לקוחות פוטנציאלים, דבר הגוזל זמן ומשאבים רבים, אבל ההכנסות בפועל לא מספקות על מנת להפוך את הבעלים למאושר.

שאלתי אותו מה הוא עושה בזמן המכירה. הוא תיאר לי את התהליך: הוא מציג את עצמו בקצרה ואת השירותים שנתן עד היום. לאחר בירור ממש קצר מה הלקוח רוצה לקבל הוא מתחיל להסביר ללקוח על הצד הטכני של העסקה, מה יכול להתאים וכיצד הבחירה תשפיע על המחיר.

נשמע טוב, לא?

אז למה לא נסגרות מספיק עסקאות?

הסברתי ללקוח שלי, שמכירה יכולה להתבצע אך ורק אם יהיה לו ברור באמת מה הסיבות האמיתיות של הלקוח הגורמות לו להצטרך את המוצר. אתם אולי אומרים לעצמכם - "נו.... זה ברור!" אז כדי להבהיר את העניין אתן דוגמא: נניח שאני רוצה לרכוש אופניים כדי להיכנס לכושר. זה נראה ברור: אני בא לרכוש אופניים כי אני רוצה להיכנס לכושר. פשוט נכון? מסתבר שלמרות שזה נראה פשוט - זה לא! תמיד יש משהו יותר עמוק. על מנת לשפר את סיכוי המכירה צריך למצוא אותו!

שאלה כגון "למה אתה רוצה להיכנס לכושר?" יכולה להוביל אותנו (אולי) להבנה יותר עמוקה החשובה לנו מאוד לסגירת המכירה. נניח שהתשובה היא "אם אהיה בכושר טוב יותר אהיה יותר בריא". למוכר זה יהיה נתון מאוד מעניין. כי אם האופניים הם סתם בשביל כושר סביר שהלקוח יהיה מוכן לשלם רק סכום מסוים בעוד שבשביל לשמור על הבריאות אולי יסכים לשלם על אופניים יקרים יותר. ויותר מזה - אם הקונה יעלה התנגדות לרכוש את האופניים עליהם ממליץ המוכר (וכמובן מאמין בהם) תמיד ניתן יהיה לחזור ולקשר ביניהם לבין הבריאות שתושג ולהמשיך בתהליך המכירה.

אבל איך מוצאים את הסיבה האמיתית? הרי הלקוח ברוב המקרים לא יספר לנו את הסיבה העמוקה יותר אלא רק מה שעל פני השטח. לפעמים הוא בעצמו לא גיבש בינו לבין עצמו את הסיבה למה הוא רוצה לרכוש את המוצר ואז המכירה תהיה מאוד קשה.

התשובה פשוטה. שואלים הרבה שאלות כאשר המטרה היא למצוא את הסיבה העמוקה האמיתית. צריך לעשות זאת בלי כל שיקול מהסוג של "לא נעים" או "מה אני נכנס לו ככה לחיים" או כל דבר אחר.

הסברתי את העניין ללקוח שלי ואז ביצענו אימון בעל מספר מחזורים כאשר פעם הוא שואל שאלות על מנת למכור לי משהו ולאחר מכן מתהפכים בתפקידים. המטרה הייתה להתגבר על אי הנעימות ותחושת החדירה לפרטיות של הצד השני וכו'.

יומיים לאחר מכן הוא הודיע לי שהייתה לו פגישת מכירה מאוד מהנה. הוא שאל המון שאלות. כמו שהוא הגדיר זאת הוא ממש ביצע חקירה צולבת ללקוח הפוטנציאלי שלו. הוא לא התקדם בכלל לכיוון המוצר עד שהרגיש שהוא ממש מבין את המצב. הוא גילה בחקירה מה הלקוח צריך באמת ולמה. תוך כדי החקירה גם התברר שהלקוח הפוטנציאלי שלו לא ממש יודע מה בדיוק הוא רוצה שהמוצר יעשה. וכך נסגרה מייד עסקת אפיון לפרויקט והלקוח שלי היה מאושר!

שורה תחתונה: קצב מכירות גבוה יכול להתממש רק אם המוכר יודע לשאול הרבה שאלות מבלי להתבייש, להתעכב או להתבלבל. אם אתה מרגיש שיש לך בעיה לשאול ולחפש אחר הצורך האמיתי לביצוע הרכישה דאג לקבל אימון מתאים.

ניתן למצוא טיפים ומאמרים נוספים באתר www.expertinfo.co.il


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עדי פלאוט

עדי פלאוט, מנכ"ל ובעלים של קבוצת קומליין - חברת החזקות וניהול עסקי הפועלת משנת 2004.

בקבוצה פועלות חמש חברות: קומסקיור - יבואנית אנטי-וירוס NOD32 מבית ESET, וובוקס - ספקית שירותי מחשוב ענן מהראשונות בישראל, קומפון - המשווקת הבלעדית של שירות 'פון-פלוס' למענה טלפוני חכם ומתקדם, קומליין יעוץ עסקי – המתמחה בייעוץ לעסקים קטנים ובינוניים ופרומו המתמקדת באספקת שירותי שיווק ויחסי ציבור במדיות השונות.



 


מאמרים נוספים מאת עדי פלאוט
 
הכן את הבנקאי שלך לחורף: כך תקבל מהבנקאי שלך שיתוף פעולה להלוואות בתנאים משופרים
ראשית, השורה התחתונה: לא טוב לגשת לבנק מעכשיו לעכשיו לבקשת הלוואה, תמיד טוב יותר להכין את הקרקע מראש, לדעת בדיוק מהו הצורך המדויק ולא בתור כיבוי שריפות כי יתרון הזמן לא עומד לרשותכם.

הופ, הנה הלך הכסף לפרסום
איך זה קורה שדווקא תקציב הפרסום והשיווק הוא זה שנמחק ראשון מהתכנית? ולמה זאת השגיאה הקלאסית?

ניהול פיננסי "אנושי"
כיצד להיות עצמאי ולא להיות "לחוץ" מניהול פיננסי?

שתי גישות לגיוס עובדים
חברות ענק מחזיקות מדורי כוח אדם המגייסים עבורן עובדים אך ברוב השוק העסקי מנהל העסק נאלץ להתמודד עם גיוס כוח האדם ולפעמים אף לבצע את הפעולה בעצמו. יש מנהלים שלא יקבלו מועמד אלא אם הוא בעל ניסיון עשיר, מנהלים שיחפשו רק את העובדים הצעירים והזולים, או את אלה שנראים הכי טוב וכך זה ממשיך. כמובן שהגדרות התפקיד עוזרות להגדיר את הדרישות והמנהל, שמכיר היטב את התפקידים שתחתיו ידע להחליט על הקריטריונים הנחוצים.

המקל והגזר בעסקים
02/02/10 | מכירות
את שיטת "המקל והגזר" כולם בטוח מכירים – נותנים פרס על הישגים וקנס על כישלונות. אבל אפשר גם אחרת.

למומחים בלבד: מה באמת אנשים חושבים עליך?
20/10/09 | מכירות
אחד מהטיפולים הרווחים יותר והשגויים יותר בעסקים הוא להוריד מחירים - הרעיון שיעדיפו אותך מפני שאתה זול יותר ולאו דווקא טוב יותר. למען האמת, מחירים נמוכים אכן מושכים לקוחות ואכן מקלים על סגירת העסקות. אך ישנם מצבים שככל שהמחיר יהיה נמוך יותר כך גם המינוס בבנק יגדל או שלכל הפחות הרווח לא יהיה יותר מאשר משכורת ממוצעת כאשר הטרחה רבה יותר מאשר במשרה ממוצעת. לא שווה לטרוח במצב עניינים כזה משום שאין בו יחס נכון של עלות מול תועלת.

הסכנה מאחורי מכירות בסכום גבוה
08/09/09 | מכירות
לרוב העסקים יש סל מוצרים שכולל עסקאות קטנות, בינוניות, גדולות או אפילו ענקיות. העסקאות הגדולות הן אלה שדורשות את מרבית תשומת הלב כי הן גם אלה המכניסות לעסק את סכומי הכסף הגדולים והן דורשות את מרבית ההשקעה מצד בעל העסק או איש המכירות. לאחר כל ההשקעה כשהעסקה נסגרת, יש חוזה והצ'קים או כרטיס האשראי כבר בכיס, הנטייה הטבעית לרוץ מיד ולהשקיע את הכסף, לשלם איתו חובות או לרכוש איתו דברים שמזמן היו צריכים כבר להירכש ורק חיכו לתזרים מזומנים – זו הנקודה לעצור!!! זו בדיוק הדרך למלכודת פיננסית.

המדריך להקמת עסק מצליח
שאלה החוזרת על עצמה שוב ושוב בקרב בעלי עסקים: "שיווק זה טוב ויפה, אבל לפני שמשווקים עסק, איך מקימים מלכתחילה עסק שיצליח?"

הצד האפל של העסק או כיצד להזרים הכנסה מיידית?
אחרי חצי שנה של מיתון שהולך ומעיק יותר ויותר, עסקים רבים חווים קשיי תזרים בלתי פוסקים. יש לכך כמה פתרונות, בחלקם לוקח זמן עד שמתחילים לראות את הכסף וחלקם הם "מעכשיו לעכשיו". בעוד שבמקרים רבים בעלי עסקים פונים לבנק בבקשה להלוואה כדי להמשיך ולשרוד, במקרים רבים מדי זהו פתרון לא נכון, שרק הולך ומסבך את העסק בקשיי תזרים חדשים.

קל להוריד מחירים, קשה להעלות אותם לאחר מכן. מוטו בעסקים!
25/05/09 | מכירות
בגלל חוק טבע זה, כאסטרטגיה אני לא בעד להוריד מחירים גם אם זה בזמן מיתון. ואם חייבים לעשות זאת צריך למצוא דרך בה לא יראה הדבר כפתרון למצבה הרע של החברה.
כיצד בכל זאת מורידים מחירים מבלי לפגוע במוניטין של העסק?

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI