דף הבית עסקים ייעוץ עסקי שתי גישות לגיוס עובדים
שתי גישות לגיוס עובדים
עדי פלאוט 22/03/10 |  צפיות: 3451

חברות ענק מחזיקות מדורי כוח אדם המגייסים עבורן עובדים אך ברוב השוק העסקי מנהל העסק נאלץ להתמודד עם גיוס כוח האדם ולפעמים אף לבצע את הפעולה בעצמו. יש מנהלים שלא יקבלו מועמד אלא אם הוא בעל ניסיון עשיר, מנהלים שיחפשו רק את העובדים הצעירים והזולים, או את אלה שנראים הכי טוב וכך זה ממשיך. כמובן שהגדרות התפקיד עוזרות להגדיר את הדרישות והמנהל, שמכיר היטב את התפקידים שתחתיו ידע להחליט על הקריטריונים הנחוצים.

המועמד המתאים

סקר שנעשה על ידי קבוצת קומליין הראה, שלרוב מעדיפים עובדים בעלי ניסיון.

האם זהו אכן העובד האידיאלי?

כמובן שהדרישות תלויות בסוגי התפקידים השונים, למשל בתפקיד שיווקי, ראש יצירתי ורענן יכול להתאים יותר מאשר בעל ניסיון שיכול להיות מקובע מדי. בתחום ההיי-טק, אחד הקריטריונים הנחשבים הוא להיות מעודכן כמה שיותר בהתפתחויות החדשות בתחום.

מנהלים מחפשים עובדים מיומנים, בעלי מספר שגיאות מינימאלי ובעלי הכשרה קיימת. המחשבה מאחורי הדרישות האלה היא שלהכשיר מישהו גוזל זמן וכסף ושגיאות כמובן מפחיתות מעוצמתו של עסק.

עדי פלאוט, מנכ"ל קבוצת קומליין ויועץ עסקי ותיק, טוען שההכשרה למעשה אף פעם לא מסתיימת. כל עובדי החברה, כולל המנכ"ל נמצאים בתהליכי למידה מתמשכים. השוק תמיד מתקדם ומשתנה, הטכנולוגיה מתפתחת, דברים אף פעם לא נשארים אותו הדבר ולפיכך חיפוש אחר עובדים בעלי ניסיון יכול להוות גורם שרירותי, שיאט את תהליך הגיוס.

"אני מעדיף לגייס עובדים על פי קריטריונים אישיים יותר, אני מקשיב להם הרבה יותר מאשר קורא את קורות החיים שלהם – שומע כיצד הם מדברים, על מה, האם הם נראים לי מתאימים לשרת את הלקוחות שלי, למכור ללקוחות הפוטנציאליים שלי?" מסביר עדי פלאוט, "עובדים אצלי הרבה חברה צעירים, למשל את מחלקת הכספים מחזיקה עובדת שלא היה לה שום רקע בתחום, שלחתי אותה להכשרה, ישבתי איתה לא מעט, הפגשתי אותה עם עובדים אחרים שמבינים בעניין – כעת היא שולטת באזור וממשיכה ללמוד ממני ומאחרים, ממשיכה להתמקצע ואני מאד מרוצה מביצועיה".

שיטת הגיוס המהיר

מיון קורות חיים וראיונות ממושכים יכולים להיות עבודה מפרכת ומייגעת. מנהלים רבים נאלצים להתמודד עם תחום גיוס העובדים גם כאשר ידיהם עמוסות במטלות רבות אחרות. אז כאשר טובעים תחת נטל העבודה נמשכים באופן טבעי לפעולות, שהינן קלות יותר ודורשות מאמצים פחותים יותר. אי אפשר לומר על תחום גיוס כוח האדם, שהוא קליל עבור מנהלים והרוב מחפשים מישהו לזרוק עליו את תיק הגיוסים.

כאשר לוקחים בחשבון שהעובדים הם אלה שבונים את החברה, הם אלה שלמעשה מייצרים את הכסף – כל אחד בתפקידו, יש חשיבות עליונה לבחירת כוח האדם.

כיצד מנהל יכול להחליט אם המועמד יהיה מתאים לשמש בתפקיד מפתח לאחר שיחה של כעשר דקות? ואם למעשה צריך להשקיע הרבה יותר מעשר דקות, האם יש למנהל את הזמן הזה להשקיע?

הנוהל
  1. מפרסמים מודעה בלוחות ועיתונים נפוצים וכמובן דרך האינטרנט. בדרך כלל מתקבלים לפחות  עשרות קורות חיים.
  2. בודקים שני קריטריונים בלבד בכל קורות החיים שהתקבלו. כבר נשמע פחות מהמם. בודקים קודם כל יציבות בעבודה, כלומר המועמד לא עובר באופן תדיר ממקום עבודה. אחר בודקים עוד נתון חשוב אחד – למשל אזור המגורים, לוודא שהמועמד גר מספיק קרוב למקום העבודה. מעבר לשני דברים אלה, אין צורך לקרוא את קורות החיים!
  3. מזמנים את כל הפונים ליום ראיונות מרוכז, מומלץ שמספר הפונים לא יעבור את ה-40 בכל יום ראיונות. אין סיבה לדאגה, אף פעם לא מגיעים כל אלה שאישרו וזאת הסיבה לראיונות ההמוניים. במקרה אמיתי שהיה, אישרו כ-40 פונים את הגעתם והגיעו 9 אנשים בלבד (אבל לפעמים מגיעים יותר).
  4. המנהל נותן סקירה של 5 דקות המסבירה על החברה, על התפקיד ומתארת מה בדיוק הוא מחפש. כבר בשלב הזה אנשים קמים ויוצאים כי מסתבר, שלא באמת קראו את כל הדרישות במודעת הדרושים.
  5. השלב הבא הוא ראיונות קצרים וממוקדים לאנשים שנותרו – לא יותר מ-10 דקות לאחד (בדרך כלל לא מראיינים יותר מ-7 דקות בשלב זה). מה מחפשים? זאת תורה בפני עצמה וכדאי ללמוד אותה. אבל על רגל אחת – זכרו שבראיון המועמד מגיע מוכן ומתורגל. הוא מציג לכם פעמים רבות מסיכה. צריך לגרום לו להסירה. את זה עושים על ידי שאלת שאלות מפתיעות, שלפעמים לא קשורות כלל לראיון תוך תשומת לב לזמן התגובה. אם הוא ארוך – לא טוב. ככל שקצר יותר –  יותר טוב.
  6. בסוף התהליך המנהל או המראיין מוצא מספר מועט של מועמדים חמים שרק אותם כדאי לראיין יותר לעומק ולפעמים אם יש מזל אחד מתאים ויאללה לעבודה.

כל התהליך כולו אורך שעות בודדות ועם התרגול נהיים יותר מומחים והזמן יכול אף להתקצר.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עדי פלאוט

עדי פלאוט, מנכ"ל ובעלים של קבוצת קומליין - חברת החזקות וניהול עסקי הפועלת משנת 2004.

בקבוצה פועלות חמש חברות: קומסקיור - יבואנית אנטי-וירוס NOD32 מבית ESET, וובוקס - ספקית שירותי מחשוב ענן מהראשונות בישראל, קומפון - המשווקת הבלעדית של שירות 'פון-פלוס' למענה טלפוני חכם ומתקדם, קומליין יעוץ עסקי – המתמחה בייעוץ לעסקים קטנים ובינוניים ופרומו המתמקדת באספקת שירותי שיווק ויחסי ציבור במדיות השונות.



 


מאמרים נוספים מאת עדי פלאוט
 
הכן את הבנקאי שלך לחורף: כך תקבל מהבנקאי שלך שיתוף פעולה להלוואות בתנאים משופרים
ראשית, השורה התחתונה: לא טוב לגשת לבנק מעכשיו לעכשיו לבקשת הלוואה, תמיד טוב יותר להכין את הקרקע מראש, לדעת בדיוק מהו הצורך המדויק ולא בתור כיבוי שריפות כי יתרון הזמן לא עומד לרשותכם.

הופ, הנה הלך הכסף לפרסום
איך זה קורה שדווקא תקציב הפרסום והשיווק הוא זה שנמחק ראשון מהתכנית? ולמה זאת השגיאה הקלאסית?

