דף הבית עסקים ניהול גם יבואנים רצים מרתון
גם יבואנים רצים מרתון
עדי פלאוט 11/05/09 |  צפיות: 2902

הסבר מקדים: למרות שהסיפור עוסק בבעיות של יבואנים ושל מטבע זר, הרעיון העמוק יותר שאני מנסה להעביר פה נוגע לכל עסק שרוצה להמשיך לשרוד ולהתקיים לטווח ארוך - ולהרוויח.

 

הלקוח שלי עוסק כאמור בייבוא. בתחילת קיומו הוא נאבק לשרוד באותם התנאים כמו רוב המתחרים שלו וכמו יבואנים אחרים: הוא התאים את עצמו לתנודות של הדולר. הדולר התחזק? מוציאים מחירון חדש וגבוה יותר. הדולר נחלש? מוציאים מחירון נמוך יותר. מי שמכיר את המשק הישראלי יודע שהדולר בדרך כלל נמצא בתנודה כלשהי ולא ממש נח על מי מנוחות. כפועל יוצא, עסקים בתחום הייבוא נמצאים כל הזמן במצב של שינוי ועדכון של המחירון.

עכשיו, אם שמתם לב, רשמתי שזה נכון לרוב העסקים בתחום הייבוא. אבל יש את אותם עסקים שבוחרים לשמור על מחירון אחיד: כשהדולר מתחזק הם מפסידים וכשהדולר נחלש הם מרוויחים. הרעיון מאחורי זה הוא לצאת מאוזן מבחינת רווח והפסד, אבל זה הימור שאינו בשליטת בעל העסק, ואני תמיד טוען וחוזר וטוען ששליטה = הכנסה.

הלקוח שלי מצא את עצמו כשחודש אחד הוא מפסיד וחודש אחריו הוא מרוויח. המנכ"ל לא היה מרוצה בכלל מהמצב הזה כי גם הוא האמין ששליטה היא המפתח לרווחים יציבים לאורך זמן.

הפתרון שמצאנו פועל כבר 4 שנים, ורואה החשבון של העסק מהלל ומשבח את האסטרטגיה שקבענו.

 

שוב, אני חוזר ומדגיש, יש לקרוא את הטיפול במצב מנקודת מבט של "איך אוכל להשתמש בזה בעסק שלי?" כי לכל עסק, גם כזה שאין לו כל קשר ליבוא, יכול להיות שילוב ייחודי משלו.

 

----------------

 

כמו משקיע בורסאי, חיפשנו חבילה שתאפשר לנו ליהנות מכל העולמות: מחיר שיהיה גם צמוד לדולר וגם קבוע ולא משתנה. מחיר צמוד לדולר הוא סיכון נמוך, מחיר קבוע הוא סיכון גבוה. התמהיל בחבילה הזאת חשוב להצלחתה. כדי להעריך איך ליצור את החבילה המושלמת, עשינו סקר קצר בין הלקוחות ומצאנו שלכל אחת מהאופציות היו יתרונות וחסרונות מצד המשק.

כפעולה ראשונה, הגדרנו מי קהלי היעד של העסק. לאחר מכן בדקנו למה כל אחד מהם מצפה ממחירון.

גילינו, לדוגמא, שהמגזר הפרטי לא אוהב שינויים. לאנשים פרטיים אין את הזמן ואת העצבים להתחיל בכל פעם לעשות סקר שוק ולקבל הצעות מחיר ולהשוות מחירים. הם רוצים שקט נפשי - לבחור במוצר שנראה להם הכי איכותי ביחס לכסף, ולדבוק בו.

לעומת זאת, המגזר העסקי רגיל לעשות סקרי שוק ולקבל הצעות מחיר. ברוב המקרים המגזר העסקי לא מקבל שום החלטה בלי 3 הצעות מחיר לפחות. ואין לו בעיה עם מחיר צמוד-דולר. זה אפילו הגיוני מאוד עבורו.

מצוין, התשובות מצאו חן בעינינו ואפשר היה להתקדם לשלב הבא.

השלב הבא היה להחליט איך לקבוע מחיר קבוע, שמצד אחד יהיה מספיק רווחי גם כשהדולר מתחזק ומצד שני לא ירתיע את הלקוחות. השלב הזה בוצע בקפדנות ונקבע ממוצע שנראה הכי סביר מכולם (בהסתמך על המון פרמטרים שלא רלוונטיים למאמר, לכן לא ארחיב לגביהם ברגע זה).

 

יצאנו לדרך. המגזר העסקי קיבל מחירונים צמודי-דולר, הצעות מחיר עם תאריך פקיעת תוקף וכן הלאה. המגזר הפרטי קיבל מחיר קבוע ויציב.

היציבות הזאת גובתה בפעולות בשטח וכך כשהתחיל המשבר הדולרי הוצאנו הודעה על פיה לא נשנה את המחיר למרות זאת. המתחרים הורידו מחירים, כמובן, והלקוח שלי לא. ואז הדולר שב ועלה, ואז הדולר שב ונפל וכו' וכו'. בסופו של דבר היציבות של הלקוח שלי נתנה לו יתרון אדיר, שאי אפשר למדוד אותו בכסף. המוניטין שלו נשאר ללא רבב והלקוחות המשיכו לרכוש את המוצר (למרות המחיר הנמוך לעיתים של המתחרים).

 

התוצאה האמיתית התקבלה לבסוף במישור אחר לחלוטין. מכיוון שבעצם נוצרה כאן "חבילה" המשככת את התנודות במחירים וברווחים - הרווח נשאר יציב (ומכובד) לאורך השנים, לא משנה מה קרה לדולר.

 

המקרה הזה ממחיש עד כמה אסטרטגיה לטווח ארוך היא חיונית להצלחה של עסק - כי הצלחה אמנם נמדדת בפועל בכסף אבל היא הרבה מעבר לכך - היא מוניטין, היא יציבות במשק, היא הביטחון שהעסק מספק ללקוחותיו שהכול בסדר ולא צריך להיכנס לפאניקה (כן! זה סעיף שאסור להתעלם ממנו).

 

לסיכום, קחו את הפתרון שהצעתי פה והתאימו אותו לעסק ולשוק שלכם. נסו לחשוב על פתרונות בלי להיות מושפעים ממה שהמתחרים שלכם עושים, פשוט תעשו את מה שהכי נכון לעסק שלכם.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עדי פלאוט

עדי פלאוט, מנכ"ל ובעלים של קבוצת קומליין - חברת החזקות וניהול עסקי הפועלת משנת 2004.

בקבוצה פועלות חמש חברות: קומסקיור - יבואנית אנטי-וירוס NOD32 מבית ESET, וובוקס - ספקית שירותי מחשוב ענן מהראשונות בישראל, קומפון - המשווקת הבלעדית של שירות 'פון-פלוס' למענה טלפוני חכם ומתקדם, קומליין יעוץ עסקי – המתמחה בייעוץ לעסקים קטנים ובינוניים ופרומו המתמקדת באספקת שירותי שיווק ויחסי ציבור במדיות השונות.



 


מאמרים נוספים מאת עדי פלאוט
 
הכן את הבנקאי שלך לחורף: כך תקבל מהבנקאי שלך שיתוף פעולה להלוואות בתנאים משופרים
ראשית, השורה התחתונה: לא טוב לגשת לבנק מעכשיו לעכשיו לבקשת הלוואה, תמיד טוב יותר להכין את הקרקע מראש, לדעת בדיוק מהו הצורך המדויק ולא בתור כיבוי שריפות כי יתרון הזמן לא עומד לרשותכם.

הופ, הנה הלך הכסף לפרסום
איך זה קורה שדווקא תקציב הפרסום והשיווק הוא זה שנמחק ראשון מהתכנית? ולמה זאת השגיאה הקלאסית?

ניהול פיננסי "אנושי"
כיצד להיות עצמאי ולא להיות "לחוץ" מניהול פיננסי?

שתי גישות לגיוס עובדים
חברות ענק מחזיקות מדורי כוח אדם המגייסים עבורן עובדים אך ברוב השוק העסקי מנהל העסק נאלץ להתמודד עם גיוס כוח האדם ולפעמים אף לבצע את הפעולה בעצמו. יש מנהלים שלא יקבלו מועמד אלא אם הוא בעל ניסיון עשיר, מנהלים שיחפשו רק את העובדים הצעירים והזולים, או את אלה שנראים הכי טוב וכך זה ממשיך. כמובן שהגדרות התפקיד עוזרות להגדיר את הדרישות והמנהל, שמכיר היטב את התפקידים שתחתיו ידע להחליט על הקריטריונים הנחוצים.

המקל והגזר בעסקים
02/02/10 | מכירות
את שיטת "המקל והגזר" כולם בטוח מכירים – נותנים פרס על הישגים וקנס על כישלונות. אבל אפשר גם אחרת.

למומחים בלבד: מה באמת אנשים חושבים עליך?
20/10/09 | מכירות
אחד מהטיפולים הרווחים יותר והשגויים יותר בעסקים הוא להוריד מחירים - הרעיון שיעדיפו אותך מפני שאתה זול יותר ולאו דווקא טוב יותר. למען האמת, מחירים נמוכים אכן מושכים לקוחות ואכן מקלים על סגירת העסקות. אך ישנם מצבים שככל שהמחיר יהיה נמוך יותר כך גם המינוס בבנק יגדל או שלכל הפחות הרווח לא יהיה יותר מאשר משכורת ממוצעת כאשר הטרחה רבה יותר מאשר במשרה ממוצעת. לא שווה לטרוח במצב עניינים כזה משום שאין בו יחס נכון של עלות מול תועלת.

הסכנה מאחורי מכירות בסכום גבוה
08/09/09 | מכירות
לרוב העסקים יש סל מוצרים שכולל עסקאות קטנות, בינוניות, גדולות או אפילו ענקיות. העסקאות הגדולות הן אלה שדורשות את מרבית תשומת הלב כי הן גם אלה המכניסות לעסק את סכומי הכסף הגדולים והן דורשות את מרבית ההשקעה מצד בעל העסק או איש המכירות. לאחר כל ההשקעה כשהעסקה נסגרת, יש חוזה והצ'קים או כרטיס האשראי כבר בכיס, הנטייה הטבעית לרוץ מיד ולהשקיע את הכסף, לשלם איתו חובות או לרכוש איתו דברים שמזמן היו צריכים כבר להירכש ורק חיכו לתזרים מזומנים – זו הנקודה לעצור!!! זו בדיוק הדרך למלכודת פיננסית.

המדריך להקמת עסק מצליח
שאלה החוזרת על עצמה שוב ושוב בקרב בעלי עסקים: "שיווק זה טוב ויפה, אבל לפני שמשווקים עסק, איך מקימים מלכתחילה עסק שיצליח?"

הצד האפל של העסק או כיצד להזרים הכנסה מיידית?
אחרי חצי שנה של מיתון שהולך ומעיק יותר ויותר, עסקים רבים חווים קשיי תזרים בלתי פוסקים. יש לכך כמה פתרונות, בחלקם לוקח זמן עד שמתחילים לראות את הכסף וחלקם הם "מעכשיו לעכשיו". בעוד שבמקרים רבים בעלי עסקים פונים לבנק בבקשה להלוואה כדי להמשיך ולשרוד, במקרים רבים מדי זהו פתרון לא נכון, שרק הולך ומסבך את העסק בקשיי תזרים חדשים.

קל להוריד מחירים, קשה להעלות אותם לאחר מכן. מוטו בעסקים!
25/05/09 | מכירות
בגלל חוק טבע זה, כאסטרטגיה אני לא בעד להוריד מחירים גם אם זה בזמן מיתון. ואם חייבים לעשות זאת צריך למצוא דרך בה לא יראה הדבר כפתרון למצבה הרע של החברה.
כיצד בכל זאת מורידים מחירים מבלי לפגוע במוניטין של העסק?

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI