גן העדן המיסויי של חלק מבעלי החשבונות בחו"ל עומד להסתיים בקרוב. מאידך, יהיו בעלי חשבונות בנק זרים אשר יוכלו בתנאים מסוימים ליהנות מדחיית מס ישראלי על הכנסותיהם אשר נצמחו או הופקו בחו"ל.
הרפורמה במסוי בינלאומי
החל מינואר 2003, שיטת המיסוי הבינלאומי השתנתה באופן שתושבי ישראל חייבים במס גם על הכנסותיהם מחוץ לישראל. במקרים מסוימים ניתן באמצעות תכנון מס מוקדם למנוע את תחולת המיסוי הישראלי על הכנסות ממקורות זרים.
גם אם מצליחים למנוע מיסוי ישראלי על ההכנסות הזרות, קיימות חובות דיווח נרחבות בנוגע לאחזקת נכסים וביחס לעסקאות מסוימות.
ישראלים רבים עדיין לא הפנימו את השינוי שחל במיסוי הבינלאומי והם אינם מדווחים על הכנסותיהם בחשבונות בנק זרים. מדובר במקרים רבים בהתעלמות הנעשית בתום לב. רבים אחרים פשוט אינם מדווחים מתוך הסתמכות על חוקי הסודיות הבנקאית בחו"ל, ועל כך שאולי לא יצליחו לתפוס אותם. אלא, שכל זה עומד להשתנות בקרוב, כפי שאסביר להלן.
בנקים זרים חושפים מידע
המשבר הכלכלי העולמי הוביל מדינות רבות, בחסות ארגון ה-OECD, לקרוא תיגר על הסודיות הבנקאית הנהוגה בבנקים במדינות כמו שוויץ ולוקסמבורג וכן בבנקים המצויים במקלטי מס.
ארגון ה-OECD טוען כי חלק ניכר מההון העולמי מצוי בחשבונות בנקים במדינות השומרות באדיקות על הסודיות הבנקאית. הארגון סבור כי רבים מבעלי חשבונות הבנק במדינות אלה אינם מדווחים על החשבונות וכמובן אינם משלמים מס על ההכנסות.
המדינה שמובילה כיום את המאבק בסודיות הבנקאית היא ארצות הברית, אשר עשויה בקרוב לקבל מידע על בעלי חשבונות בנק בשוויץ. מדובר בלקוחות בנק UBS, וייתכן גם לקוחות בנק HSBC.
בנוסף לשני הבנקים הנזכרים, ייתכן וייחשפו ישראלים בעלי חשבונות בבנקים זרים אחרים. בעקבות פרשת "הבנק" של מוני פנאן, החלה חקירה סמויה ברשות המסים, בשיתוף עם רשויות מס זרות, ובמהלכה הם גילו עשרות חשבונות בנק זרים בלתי-מדווחים של תושבי ישראל. חקירת רשות המסים חשפה פרקטיקה בה ישראלים עושים שימוש ב"גורם ביניים" אשר מפקיד עבורם את הכספים בחשבונות בנקים זרים, תמורת עמלה.
העברת המידע לרשויות בישראל
ישראלים בעלי חשבונות בבנקים UBS או HSBC מודאגים מאוד בימים אלה. ככל שיהיה לאמריקאים מידע אודות בעלי חשבונות ישראלים, אשר לא דיווחו על הכספים שם ולא שילמו מס כדין בישראל, הם עשויים להעביר את המידע הזה לרשות המסים בישראל.
העברת המידע מתבצעת בהתאם לסעיף 29 לאמנה למניעת כפל מס שבין ישראל לארצות הברית. סעיף זה מאפשר לארצות הברית להעביר מידע בענייני מס לישראל, בין היתר, במטרה למנוע העלמת מס.
בנוסף לארצות הברית, ייתכן שמידע על ישראלים בעלי חשבונות זרים יועבר לרשות המסים בישראל ממדינות שונות באירופה. כך לדוגמא, צרפת הודיעה לאחרונה כי ברשותה מידע בנוגע לאלפי בעלי חשבונות בבנק HSBC.
ככל הנראה, המידע כולל גם חשבונות בנק של ישראלים. ניתן ללמוד זאת ממכתב ששלח HSBC ללקוחותיו הישראלים אשר עדכן אותם בפרטי גניבת המידע הבנקאי. במקרה זה, מדינת ישראל עשויה לקבל את המידע הרלוונטי תוך שימוש בסעיף 26 לאמנת המס בין ישראל לצרפת.
פשיטה של רשות המסים על בנק זר
הרשויות בגרמניה ערכו לאחרונה פשיטה על סניפי Credit Swiss בגרמניה, במסגרת חקירת חשדות כי הבנק סייע ללקוחותיו להעלים מסים. הפשיטה התבצעה לאחר שהרשויות בגרמניה הודיעו כי הם רכשו תקליטור המכיל מידע על לקוחות הבנק.
במקרה זה, עדיין לא ידוע האם ישנם ישראלים בין בעלי החשבונות שנתפסו על ידי הרשויות. במידה ומעורבים ישראלים אשר לא דיווחו על הכספים שם ולא שילמו מס כדין בישראל, ניתן יהיה לקבל מידע אודותם באמצעות שימוש בסעיף 20 לאמנת המס שבין ישראל לגרמניה.
מה שמעניין בפרשת Credit Swiss הוא התקדים שבו רשות מיסים פושטת על סניפים של בנקים זרים לצורך חקירת העלמות מס. פשיטה דומה יכולה להתרחש גם על הבנקים הזרים הפועלים בישראל, על ידי רשות המסים הישראלית.
היערכות מוקדמת
ישראלים המחזיקים כספים בבנקים זרים חייבים להיערך בהקדם על מנת למנוע תקלות בלתי נעימות עם פקידי השומה. אני מציע לפעול באחת משתי הדרכים הבאות:
תכנון מס - אזרחים מישראל שיש להם חשבונות בבנקים זרים אינם צריכים להיות מודאגים אם הם מחזיקים בחוות דעת משפטית-מיסויית ביחס להיבטי המיסוי של השקעותיהם. חוות הדעת יכולה לקבוע כי במקרים מסוימים, בהתבסס על תכנון מס, לא תחול חובת דיווח ואף לא מס ישראלי על הרווחים אשר הופקו מחוץ לישראל.
ד"ר אבי נוב, עו"ד, מייעץ בענייני מס מקומיים ובינלאומיים ובכלל זה תכנוני מס ליחידים וחברות, השגת אישורי מס מקדמיים, ייצוג מול רשויות המס, ניתוב הכנסות שמקורן בחו"ל לישראל בצורה היעילה ביותר, וכן מתן חוות דעת מקצועיות. ד"ר נוב מנהל את אתר האינטרנט הישראלי לתכנוני מס בינלאומיים, כולל מאמרים וחדשות מיסוי: http://www.IsraelTaxLaw.comניתן לפנות לכותב במייל: [email protected]