מהי חרדה ?
מהי חרדה ? מדוע אנו עוברים התקפי חרדה ? מה אפשר לעשות במצבים אלה ? האם חרדה היא התמוטטות עצבים ? האם פירושה שאנו חולים ? חרדה היא מעין איתות של המוח שלנו, לנוכח סכנה או איום קרב. כפי שתחושת כאב מודיעה לנו על קיומו של פצע, כך חרדה מבשרת לנו שיש איזשהו עניין המחייב התגייסות או התמקדות כדי לטפל בו.
כיצד מגיב הגוף ?
בדרך כלל, כאשר מופיע איתות כזה, הגוף מתארגן בצורה שונה ונוצרת בו עוררות אחרת. גם מי שהרגיש עייף זמן קצר לפני כן, יחוש לפתע נמרץ ודרוך. אנו חווים חרדה נורמאלית, במינונים קטנים, בהרבה מאד מצבי חיים, מבלי שאנו מייחסים לכך חשיבות מרובה. למשל, אנו יכולים לנמנם על ההגה ולהתעורר בבהלה, כשאנו עומדים לפני תאונה. כמעט כל אחד מכיר את דפיקות הלב שיש לאחר אירוע טראומטי שכזה. זוהי העוררות הגופנית שיוצרת החרדה לנוכח מצב החירום. כל שינוי בחיים מעורר מתח או חרדה במינון כלשהו. אנו חשים דריכות בכיתה א', בגיל ההתבגרות, לפני הגיוס לצבא, לפני החתונה, לפני בחינה חשובה ועוד. כיון שכל שינוי כזה טומן בחובו אפשרות להתפתחות והצלחה כמו גם סיכוי לכישלון - הוא גורם לעוררות ומתיחות, שאם הן מוגזמות הן מעכבות ומשתקות.
המערכת הנפשית
המערכת הנפשית תופסת טרמפ על האיתות הגופני, בצורות ובעוצמות שונות של חרדה. קיומה של חרדה אינו מהווה סימן להפרעה נפשית ספציפית, כזו הדורשת בדיקה של פסיכולוגית או אולי אפילו טיפול של פסיכיאטר, כמו שעלייה בחום הגוף מלווה כמעט כל מחלה גופנית. לעומת זאת ישנם מצבים בהם חרדה יכולה להיות סימפטום מרכזי הדורש התערבות טיפולית של פסיכולוג או פסיכיאטר כמו למשל בהתקפי פאניקה חוזרים, בהפרעה כפייתית, והיא יכולה גם ללוות משבר פסיכוטי.
הסימפטומים של חרדה
הסימפטומים הנפוצים של חרדה, שלא כולם מופיעים אצל כל אחד, הם: מתח בשרירים, עלייה בלחץ הדם, דופק מוגבר, הזעה, שלשול, צורך מוגבר במתן שתן, תחושת מועקה בחזה, קוצר נשימה, גלי חום או קור, סחרחורות, צמרמורות, רעד, קשיי ריכוז, תחושת מחנק או מתיחות כללית, כאבים בעורף, בגב או ברגליים, זרמים בידיים או ברגליים, כאבי ראש, קשיי שינה ובעיקר תחושת בלבול ופחד וחשש מפני אובדן השפיות. חרדה, בעיקר כשהיא מופיעה בעוצמה רבה, היא חוויה מפחידה ומאד לא נעימה והחשש מפני חזרתה רב מאד.
סוגים של חרדה
קיימים סוגים שונים של חרדה, הקשורים ברמת ההתפתחות, הביטחון והחוזק העצמי. הרמה הראשונית ביותר היא חרדה הקשורה בפחד מפני הרס או התפרקות העצמי. סוג אחר של חרדה מופנה לעיתים קרובות כלפי אובייקט רגשי, ומכונה חרדת אובדן האובייקט - מה שמכונה חרדת נטישה או חרדת עזיבה. זוהי תופעה טבעית ונורמטיבית שחש האדם כאשר הוא נותר לבד. חרדה מסוג נוסף היא חרדה המתעוררת עקב ביקורת עצמית בעקבות מעשה שעשינו, החורג מן המקובל, טעות או כישלון. יש אנשים המבקרים את עצמם ללא הרף. במצבים קשים, סוג זה של חרדה הופך למחשבות כפייתיות החוזרות על עצמן בתדירות גבוהה מאד. חרדה כזו משבשת את התפקוד ומחייבת טיפול. חרדה נפוצה נוספת היא חרדת בחינות. זוהי חרדה התוקפת אנשים, לעיתים אינטליגנטיים ביותר, וכתוצאה מכך הם נכשלים שוב ושוב באותם מבחנים.
כיצד מטפלים בחרדה
בדרך כלל, אין הרבה מה לעשות בטווח קצר ומיידי ביחס להתקפי חרדה. אפשר בעת התקף להשתמש בתרופות הרגעה. תרופות מסוימות יעילות מאד באופן מיידי אך שימוש ממושך בהן עלול לגרום להתמכרות. סוג אחר של תרופות יעיל לטווח ארוך אך השפעתן המיידית מזערית. בדרך כלל מקובל לשלב זמנית בין שני סוגי התרופות. בכל מקרה אין לפעול ללא התייעצות הולמת עם פסיכיאטר. בנוסף לטיפול התרופתי מומלץ לעבור טיפול פסיכולוגי. רצוי להתייעץ עם פסיכולוג המתמחה בטיפול התנהגותי או בטיפול פסיכודינמי. טיפול כזה יכול להיות יעיל מאד.
מרפאת שיניים לילדים
טיפולי שיניים לילדים
מכון דור - ייעוץ, אבחון וטיפול של פסיכולוגים או פסיכיאטרים להתמודדות עם בעיות דיכאון, התמכרות, חרדה, משבר אישי, בעיות שינה, תחושת בדידות, פסיכוזה ועוד. המכון ערוך לתת מענה לכל הצרכים הללו באמצעות טיפול דחוף, ביקור בית, ייעוץ טלפוני ועוד. לרשות מכון דור עומדים מומחים בכירים הערוכים לספק טיפול זוגי או טיפול פסיכיאטרי מתאים. למכון 3 סניפים: מרכז, צפון ודרום. אפשר ליצור קשר עם כל אחד מן הסניפים בטלפון 03-5021614. מנהלת המכון: נאווה הגר. אשת קשר: סמדר חודרה.