מכשיר ה"טטרקס" של פרופ' ראובן כהן רז המשמש לבדיקת יציבה (פוסטורוגרפיה) פורץ אל השוק הבינלאומי, ומיועד לשפר את האיבחון אצל חולים עם מחלות אורתופדיות, הפרעות בשווי משקל והפרעה בחילוף חומרים. האם שימוש ב"טטרקס" יכול היה למנוע את האסון בו נהרג סרן אסף רמון ז"ל? אילו שימושים עתידיים יכולים להיות לבדיקת היציבה? האם יש טיפול יעיל לסחרחורות? על שאלות אלה ואחרות יענה פרופ' ראובן כהן רז בכתבה שלפנינו.
פרופ' כהן רז, מהי בדיקת יציבה?
כאשר אדם עומד על רצפה הוא מעביר את לחץ המשקל שלו מרגל לרגל ומאזור אחד באותה רגל אל אזור אחר. בבדיקה, האדם עומד על פלטות המכילות חיישנים שמעבירים את המידע אל מחשב. עיבוד הנתונים שמגיעים מהחיישנים מאפשר להסיק מסקנות לגבי מצבו הרפואי של הנבדק.
האם ישנם עוד סוגי מכשירים כאלה בעולם?
כן. קיים מכשיר המבצע בדיקה שבה הנבדק עומד על פלטה בודדת שמתנועעת באמצעות מנוע. בדיקה זו נקראת פוסטורוגרפיה דינמית. המכשיר שלי מבצע פוסטורוגרפיה סטטית והוא יותר זול, נייד ופשוט.
מה הקשר שלך אל חיל האוויר?
בעבר חיל האוויר בדק טייסים באמצעות פוסטורוגרפיה סטטית לצורך הפקת לקחים משימוש במכשיר לבדיקת יציבה. הבדיקה הראתה קשר סטטיסטי בין מספר שעות השינה של הטייס וטיב הביצועים שלו באימונים מבחינת היכולת לדייק בהפצצה ואיכות הנחיתה. טייסים שישנו טוב קיבלו ציונים יותר טובים באימונים.
האם בדיקה כזו היתה יכולה למנוע את ההתרסקות של סרן אסף רמון ז"ל?
נסיבות האסון שבו אסף רמון נהרג לא ידועות לציבור, וכך גם לי. ייתכן כי גם בחיל האוויר לא יודעים פרטים חשובים שהיו יכולים לסייע בחקירת האסון. משום כך אוכל רק לומר שבאופן כללי בדיקת יציבה יכולה לסייע באבחון של עייפות.
אילו קטגוריות של מחלות ניתן לאבחן באמצעות בדיקת היציבה?
כאשר התרשים לא תקין, ניתן להפריד בן הפרעה ממקור פריפרי לבין הפרעה ממקור מרכזי, שהוא המוח. כאשר אדם סובל מהתקפי סחרחורות נשאלת השאלה האם זה בגלל מחלה של האוזן או מחלה במוח.
יש רופאים שנעזרו בבדיקות שערכת במכשיר הטטרקס?
ד"ר ויקטור רוט, מומחה לאורתופדיה, שמחזיק במשרדו מכשיר פוסטורוגרפיה משוכלל שבאמצעותו הוא בודק את החולים. על סמך הבדיקה הקלינית והבדיקה באמצעות המכשיר הוא מתאים לחולים שלו מדרסים שנבנים במדויק לכל פציינט. כיום לד"ר רוט יש מוניטין רב בתחום תיקון בעיות יציבה.
רופא נוסף הוא ד"ר שמש זכריה מבי"ח הדסה שזכה למוניטין בינ"ל בעקבות מחקריו בתחום הטינטון (רעשים באוזניים או בראש). ד"ר שמש הפנה אלי חולים רבים שסבלו מסחרחורות או ממחלת מנייר. החולים, חלקם תושבי חו"ל שהגיעו במיוחד לישראל לטיפול אצלו, עברו בדיקת יציבה שסייעה באיבחון מצבם. בהמשך עקבתי אחר מהלך הטיפול אצל ד"ר שמש והתרשמתי מאוד מהתוצאות החיוביות.
האם אתה צופה שימושים עתידיים למכשיר הטטרקס?
ישנם הרבה שימושים אפשריים. הכל תלוי ברצון המחוקק והממונים על התקציבים הרלוונטיים. לדוגמה: בארה"ב נהג תחת השפעת אלכוהול יכול לסרב לנשוף אדים אל תוך מכשיר בדיקה. לאור זאת יצא חוק שמתיר לשוטרים לקחת ממנו דגימת דם. החוק החדש עדיין טרם עמד במבחן משפטי, אולם יתכן שיהיה נהג שיחליט לסרב, ישכור עורך דין ויעשה סקנדל משפטי.
אני סבור כי יש בהחלט מקום לשימוש בבדיקת יציבה כתחליף לבדיקת דם, במטרה לבדוק האם הנהג כשיר לנהיגה. במהלך הבדיקה לא מתבצעת פעולה פולשנית ולכן אין סיבה להתנגד לה. כמו כן אין חשיבות רבה לאיבחון מדוייק של הגורם לחוסר הכשירות בנהיגה. בין אם מדובר בהשפעת אלכוהול, סמים, עייפות גדולה או סכרת לא מאוזנת התוצאה היא אחת: נהג שממצאי הבדיקה שלו מעידים על כושר נהיגה לקוי- עלול לגרום לתאונה.
לקריאה בויקיפדיה אודות פרופ' ראובן כהן רז