ניהול פיננסי "אנושי"
כיצד להיות עצמאי ולא להיות "לחוץ" מניהול פיננסי?

שתי גישות לגיוס עובדים
חברות ענק מחזיקות מדורי כוח אדם המגייסים עבורן עובדים אך ברוב השוק העסקי מנהל העסק נאלץ להתמודד עם גיוס כוח האדם ולפעמים אף לבצע את הפעולה בעצמו. יש מנהלים שלא יקבלו מועמד אלא אם הוא בעל ניסיון עשיר, מנהלים שיחפשו רק את העובדים הצעירים והזולים, או את אלה שנראים הכי טוב וכך זה ממשיך. כמובן שהגדרות התפקיד עוזרות להגדיר את הדרישות והמנהל, שמכיר היטב את התפקידים שתחתיו ידע להחליט על הקריטריונים הנחוצים.

המקל והגזר בעסקים
02/02/10 | מכירות
את שיטת "המקל והגזר" כולם בטוח מכירים – נותנים פרס על הישגים וקנס על כישלונות. אבל אפשר גם אחרת.

למומחים בלבד: מה באמת אנשים חושבים עליך?
20/10/09 | מכירות
אחד מהטיפולים הרווחים יותר והשגויים יותר בעסקים הוא להוריד מחירים - הרעיון שיעדיפו אותך מפני שאתה זול יותר ולאו דווקא טוב יותר. למען האמת, מחירים נמוכים אכן מושכים לקוחות ואכן מקלים על סגירת העסקות. אך ישנם מצבים שככל שהמחיר יהיה נמוך יותר כך גם המינוס בבנק יגדל או שלכל הפחות הרווח לא יהיה יותר מאשר משכורת ממוצעת כאשר הטרחה רבה יותר מאשר במשרה ממוצעת. לא שווה לטרוח במצב עניינים כזה משום שאין בו יחס נכון של עלות מול תועלת.

הסכנה מאחורי מכירות בסכום גבוה
08/09/09 | מכירות
לרוב העסקים יש סל מוצרים שכולל עסקאות קטנות, בינוניות, גדולות או אפילו ענקיות. העסקאות הגדולות הן אלה שדורשות את מרבית תשומת הלב כי הן גם אלה המכניסות לעסק את סכומי הכסף הגדולים והן דורשות את מרבית ההשקעה מצד בעל העסק או איש המכירות. לאחר כל ההשקעה כשהעסקה נסגרת, יש חוזה והצ'קים או כרטיס האשראי כבר בכיס, הנטייה הטבעית לרוץ מיד ולהשקיע את הכסף, לשלם איתו חובות או לרכוש איתו דברים שמזמן היו צריכים כבר להירכש ורק חיכו לתזרים מזומנים – זו הנקודה לעצור!!! זו בדיוק הדרך למלכודת פיננסית.

המדריך להקמת עסק מצליח
שאלה החוזרת על עצמה שוב ושוב בקרב בעלי עסקים: "שיווק זה טוב ויפה, אבל לפני שמשווקים עסק, איך מקימים מלכתחילה עסק שיצליח?"

הצד האפל של העסק או כיצד להזרים הכנסה מיידית?
אחרי חצי שנה של מיתון שהולך ומעיק יותר ויותר, עסקים רבים חווים קשיי תזרים בלתי פוסקים. יש לכך כמה פתרונות, בחלקם לוקח זמן עד שמתחילים לראות את הכסף וחלקם הם "מעכשיו לעכשיו". בעוד שבמקרים רבים בעלי עסקים פונים לבנק בבקשה להלוואה כדי להמשיך ולשרוד, במקרים רבים מדי זהו פתרון לא נכון, שרק הולך ומסבך את העסק בקשיי תזרים חדשים.

קל להוריד מחירים, קשה להעלות אותם לאחר מכן. מוטו בעסקים!
25/05/09 | מכירות
בגלל חוק טבע זה, כאסטרטגיה אני לא בעד להוריד מחירים גם אם זה בזמן מיתון. ואם חייבים לעשות זאת צריך למצוא דרך בה לא יראה הדבר כפתרון למצבה הרע של החברה.
כיצד בכל זאת מורידים מחירים מבלי לפגוע במוניטין של העסק?

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI