למערכת החיסונית בגופנו יש יכולת מופלאה להתמודד כמעט עם כל גורם זר העלול לפגוע בתפקוד הגוף.
התפישה המוצגת כאן היא פשוטה מאד ביסודה וניתן לתמצת אותה בשני משפטים:
בעיות בריאות מתחילות רק כאשר מערכות ההגנה והתחזוקה של הגוף נפגעות או נחלשות.
מערכות ההגנה והתחזוקה נפגעות או נחלשות תמיד כתוצאה מטראומה או מיתר סטרס (distress) כלשהו.
ישנם סוגים שונים של סטרס והעיקריים שבהם הם:
- סטרס פיזי
- סטרס כימי
- סטרס אלקטרומגנטי
- סטרס מנטלי
- סטרס רגשי
דוגמאות?
סטרס פיזי – שבר ברגל, עבודה פיזית קשה מדי, ריצת מרתון, חתך באצבע, עומס יתר על חוליות עמוד השדרה וכו'.
סטרס כימי – עודף חומציות בגוף, מחסור במינרלים, זיהומים רעליים כמו מתכות כבדות, ניקוטין, קפאין וכו'.
סטרס אלקטרומגנטי – קרינות מקווי מתח גבוה, ממכשירי חשמל, ממשדרי מכ"ם, מטלפונים סלולריים, מהשמש וכו'.
סטרס מנטלי – הצורך להכין את תוכניות הלימודים לפני תחילת שנת הלימודים, התכוננות להרבה בחינות קשות וכו'.
סטרס רגשי – תסכול, עלבון, תחושת נבגדות, אהבה נכזבת, תחושת בדידות, תחושת כשלון, תחושת נטישה וכו'.
ישנן כמובן השפעות גומלין בין סוגי הסטרס השונים. לדוגמא, חוסר מתמשך בשינה גורם באופן ברור לסטרס כימי, מנטלי ורגשי. מהר מאד זה מתבטא גם בתופעות פיזיות (כגון חולשה) ועלול להתבטא גם ברגישות יתר לקרינות אלקטרומגנטיות (בגלל היחלשות מערכות ההגנה הפנימיות).
ידועים סיפורים שונים על אנשים שחלו במחלות קשות תוך פרק זמן קצר, לאחר שהתגלה להם שבן/בת זוגם בוגדים בהם, או לאחר אכזבה קשה כלשהי, או כתוצאה מכישלון כלשהו בחייהם.
המערכת החיסונית והמוח מסוגלים לייצר כמעט כל חומר או מטען אלקטרומגנטי הנדרשים כדי להתמודד עם לחצים, פרזיטים ורעלים שונים, אך יכולת זו מוגבלת בעיקר בקצב הייצור.
לחצים שאינם חזקים מדי (כלומר, לחצים אשר מערכותינו מסוגלות להתמודד אתם בהצלחה) – מחזקים אותנו. באנגלית זה נקרא eustress.
כאשר מידת הלחצים או הרעלים עוברת את יכולת המערכת החיסונית להתמודד (מצב הנקרא distress) – מתחילות מערכות שונות בגופנו להיפגע, והתוצאה (אם ה-distress נמשך לאורך זמן) - מחלה ! תפקידה של המחלה הוא להביא להחלמה. ברובד הרגשי או הרוחני תפקידה של המחלה הוא גם להביא למחילה.
משמעות הדברים היא, שכדי למנוע התפתחותן של מחלות צריך להימנע ככל האפשר מלהגיע למצבי distress.
נכון – קל להגיד זאת, אך לא תמיד קל ליישם. צריך גם לזכור שכל אדם בנוי אחרת. דבר מסויים אשר בשביל אדם אחד הוא קל ופשוט, עלול להיות מלחיץ ביותר לאדם אחר.
מבחינה טיפולית חיוני לדעת איזה סוגי סטרס או טראומה גרמו להופעת הסימפטומים או המחלה. כדי להמחיש זאת אשתמש כאן (עם קצת שינויים) בדוגמא יפה שניתנה ע"י מטפל רב ניסיון מארה"ב:
אדם שסבל מכאבי ראש החליט ללכת למטפל הוליסטי. המטפל, שהיה גם כירופרקט, אבחן שמקור הבעיה הוא לחץ של אחת מחוליות עמוד השדרה על העצב. הוא עשה טיפול כירופרקטי קצר וכאב הראש נעלם.
הבחור התלהב מהתוצאות וסיפר על כך לחברתו שסבלה גם היא מכאבי ראש. החברה הלכה גם היא לכירופרקט, אך הטיפול לא עזר כלל. בדיעבד הסתבר שמקור הבעיה אצלה היה רעילות יתר בגוף, וכאבי הראש נעלמו לה רק לאחר שהפסיקה לאכול לזמן מה מאכלי חלב ובשר.
הבחורה התלהבה מהתגלית ושכנעה את חברתה שסבלה גם היא מכאבי ראש להפסיק לאכול מאכלי בשר וחלב. אך הדבר לא עזר כלל, כי מקור הבעיה של החברה (של החברה) היו לחצים מנטליים ורגשיים חזקים בעבודה ובבית.
סרטן מתפתח בד"כ כתוצאה משוק או טראומה כלשהי שתפסה אותנו בהפתעה, או מקונפליקט (סטרס) רגשי מתמשך. מלנומה (סרטן עור) לדוגמא, מתפתחת כתגובה של הגוף לטראומה של התקפה. התקפה כזו יכולה להיות חשיפת יתר לקרינה אולטרה-סגולית של השמש, או מישהו שמתנפל עלינו פיזית בהפתעה או מישהו שתוקף אותנו מילולית מבלי שהיינו מוכנים לכך. אם כבר התפתח גידול ומשמידים אותו מבלי לעשות שינויים אשר ינטרלו את גורם הסטרס או הטראומה, סביר מאד שהמחלה תחזור בצורה כלשהי.
מאחר וכתבה זו היא כוללנית באופייה, ההמלצה המעשית היחידה שניתן להציע כאן היא גם כן מאד כללית:
לבחון מדי פעם מהם הדברים שגורמים לנו ל-distress ולחפש כיצד להימנע מהם או להפחיתם ומצד שני כיצד לחזק את עצמנו כך, שמערכותינו יוכלו להתמודד בהצלחה עם אותם גורמי סטרס.
במידה ואנחנו סובלים מבעיה בריאותית כלשהי חשוב מאד לגלות מהו הגורם האמיתי של הבעיה, ולא תמיד זה פשוט. במקרים רבים מתפתחת מחלה כתוצאה מטראומה רגשית שאירעה בגיל צעיר, או שנים לפני הופעת הסימפטומים החיצוניים. בחלק ממקרים אלה, כמו גם במקרים של סימפטומים שמקורם בסטרס רגשי מתמשך, יש קושי לאדם לחשוף את אותה טראומה מהעבר או את הלחצים הרגשיים בהם הוא נתון בהווה, ולכן הטיפול צריך להיות הדרגתי, תוך כדי בניית אמון הדדי וחיזוק בהתאם לצורך של המערכות שנחלשו (חיסונית, פיזית, רגשית, מנטלית וכו').
ההתחזקות הפיזית עשויה לפעמים לעזור להתגבר על לחצים רגשיים. צריך לקחת בחשבון שסטרס רגשי גוזל מהגוף גם משאבים פיזיים כגון ויטמינים ומינרלים שונים, דבר התורם להתעצמות הבעיה, ולפעמים עשויים מספר תוספי תזונה לשפר באופן דרמטי את המצב.
לטיפול בהילינג יש הרבה פעמים יתרון בכך שההילינג עשוי לעזור תוך עקיפת הצורך להתמודד ישירות עם הבעיה הרגשית. אך ההילינג אינו יכול לשנות את מקור גורמי הסטרס וזה נשאר באחריותו של כל אחד מאתנו.
ד"ר לרפואה אלטרנטיבית, מרצה ומטפל ברפואה משלימה.מתמחה בייעוץ וטיפול תומך בחולי סרטן ומחלות אחרות.משלב את הידע של הרפואה החדשה עם רפואה פונקציונלית, קינסיולוגיה, תזונה ותוספים, מגנטותרפיה, הילינג, תרמוגרפיה ועבודה המשלבת גוף ונפש.מידע על הרפואה החדשה באתר: www.healthychoice21.comאתר תרמוגרפיה: http://www.thermomed.bizאימייל: [email protected]טל': 04-6619118