ממונה בטיחות בעבודה הינו תפקיד שמוגדר במסגרת חוק בטיחות וגהות בעבודה. מטרתו של החוק הנ"ל היא להבטיח את בריאות העובדים במשק וכן למנוע נזקים למבנה מקום העבודה והציוד שבו, כלומר למנוע נזקי גוף ונזקי רכוש (להם השלכות כלכליות). החוק מטיל את האחריות על בטיחות העובדים ובריאותם על המעביד, ומפעיל מנגנון אכיפה וענישה בכדי להבטיח פעולה בהתאם לחוק והטמעת אמצעי בטיחות וגיהות נדרשים במקום העבודה.
על פי חוק, מעבידים חייבים להודיע לעובדים על מינוי של ממונה הבטיחות ולהסביר להם מה תפקידו. עליהם לספק לממונה את כל הדרוש למילוי תפקידו, לאפשר לו גישה לכל אזור במקום העבודה בו שוהים עובדים ולוודא שהוא ממלא את תפקידו כראוי.
ממונה בטיחות בעבודה תפקידו לסייע למעביד, להנהלה ולצוות התכנון בארגון ולייעץ להם בכל הנוגע לחוקים, לתקנות ולתקנים בתחום של בטיחות וגיהות, ולקדם את התודעה בנושאים אלו בארגון. על הממונה לנקוט בכל הפעולות הנדרשות לצורך מילוי תפקידו כראוי, וכאמור, לממונה בטיחות בעבודה הזכות להיכנס לכל מקום במפעל או מקום העבודה בכדי לבדוק את סידורי הבטיחות והגהות.
החוק מפרט רשימה ארוכה של תפקידים תחת תחום האחריות של הממונה, ביניהם איתור מפגעי בטיחות והודעה עליהם למעביד, הכנת תכנית הדרכות בטיחות לעובדים, הכנת תכנית בטיחות, חקירת מקרים של תאונות עבודה ומחלות מקצוע למניעת הישנות מקרים כאלו, לבצע ביקורת ומעקב שוטפים על התקני הבטיחות והגיהות במקום, לוודא כי קיימת בארגון תכנית למצבי חירום ונערכים תרגולים בנושא. חשוב לציין כי רק מי שעמד בכל דרישות קורס ממונים על הבטיחות, עבר בהצלחה את מבחן הסמכה, וכן מחזיק באישור כשירות בתוקף רשאי לעבוד כממונה בטיחות בעבודה. בנוסף, על ממונה בטיחות בעבודה להשתתף ב-8 ימי עיון לממוני בטיחות בכל שנה. עוד יש לציין כי תחום הבטיחות והגיהות הינו נרחב ביותר, ולכן ממונים על הבטיחות מתמחים בתחומים ספציפיים דוגמת בטיחות אש, בטיחות באירועים המוניים, בטיחות במעבדות כימיות, בטיחות קרינה, בטיחות בעבודות תחזוקה, בטיחות במשקים חקלאיים, בטיחות בעבודה בגובה, בטיחות במוסדות חינוך, ארגונומיה ובטיחות במשרד ועוד. בסופו של יום, הקפדה על בטיחות וגיהות הינה האינטרס של הארגון. לארגון אינטרס למנוע נזקים למבנה ולציוד שבו, נזקי גוף וחלילה מוות. השקעה בתחום זה מחזירה את עצמה ומסייעת לשמור על ארגון רווחי ומצליח.