הפרעה פוסט טראומטית היא תגובה נפשית קשה לאירוע טראומטי בעל עוצמה, ובמיוחד לסדרת אירועים כאלה או לטראומה מתמשכת. אדם הסובל מהפרעה פוסט טראומטית עשוי להיות נתון להתקפי זעם ו/או התקפי חרדה, לעתים לא מסוגל להתרכז, מדוכא. התנהגותו הופכת לבלתי הולמת בצורה נראית לעין. לפעמים אדם כזה עשוי לסבול מחרדת רדיפה. אחד התסמינים הקשים של ההפרעה הם הסיוטים וההזיות, בהם שוקע האדם וחווה את הטראומה שוב ושוב.
הפרעה פוזט טראומטית עשויה לגרום לנוירוזה. יתרה מזאת, היזכרות חוזרת ונשנית באירוע הטראומטי עשוייה לגרום ליותר מאשר הפרעה נפשית: תגובה סומטית כגון יתר לחץ דם, אולקוס, ואפילו גידול ממאיר שכיחה יחסית בנפגעי פוסט טראומה. ברוב המקרים אין האדם מקשר בין מצבו הנפשי לבין מצבו הפיזי, ומקבל טיפול לתגובה הסומטית אך לא לשורש הבעייה.
ניתן לומר שהפרעה פוסט טראומטית שונה מהתגובה הטבעית והנורמלית של כל אדם לטראומה קשה בכך שהיא משבשת את חייו של הסובל מההפרעה, ולעתים גם את חיי הסובבים אותו. ילדים יכולים להיפגע קשה מתפקודו הלקוי של הורה המצוי בחרדה מתמדת. לכן כה חשוב לאבחן את ההפרעה בזמן, ולהתחיל לטפל בה מוקדם ככל שניתן.
סביבתו הקרובה של הנפגע יכולה לתרום רבות לאבחון המוקדם של ההפרעה, שכן רוב הנפגעים אינם מכירים בהפרעה ולעתים אפילו מתנגדים בתוקף לעצם העלאת ההשערה על פוסט טראומה. חשוב מאוד שבני המשפחה והחברים הקרובים יגלו רגישות והבנה, ובמידה והם רואים סימנים של החמרה במצבו הנפשי של הנפגע עליהם לעודד אותו לפנות לקבלת עזרה. טיפול בהפרעה פוסט טראומטית הוא בדרך כלל תהליך מורכב וארוך יחסית, אך סיכויי ההצלחה הם גבוהים למדי. גם כאן ריפוי יעיל ומהיר תלוי במידה ניכרת בשיתוף פעולה עם הנפגע עצמו ועם בני משפחתו, אשר הופכים שותפים לתהליך.
לסיכום, הפרעה פוסט טראומטית היא הפרעה נפשית המשבשת את חיי הנפגע ואת חיי משפחתו. הנפגע אינו מתפקד בחיי היומיום; הוא משחזר באובססיביות את האירוע הטראומטי שחווה, וחי בחרדה מתמדת. חשוב מאוד להפנות נפגע כזה לקבלת יעוץ וטיפול מקצועי מוקדם ככל הניתן, ובצורה כזאת לחסוך לו סבל נוסף.