צריכה של זרעי צ'יה עבור התזונה שלנו מהווה את אחד מהמקורות הבולטים לצריכה של נכונה של אומגה 3 ובשילובה עם אומגה 6 ואומגה 9.
היתרון הבולט בזרעי צ'יה הוא ביחס הנמוך בין חמוצות השומן החיוניות לנו באומגה 6 למול אלו הנחוצות לנו באומגה 3. הרצון הוא בהשגת יחס כמה שיותר נמוך בין השתיים, כשהדבר לא פעם הינו קשה בשל הימצאות רבה של אומגה 6 במזון מתועש. את אותו יחס אופטימלי מתקיים בזרעי הצ'יה. היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 מגיע להפרש של 30%. יחס אידיאלי היכול להטיב במניעת מחלות רבות והן בשמירה על תזונה נכונה.
במאמר זה נכיר יותר מקרוב אודות חומצות השומן הקיימות בזרעי הצ'יה. ראו זרעי צ'יה באתר נחלה בטבע
כאמור, אומגה 3 היא קבוצת חומצת שומן המועילה לגופנו במספר רב של היבטים. אחד מאותן יכולות של האומגה 3 נוגעת בסיוע שהיא מעניקה בעבור תפקודים חיוניים בפעילות של הלב וכלי הדם. ביכולתה של האומגה 3 בהורדת רמת השומנים בדם, הורדה של רמת הקרישות, הורדה של לחץ דם, הפחתת הסיכון לטרשת עורקים ועוד.
תרומה בולטת נוספת הקיימת באומגה 3 היא בסיוע לויסות של מערכת החיסון זאת בעבור מניעה של דלקות ומחלות אוטואימוניות (מחלת חיסון עצמי). בנוסף ליכולת אומגה 3 בעזרה למערכת החיסונית, לוקחת היא חלק פעיל בהתפתחות ותפקוד המוח. ביטויי לכך קורה עוד בשלב העוברי ובינקות ולכן צריכה של אומגה 3 הינה חשובה עד מאוד בקרב נשים הרות ומניקות. מחקרים הצביעו שתרומת אומגה 3 באה אף לידי ביטוי במניעת אלצהיימר, מניעה של מחלות הנוגעות בהתנוונות המוח, בסיוע בטיפול כנגד דיכאון ובהפרעות קשב וריכוז.
אומגה 6 הינה חומצת שומן נוספת שהגוף זקוק לה. החיסרון הנוגע לחומצת שומן זו היא בכל שהתזונה במערב מכילה כמות רבה מידי של אומגה 6 ומנגד כמות פחותה של אומגה 3. את האומגה 6 נמצא ברוב סוגי השמנים הן מן הצומח והן מן החי. אומגה 6 קיימת הן בזרעים ואגוזים והם בשמנים המופקים מהם, נמצאת בשמן סויה ובשמן קנולה. צריכה כמות רבה מידי של אומגה 6 תביא להמרה נמוכה יותר של אומגה 3 בעבור תרומתו החיונית לגוף אותה הזכרנו קודם.
חומצת שומן זו כוללת בתוכה חומצות שומן חד בלתי רוויות הנקראות גם חומצות שומן אולאיות. האומגה 9 מהווה מרכיב בולט בשמן הזית ולה מספר תכונות חיוניות לגופנו, דוגמת: הפחתה של רמת הכולסטרול, הורדת לחץ דם גבוה, תרומה לתפקוד הלב, כלי הדם ומערכת העיכול, איזון רמות הסוכר בדם, חיזוק מערכת החיסון ועוד.