דף הבית עסקים חקלאות מסלולי סיוע ומימון למגזר החקלאי
מסלולי סיוע ומימון למגזר החקלאי
שפריר גודל 11/08/13 |  צפיות: 13207

עסקים חקלאיים, בין אם מדובר במגדלים, חברות יצוא תוצרת, חברות סטרט-אפ או חברות יצרניות,  עשויים ליהנות ממסלולי הלוואות וסיוע שונים העומדים לרשותם בסיוע המדינה וגופים נוספים. במקרים רבים המנהלים אינם מודעים לאפשרויות הללו ומחמיצים את ההזדמנות להסתייע בכלי הסיוע הנוחים הללו. הרשימה הבאה סוקרת בקצרה את אופי מסלולי הסיוע הזמינים כיום.

 

בנקים

מניסיוננו אנו למדים כי בעבודה נכונה מול הבנק ניתן לגייס ממנו אשראי גדול יותר ובתנאים טובים יותר כאשר עובדים מולו נכון. כאשר מבינים ומדברים את השפה של הבנק. גיוס האשראי מול הבנק לרוב יעשה במהירות גבוהה יותר מאשר העבודה מול המסלולים שיוזכרו להלן, ולכן גם במקרים בהם נדמה למנהלים כי מהבנק כבר אי אפשר או לא כדאי לקבל הלוואה רצוי לבחון את השאלה מחדש, יחד עם גורם מקצועי ומנוסה בעבודה מול הבנקים.

קרנות סיוע פילנטרופיות

· קרנות הסיוע נועדו לסייע לעסקים שמתקשים בגיוס אשראי בנקאי באופן רגיל, וזאת לאור מחסור בביטחונות או מיצוי מסגרות האשראי שניתנו להם בבנקים. חלקן מציעות ריבית בתנאים מועדפים.

· לרוב, הקרן ערבה לכסף אותו מלווה בנק שמצוי אתה בהסדר ולכן, גם כאשר "לוקחים הלוואה מהקרן" עדיין נדרשת הסכמת הבנק להלוואה. כמובן שבשל מעורבות הקרן, הבנק מסתכן פחות ולכן מקל את תנאי קבלת ההלוואה.

· לכל קרן התנאים ייחודיים לה מבחינת רמת הביטחונות וגובה הריבית, גובה הסכום, יעוד הכסף, ומאפיינים עסקים אחרים.

· התהליך ברוב המקרים דומה - הגשת תכנית עסקית לקרנות השונות, בחינה בוועדה/בודק מקצועי, אישור, הזרמת הכסף ע"י הבנק.

· למי מותר להגיש תכנית עסקית לקרנות? בחלק מהקרנות היזם יכול להגיש בעצמו (כמו קרן בערבות מדינה), בחלקן יועץ עסקי (כמו קרן נס), ובחלקן רק יועצים עסקיים שמורשים מראש לקרן זו (כמו קרן דרומה).

· לקרנות מסלולים שונים והן מבחינות בין עסקים שצריכים כסף לצורך השקעה, הון חוזר, הקמת עסק, אוכלוסייה מועדפת ופרמטרים נוספים.

קרנות ייעודיות לחקלאות

אלו הן קרנות מגדירות את מגזר החקלאות כמגזר מועדף ופועלות מתוך כוונה לפתח את הפריפריה ומתוך הבנת חשיבותה של החקלאות בישראל.

חלקן תומך בעסקים החקלאיים עצמם וחלקן תומך גם במגזר הכפרי מתוך ראייה שפיתוח הקהילה בה מתגוררים החקלאים הוא זה שיקדם את צמיחת העסקים החקלאיים.

קרנות אלה מעניקות הלוואות בתנאים מועדפים ולעיתים אף מענקים.

היקף הפעילות שלהן נמוך יחסית לקרנות אחרות.

קרנות הון פרטיות

הישגי החקלאות הישראלית ותפוקתה הגבוהה יחסית למשאבים שבמחסור (קרקע, מים וכוח אדם) לא נעלמות משוק ההון. שחקנים רבים בשוק ההון רואים בחדשנות הישראלית פתרון לחלק ממשבר המזון המתרחב בעולם, ומכיוון שכך מזהים כאן הזדמנויות עסקיות.

· בארץ פעילות מספר קרנות שגייסו הון ממשקיעים פרטיים המעוניינים להשקיע בתחום החקלאות ובחברות הפועלות בתחום.

· משקיעים אלה ישקיעו לרוב בחברות טכנולוגיות/יצרניות ופחות בגידולים חקלאיים.

· לבעלים של העסק/המנכ"ל הפונים למסלול זה צריכה להיות פתיחות ונכונות לשינויים שכן לרוב המשקיעים ירצו, מעבר למימון, לתרום מהידע הניהולי שלהם. משקיע יממן חברה כאשר הוא מאמין ביכולתו לשנות בה, וכך להוביל אותה למקום אחר שיאפשר לו לקבל תשואה על השקעתו. תהליך זה דורש נכונות של בעל העסק לשינויים ולשותפות בניהול ולבקרה על מעשיו.

· תכנית עסקית המוגשת למשקיע נשקלת באופן שונה מזו הנבנית לבנקים או לקרנות ולכן יש לבנותה אחרת. המשקיע בוחן בעיקר את סיכוייו לתשואה בעוד המסלולים הנ"ל בוחנים בעיקר את כושר ההחזר ורמת הסיכון מול גובה הריבית.

מסלולי סיוע ממשלתיים לחקלאים

· מתן תמיכה וסיוע לחקלאים לצורך קידום מטרות לאומיות- העסקת עובדים ישראלים בחקלאות, הרחבת מגוון הגידולים ליצוא, פיתוח ייצוא ענפים/שווקים חדשים, קידום תיירות חקלאית, קידום המגזר הכפרי והפריפריה, עידוד חדשנות בחקלאות.

· הסיוע ניתן עבור הוצאות השיווק וקידום המכירות, למימון אמצעי ייצור, לבניית אב טיפוס לפיתוחים חדשניים בתחום החקלאות, מיכון, וכד'.

· נישה מיוחדת מוקדשת לעסקים העוסקים בסחר בינלאומי- עבורם פועלים מסלולי סיוע לצרכי שיווק וחדירה לשווקים בינלאומיים והגשת מועמדות למכרזים בינלאומיים. בתוך כך, ישנה תמיכה ספציפית ליחסי מסחר עם מדינות מסוימות כגון הודו (קרן הודו סין).

· התהליך-

o באתרים הממשלתיים ובמדיות השונות מתפרסמים נהלים/קולות קוראים עם תאריך הגשה וקריטריונים למתן הסיוע.

o יש להגיש את הבקשות בליווי המסמכים הדרושים, לעיתים נדרש מהעסקים להכין תחזית פיננסית או תכנית שיווק כמדד לקבלת הסיוע.

o ועדה שמחליטה על פי אמות מידה שנקבעו מראש מי מקבל את הסיוע ומה גובה הסיוע.

o לאחר קבלת הכסף יש להמשיך ולעמוד באמות מידה ודיווח שהוגדרו מראש.

הרשימה שלמעלה סוקרת בקצרה את סוגי מסלולי המימון אליהם יכולים לפנות עסקים במגזר החקלאי. להכרות עם הקריטריונים ולאופי בו כל גורם חושב יש השפעה גדולה על סיכויי ההצלחה של כל מסלול.  במקרים רבים קיים חוסר אמון מצד בעלי עסקים ביכולתם לגייס מימון מהמסלולים השונים. חוסר אמון זה נובע מחוסר הכרות או מניסיונות לא מוצלחים בעבר. סיוע של גורם מנוסה יכול לשנות את התמונה עבור העסק.

לפרטים נוספים צרו עמנו קשר.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 שפריר גודל


 


מאמרים נוספים מאת שפריר גודל
 
עורו חקלאים, מישהו הזיז את הגבינה שלכם!
05/03/15 | חקלאות
הודו איננה רק גסטהאוס בשיפולי ההימליה או בגואה ותמונות צבעוניות של השונה והאחר. 70% מהתפוחים שלה מיובאים, כך מרבית ההדרים, התמרים ועוד ועוד. הודו מתקשה לספק את המזון לאוכלוסייתה ולכן מייבאת חלק ניכר ממנו. היצואנים החקלאיים, כמו רבים אחרים בישראל, נוטים בטעות ש"לא לספור" את הודו שנתפסת אצלם כמרוחקת, אקזוטית, עניה ולא מתאימה כשוק.

מסלולי סיוע ומימון למגזר החקלאי
11/08/13 | חקלאות
עסקים חקלאיים, בין אם מדובר במגדלים, חברות יצוא תוצרת, חברות סטרט-אפ או חברות יצרניות, עשויים ליהנות ממסלולי הלוואות וסיוע שונים העומדים לרשותם בסיוע המדינה וגופים נוספים. במקרים רבים המנהלים אינם מודעים לאפשרויות הללו ומחמיצים את ההזדמנות להסתייע בכלי הסיוע הנוחים הללו. הרשימה הבאה סוקרת בקצרה את אופי מסלולי הסיוע הזמינים כיום.

ניהול החשבונות ככלי ניהולי של בעל העסק הבינוני
הנהלת החשבונות היא כלי הבסיס לניהול הכספים של העסק ועל כתפי מנהל העסק מונחת האחריות להביאה למצב בו תשרת אותו ותהווה בסיס לניהול כספי של החברה, תקציב, תזרים ודוחות רווח והפסד מעודכנים

הבנקים הגדולים והעסקים הקטנים
מאמר זה מתייחס למשבר הפיננסי העולמי מנקודת מבטו של העסק הקטן והבינוני ומערכת יחסיו עם הבנקים איתם הוא עובד. אין כאן כוונה לתת הסברים מלומדים על הסיבות למשבר או להתייחס להשפעות הגלובליות והלאומיות של המשבר הפיננסי והמיתון שמתדפק בשער. נחדד מקצת מנקודת המבט של הבנקים על המצב ונחדד את הכלים העומדים בפני מנהלי העסקים כדי להתמודד עם מצוקת האשראי העומדת בשער.

הרישות העסקי- Networling
הנטוורקינג הוא טוויית רשת קשרים, שמבוססת על הרחבת מעגלי היכרות אישיים, המניבה לקוחות בטווח הארוך ותומכת בהצלחה העסקית. הרחבת רשת הקשרים נעשית בכל מישור ובכל תחום של חיינו

להוציא יותר מ"הר השקלים" שאנו משקיעים בפרסום
פתחת עסק? אתה בוודאי מכיר את הסיפור. כדי לעזור ולשכלל, ולו במעט, את המשא ומתן עם נציגי המכירות המנוסים, המשכנעים האולטימטיביים והעקביים וכדי להגדיל את האפקטיביות של הפרסום שלך, קיבצתי מספר קווים מנחים לפרסום נכון עבור העסק הקטן והבינוני – זה שאין לו משרד פרסום מקצועי שמלווה אותו.

"כלי עבודה" לגיוס הון - תקציר המנהלים
הכנת תקציר המנהלים היא חלק מתהליך גיוס ההון בחברות הזנק כמו גם בחברות וותיקות יותר, המבקשות להניע תהליך חדש, פרויקט חדש או שיתוף פעולה עם גורם מממן או גורם עסקי אסטרטגי. ברשימה זו אתמקד בתקציר המנהלים מנקודת מבטו של היזם המתחיל, המבקש לגייס מימון למימוש רעיון עסקי שהגה ויזם

האם יבוא עצמי מתאים לי? האם אני מסוגל לפתח שווקים בחו"ל עבור מוצרי?
ההחלטה על יצוא או יבוא היא החלטה מהותית ויישומה מחייב הקצאת משאבי ניהול משמעותיים. במאמר זה נבדוק את השאלות העומדות על הפרק.

מדוע חברות ישראליות קטנות ובינוניות ממעטות לפעול בהודו?
12/05/13 | חקלאות
המשבר הכלכלי העולמי שפגע בשווקי היעד המסורתיים של ישראל הביא חברות ישראליות לפיתוח עסקיהן בהודו * המוניטין הישראלי במגוון תחומים, ובהם תחום החקלאות וטכנולוגיות המים מהווים נקודת התחלה טובה ליצואנים המתחילים את דרכם במדינה הענקית

אגריקווליטי - נציגת ועידת ההשקעות בחקלאות של מזרח אפריקה בישראל ובהודו
חברת אגריקווליטי (AgriQuality), שמשרדיה ממוקמים בפארק התעשייה בעומר, נבחרה לאחרונה על ידי מארגני ועידת ההשקעות בחקלאות של מזרח אפריקה, לייצגה בישראל ובהודו.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI