דף הבית רוחניות חלומות הגישות והתיאוריות למהות החלום. מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"
הגישות והתיאוריות למהות החלום. מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"
ד"ר זיו מאיר 04/10/09 |  צפיות: 3699

הגישות והתיאוריות למהות החלום. מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"

לחידת החלום, גישות ותיאוריות שונות. על כן יש למיין את הגישות השונות, הגישה הראשונה  מתייחסת לשאלה: מהו המקור העיקרי לחוויות החלום, האם מחוץ לאדם או מתוכו? כל אחת משתי האפשרויות מעוררת כמה בעיות: אם המקור לחלום הוא חיצוני, מהו? כיצד ומדוע חודרים הדברים לתודעת האדם ומדוע דווקא בעת השינה? מאידך, אם מקור החלום באדם עצמו, האם הוא נוצר בעת השינה בלבד, או שמא קיים הוא גם בשעות העירות, אם כן- כיצד הוא נסתר מעינינו בשעות אלה?

 כלומר באופן כללי ניתן למיין את הגישות והתיאוריות למהות החלום  לשתי קטגוריות ראשונות:

הראשונה גישה חיצונית, והשניה גישה פנימית, אולם האם בכך תמה החלוקה? לא. מאחר ומעבר לכך קיימות תת חלוקות נוספות כגון: לגבי הגישה החיצונית, האם האדם רק נמצא במצב סביל ומקבל כל מיני מסרים? או שמא הוא פעיל בחלום ועל ידי פעולותיו בחלום, הוא מקבל את תודעת החלום?  על כן, יש לחלק גישה זו לשתי חלקים. כמו כן הגישה הפנימית אותה ניתן לחלק לשלושה חלקים או אף יותר כפי שאפרט להלן:

להלן תאור קצר של כל אחת מגישות אלה :

•1.      גישה חיצונית סבילה: גורסת כי מקור החומר התודעתי שבחלום, הוא בעובדות או בכוחות שמחוץ לחולם עצמו, אלים מלאכים שדים ורוחות. כוחות על טבעיים אלה ודומיהם, מראים לאדם את תוכן חלומו או שולחים לו את הודעותיהם. החומר התודעתי מוחדר אם כן, ללא התערבותו הפעילה של הישן. הוא נשאר סביל בעוד שתכני חלומו מועברים אליו מן החוץ.

•2.      גישה חיצונית פעילה: גורסת כי החומר התודעתי שבחלום, מקורו בעובדות או בכוחות מחוץ לאדם עצמו, אך פעילותו העצמית של האדם תוך כדי שינה, מביאה אליו את תודעת חוויות החלום. הסברה היא, שגופו של האדם מצוי במיטתו ישן, כאשר חלק אחר ממנו, הנשמה, נפרדת זמנית  מגופו בשעת השינה ונודדת  למרחקים, לחוש ולחוות את החווית האסטרליות, (לכך ראו הרחבה בספרי "הרייקי האוניברסלי" חלק א'). בעקבות נדודים אלה, היא נפגשת וחווה חוויות שונות ומקבלת מסרים שונים.

      עתה החלוקה לגישות הפנימיות גורסות כדלהלן:

•3.      גישה פנימית תכנית- מבנית: גורסת כי התוכן וכן המבנה של הפעילות ההכרתית בזמן עירות, שונים מהפעילות "ההכרתית" בעת החלום - בזמן השינה.  גישה זו מציגה תשובות לשתי שאלות: האחת שאלת מקור תכנם של החלומות, והשניה שאלת הופעת החלומות בשעת השינה דווקא. באשר לשאלה הראשונה מניחה גישה זו כי קיים חלק נסתר ובלתי ידוע בנפש האדם אף לאדם עצמו, אשר הוא מקור תוכנו של החלום.

באשר לשאלה השניה, ההנחה היא כי אופי פעילותו ההכרתית של האדם בזמן החלימה שונה באופן מהותי מזו שבעירות, בשעת השינה פועל מנגנון נפשי מיוחד המאפשר לתוכן הגנוז בנפש האדם לצאת מן הכוח אל הפועל. התיאוריה של זיגמונד פרויד מייצגת גישה תכנית- מבנית כזאת.

•4.      גישה פנימית- תכנית: רואה את החלום כנשאב מתכנים פנימיים של נפש האדם, הנעלמים ונסתרים מתודעתו של האדם בעירות ומתבטאים רק בעת שנתו. אמנם, תוכן החלום שבשינה שונה מן התכנים שבעירות, משום שתוכן נפשו של האדם הוא מורכב ביותר: חלקו האחד מתבטא בשעת העירות וחלקו האחר- בשעת השינה, בחלום. התיאוריה של ק. יונג על החלום היא גישה תכנית כזאת.

•5.      גישה פנימית מבנית: החלום מופיע עקב תהליכים פנימיים של האדם החולם, כאשר השוני העיקרי בין העירות לחלימה הוא במבנה הפעילות ההכרתית, תוכן החלום זהה בעיקרו לתוכן החוויות ההכרתיות בזמן העירות, אך בגלל אופיו השונה של התהליך ההכרתי בעת החלימה, לובש תוכן זה צורה אחרת וביטויו בחלום שונה.

 לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק 

www.barakcollege.com


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ד"ר זיו מאיר

ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.



 


מאמרים נוספים מאת ד"ר זיו מאיר
 
N.L.P לחיים טובים ומשופרים.
11/01/19 | NLP
לימודי ה-N.L.P. במכללת ברק מתקיימים באווירה משפחתית, קבוצות קטנות, יחס אישי. איך פועלת התפיסה וכיצד עובד המוח. מהו מבנה האישיות ע"פ ה-NLP, מה משפיע עלינו יותר – התורשה או הסביבה והכי חשוב: למה זה חשוב לנו כמובילי שינוי. איך יוצרים כימיה בין אישית ברמה גבוהה, ומרחב בטוח המאפשר טרנספורמציה והצלחה מרבית בתקשורת בינאישית/ בטיפול. כיצד להתגבר על פוביות... הנושאים הנלמדים בקורס מה זה NLP. מהי ההיסטוריה של הNLP ואת מה אנחנו "מתכנתים". מה ההבדל בין דמיון מודרך לדמיון מונחה? – כולנו משתמשים בדמיון על

תטא רייקי
תטא רייקי, אנרגיית העל של העידן החדש. באמצעות אנרגיית תטא רייקי שהיא אנרגיית העל של העידן החדש, ניתן לאזן ולחדש תאים מתים, ניתן לאזן השפעות מגלגולים קודמים המצויים ב-ד.נ.א. האנרגטי שבחלקו מושפע מה-ד.נ.א. של ההורים, ובחלקו הוא יצירת רסיסי נשמה החוזרים בגוף חדש. כיצד נוכל להשפיע על המיטוכונדריה של התאים בגופנו למניעת הזדקנות וליצור תאים צעירים במקום שכפול תאים התואמים את גילנו הכרונולוגי? על כך בקורס החדש במכללת ברק לרפואה משלימה שלוחות ירושלים אשקלון באר שבע.

חלומות וברביטורטים
27/09/10 | חלומות
חלומות וברביטורטים מאת ד"ר זיו מאיר מכללת ברק במחקרים שונים שנערכו בדבר שימוש בתרופות לשינה התבררו עובדות מעניינות. לדוגמא: במחקר שנערך על ידי פרופ'''' איאן אוסוולד מאוניברסיטת אדינבורו שחקר את השפעת הברביטורטים על השינה, התברר כי תרופות רבות מדכאות את שנת החלום.

כיצד מופיעות נשמות חדשות?
כיצד מופיעות נשמות חדשות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" "לדעתי, יש להבחין בין שתי מקרים מרכזיים שונים: הראשון הוא רצון מצד ההורים לילד במשפחה, כלומר שני בני הזוג רוצים לצרף אליהם נשמה נוספת. =מתוך בחירה. כאשר הרצון יוצר את סוג האנרגיה להיווצרותה. האופן השני הוא מצבים מאולצים, כגון אונס, או שמירה מפני הריון בלתי רצוי שנכשל, או מתוך פחד או אי רצון לבצע הפלה מאמונה זו או אחרת.=כלומר הריון שלא מבחירה, אזי סוג האנרגיה היא שונה.

כיצד נוצרות נשמות חדשות?
כיצד נוצרות נשמות חדשות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות". "לכאורה כפי שאמרת קודם לכן" המשיך ידידי המלומד, "מאותן ניצוצות שנוצרו מהתנפצות נשמתו של האדם הראשון, אשר חיכו לירידה. אולם מה יקרה בעוד חמישים שנה? בעוד מאה שנה? כאשר אוכלוסיית העולם תכפיל ותשלש את עצמה"? המשיך ושאל.

האם יש נשמות חדשות?
האם יש נשמות חדשות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" פרופ' קליין הגיע אליי ביום שישי בשעה שקבענו. הפעם הוא חייך אליי עם היכנסו, בניגוד לפגישתנו הקודמת. "אני יכול להגיד לך שהשבוע הזה היה לי השבוע הארוך בחיי" ציין והתיישב על הכיסא. "מדוע"? שאלתי, אף שידעתי את התשובה, הרי גם אני ציפיתי בכיליון עיניים לפגישה. "מפני שכל השבוע חיכיתי לפגישה איתך, כל יום הייתי סופר את הימים לפגישה איתך", ציין בהתלהבות. "תראה במהלך השבוע חשבתי רבות על השיחה שלנו, רציתי להבין האם לדעתך קיימות גם נשמות חדשות לחלוטין? למען האמת בדקתי גם במאמרים שלך באינטרנט אבל לא התייחסת לזה בשום מקום, רק דע לך שקראתי

האם אני ורעייתי המנוחה נשמות תאומות?
האם אני ורעייתי המנוחה נשמות תאומות? מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" "האם אני ורעייתי המנוחה אכן נשמות תאומות"? חזר פרופ' קליין לשאלתו הראשונה. "הסברת לי מה היא נשמה, או מה הן התפיסות בעניין זה, אך אני עדיין מאוד מוטרד מכך שרעייתי המנוחה נמצאת איתי. אני ממש מרגיש בה, אמר הפרופ' והמשיך, "אתה יודע מה יכול להיות כאשר אני בקשר עם אישה אחרת? בודאי זה ברור לך לחלוטין". המשיך תוך שהוא משכל רגליים

האם יש נשמות תאומות?
מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "נשמות תאומות וזוגיות" האם יש נשמות תאומות שאל פרופ' קליין? "כן ולא" השבתי לו. "כן ולא" השבתי לו. הוא נעץ בי מבט משתאה, "מה הכוונה? או שיש או שאין" פסק חד משמעית. "לא יתכן תשובה והיפוכה" המשיך. "נכון" השבתי. "אכן התשובה לכך לא פשוטה כלל, אבהיר את דברי.

הקשר בין פסיכותרפיה לפסיכותרפיה גופנית
הקשר בין פסיכותרפיה לפסיכותרפיה גופנית
מאת ד"ר זיו מאיר

בסיס הפסיכותרפיה הגופנית הוא טיפול ריגשי /נפשי המשלב בין הצד הפיזי לצד הנפשי, כלומר הוצאת הרגש המודחק הטמון בזיכרון באמצעות תהליך הטיפול הפיזי.
הטיפול ב פסיכותרפיה גופנית גורם לשחרור הצורך להדחיק, שכן המטופל חווה את הסיבה לטראומה שהדחיק והזיכרון אינו גורם עוד לכאב ריגשי, לא יהיה למטופל קושי לזכור את האירוע, כך האנרגיה המושקעת בהדחקה תשמש לתפקידי חיים אחרים כגון: יציבה, בריאות גופנית, שמחת חיים ועוד.


מה הוא טיפול פסיכותרפיה התנהגותית
מה הוא טיפול פסיכותרפיה התנהגותית

מאת ד"ר זיו מאיר

בבסיס הטיפול ב פסיכותרפיה ההתנהגותית קיימת ההנחה, שכל ביטוי התנהגותי בלתי מסתגל, הוא הרגל שנרכש בעבר. באמצעות התאמה אישית של מערך התניות וחיזוקים, ניתן להביא לידי שינוי הרגליו הבלתי רצויים של המטופל ובאמצעות החיזוקים שיקבל ירכוש את ההרגלים הרצויים. בגישה זו הפסיכותרפיסט פעיל בטיפול, עליו לתכנן מערך של למידה,של חיזוקים והתניות, כדי להכחיד התנהגות בלתי רצויה,ולעודד הופעת התנהגות רצויה. עתה הוא אינו מאזין ומפרש בלבד את העבר או את סיבת ההפרעה...אלא עוסק בעיצוב ההתנהגות בהווה.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI