מאת שי באטון, רו"ח * מאת שי באטון, רו"ח *
חושב שהמשקיעים המצליחים ביותר הם אלו שהינם החכמים ביותר? תחשוב שוב. השקעה קשורה יותר ל- אינטליגנציה רגשית (eq) מאשר למנת משכל (iq). רוצה דוגמא? בבקשה.
בשנת 1998, קרן הגידור long term capital, אשר הוקמה ב-1994 בעזרתם של שני כלכלנים זוכי פרס נובל, קרסה. הגאונים שהיו אחראים על ניהול השקעות הקרן השתמשו במודל סטטיסטי שהם האמינו כי הצליח לנטרל את הסיכון מהליך ההשקעה. ואם הסיכון שלך נעלם, אז מדוע לא להמר בגדול?...
זה מה שהם עשו, וצברו בדרך פוזיציות השקעה בסכום של 1.25 טריליון (כן, 1,250 מיליארד!) דולר. טעות ענקית. המשקיעים בקרן הפסידו מיליארדי דולרים. להזכירך, את הקרן הקימו וניהולו אנשים חכמים ביותר וזוכי פרס נובל.
דוגמא נוספת? הנה. "מנסה" הינו ארגון אליו מתקבלים כחברים רק 2% בעלי ה-iq הגבוהים ביותר בעולם (יש לארגון גם סניף בישראל). אין ספק, האנשים האינטליגנטיים ביותר שישנם. אבל... ב-15 השנים האחרונות, כשהשוק האמריקאי הניב בממוצע תשואה דו-ספרתית במדדים, מועדון המשקיעים של ארגון מנסה "הצליח" ליצור תשואה שנתית ממוצעת של 2.5% בלבד...
דוגמאות אלו רק מוכיחות מה שמתחוור עם הזמן: כי ד"ר דניאל גולמן צדק. בשנות ה-90, הוא היה זה שקידם את התאוריה כי הצלחה בחיים קשורה יותר לאינטליגנציה רגשית מאשר לחינוך או ידע.
בספרו "אינטליגנציה רגשית" שיצא לאור ב-1995, הוא כותב כי "כפי שכולנו יודעים מניסיון, ככל שזה נוגע לעיצוב ההחלטות והפעולות שלנו, הרגשות שלנו קובעים לא פחות – ולעתים אף יותר – מאשר המחשבה... תשוקותינו גוברות על ההיגיון שלנו פעם אחר פעם".
ד"ר גולמן טוען ששני היבטים מרכזים של אינטליגנציה רגשית הינם: שליטה בדחפים ויכולת התמדה. ובדיוק שני אלו הינם המרכיבים שיעזרו לך מלנטוש את אסטרטגיית המסחר שלך בפאניקה כשקורה משהו בלתי-צפוי בשוק.
קח את החודשים האחרונים לדוגמא. הנסדא"ק החל לצנוח בחודש אוגוסט כאשר התחוור לפתע שיותר ויותר לווים בשוק הסאב-פריים (שוק משכנתאות משני ללווים בעלי סיכון אשראי גבוה מהממוצע) אינם מסוגלים לפרוע את חובם, ושעובדה זה יוצרת משבר נזילות בשוק האשראי העולמי. ככל שהמניות ירדו יותר, כך יותר ויותר משקיעים מפוחדים קפצו מהרכבת.
ואז ה-"פד" (הבנק המרכזי בארה"ב) החל להוריד את שיעורי הריבית על הדולר באגרסיביות והשוק החל לטפס בחזרה מעלה. המשקיעים החלו להרגיש שוב פעם אופטימיים והחלו לחזור לשוק. השוק במהירות חזר לרמות בהן היה באוגוסט. רבים מאותם משקיעים "עצבניים" מכרו את הסחורה שלהם שוב באמצע נובמבר, רק כדי לראות את הדאו ג'ונס מזנק כמעט 700 נקודות תוך שלושה שבועות לאחר מכן.
לא כדאי לחפש אחר טיעונים לוגיים למה שקרה כאן. זו לא התנהגות רציונלית אשר גורמת לטלטלות הדרמטיות קצרות הטווח הללו. אלו הם פחד וחמדנות, פשוטם כמשמעם. וכיוון שהננו עדיין נמצאים במחזורים המוקדמים של גריסת האשראי הזו, התנודתיות ככל הנראה תמשיך ללוות אותנו.
מה זה אומר לגביך כמשקיע? זה אומר שעליך להשתמש ב-eq שלך, לא ב-iq...
4 דרכים להגדיל את האינטליגנציה הרגשית שלך
1. ערוך "בדיקת מציאות". הכר בעובדה שהשקעה במניות משמעותה כי ערך התיק שלך נידון להיות נתון לתנודות מעת לעת. זה לא מציאותי לחשוב שתוכל להרוויח את התשואות הנאות שמניות עשויות לתת כאשר תיק ההשקעות שלך צומח ביציבות כמו תכנית חסכון.
2. הפוך את ההשקעות לאוטומטיות. אם הינך נמצא בשלבים הראשונים של הקריירה שלך כמשקיע, השתמש בכלל משמעת פשוט: תשקיע סכום זהה במרווחי זמן עקביים.
3. עקוב אחר משמעת מסחר שמייתרת את הצורך בקבלת החלטות אמוציונלית. השתמש ב- trailing stop, לדוגמא. בניגוד אליך, הוא לא מרגיש פחד, חמדנות, תקווה, קנאה או גאווה.
4. התגבר על הדחף "לעשות משהו". זה דבר אחד להרגיש פחד בנוגע לשוק. אבל זה דבר אחר לתת לפחד להשפיע ולקלקל לך את תיק ההשקעות שלך.
מחקרים בכלכלה התנהגותית ממחישים בבירור שזו לא כמות הידע שלך לגבי השוק שתקבע אם תהיה משקיע מצליח. מה שכן יקבע זה האם תיתן לרגשותיך להכתיב את פעולותיך.
אני לא אומר שעליך לא להרגיש בכלל. אחרי הכל, כולנו בני-אדם. אבל זה יהיה בטוח לומר שאם תיתן לאותם רגשות לקחת פיקוד על החלטות ההשקעה שלך, הרגש העיקרי שהינך עלול לחוות הינו תסכול ואכזבה...
רוצה לדעת עוד על קבלת החלטות השקעה?
הכותב הינו רואה חשבון, בוגר כלכלה וחשבונאות מאונ' בן-גוריון. מנכ"ל ומייסד משותף של cash flow israel, המרכז הישראלי ליזמים ומשקיעים המפעיל מכללה ובה קורסים מגוונים בתחומים הפיננסיים והעסקיים: נדל"ן עסקים שוק ההון כסף באינטרנט .