טיפול במחלות אלרגיות
דרכי הטיפול
לכל מחלה אלרגית ניתן אפוא טיפול תרופתי המיוחד לה ומלבדו נפנה האלרגולוג גם לצד האימונולוגי- אלרגי של המחלות.
כיוון שהמחלה מתפתחת עקב חשיפה לגורם חיצוני – אלרגן, הרי הטיפול המיטבי בכל המחלות האלרגיות הוא טיפול מונע. חוסר מגע עם האלרגן מביא לידי ריפוי מלא. לדוגמה: חולה שפיתח גנחת ונזלת אלרגית נמצא רגיש לאלרגן החתול. עם סילוק החתול הייתה הטבה ניכרת במצבו עד שהבריא. לכן הצעד הראשון וההכרחי במחלות האלרגיות הוא זיהוי האלרגן. אחר כך יקבע המומחה תכנית מתאימה והמלצות למניעת מגע עם הגורם.
טיפול חיסוני
הטיפול שנקרא גם "זריקות אלרגיה" מתאים למחלה אלרגית שמחוללים אלרגנים ונוגדנים מסוג IGE. הוא פועל על מערכת החיסון כדי לחסום ובהדרגה למנוע את הפעילות החיסונית האלרגית הגורמת למחלה.
הטיפול ניתן בהזרקת האלרגן פעמים חוזרות ונשנות, כדי להקנות הגנה מפני התופעות האלרגיות הקשורות בחשיפה לאלרגנים.
שלא כטיפול התרופתי, הטיפול הזה אינו פועל על תופעות המחלה אלא כנגד הגורם הבסיסי שלה. מטרתו אפוא להפחית את חומרת המחלה ולפעול "לריפויה" ולא רק להקל את תסמיניה.
כיוון שמערכת החיסון מעורבת במחלה, הרי לפי ההיגיון המדעי יש טעם לנסות לשנות את מהלך התגובה האלרגית באמצעות טיפול חיסוני ואכן נעשו מחקרי מעבדה מתוחכמים שבהם הראו את השינויים שמחולל הטיפול בתגובה החיסונית וכן מחקרים מבוקרים רבים שהראו שיפור בתופעות המחלה ומיתון בחומרתה.
באילו מצבים החיסון יעיל?
הטיפול יעיל והוא ניתן לחולים לפי המדדים האלה:
א. אי אפשר להימנע מהאלרגנים הגורמים למחלה.
ב. הוכחה רגישות לגורם בתבחין עור או בבדיקת מעבדה.
ג. תוצאות הטיפול התרופתי אינן משביעות רצון.
ד. התופעות מתמידות יותר מעונה אחת.
ה. המטופל מעוניין בטיפול והוא ישתף פעולה.\
המועמדים לטיפול הם הלוקים במחלות האלה
1. תגובה מסכנת חיים לעקיצת דבורה או צרעה.
2. נזלת אלרגית עונתית.
3. דלקת לחמית עונתית.
4. נזלת אלרגית כלל שנתית.
5. אסתמה אלרגית.
אין כל הוכחות שהטיפול מועיל לאלרגיה למזון, לדלקת עור אטופית, לכאבי ראש צלחתיים (מיגרנה) וחרלת (אורטיקריה).
דרך הטיפול החיסוני
חומר הטיפול הוא תמיסה המכילה את החומר האלרגני המופק מהמקור המתאים. ארס דבורה מופק מדבורים על ידי גירוי חשמלי לעקיצה. אלרגנים אחרים עוברים תהליך של מיצוי מחומרי הגלם כמו גרגירי אבקה של עצים וצמחים, נבגים של עובש, הפרשות של קרדית אבק הבית וכדומה.
הטיפול המקובל ניתן בזריקות לתת עור בכמויות אלרגן הולכות וגדלות. הטיפול ניתן תחילה פעם-פעמיים בשבוע ולבסוף מגיעים בהדרגה למנת האחזקה המוזרקת אחת לשלושה ארבעה שבועות.
במשך הטיפול הרופא עוקב אחר השיפור במצב.
הטיפול אורך לרוב שלוש-חמש שנים. אם יש חשש להישנות המצב לאחר הפסקתו, ממשיכים בטיפול החיסוני תקופה ארוכה יותר.
הסיכון העיקרי בטיפול הוא תגובה אלרגית לזריקת האלרגן. לכן הטיפול ניתן רק בהשגחת רופא מומחה באלרגיה והוא יזהה סימנים מוקדמים של תגובה אלרגית. במרפאת אלרגיה יש תרופות ומכשור זמינים המאפשרים לתת בשלב מוקדם את הטיפול הדרוש.
נזלת אלרגית
נזלת אלרגית ואסתמה אלרגית נגרמות משאיפת חלקיקים זעירים של אלרגן לדרכי הנשימה.
נזלת אלרגית היא המחלה האלרגית הנפוצה ביותר – כ- 15-25 אחוזים מהאוכלוסייה לוקים בה. בחודשים הראשונים לטיפול יחול בדרך כלל שיפור – הקלת הנזלת, ההתעטשויות והגודש באף. עם הטיפול השיפור הולך וגדל ולרוב אפשר להפסיק ליטול תרופות או להפחית את כמותן. במקרים מעטים אין תגובה לטיפול והוא מופסק.
גנחת אלרגית
גנחת היא מחלה מורכבת ורב גונית ואלרגיה היא רק אחת הסיבות להחמרתה. אם האלרגן מחמיר את ההתקפים ואי אפשר להימנע ממנו, ממליצים לחולי גנחת לקבל טיפול חיסוני שיעילותו גבוהה.
טיפול בשלב המוקדם של המחלה יכול למנוע התפתחות של אסתמה קשה יותר.
תרופות רבות ניתנות כטיפול מונע לגנחת. הטיפול יעיל כל זמן שנוטלים את התרופות בסדירות. המחלה שבה ומופיעה עם הפסקת נטילת התרופות. הטיפול החיסוני הוא היחיד שמביא לידי הקלה ממושכת וארוכת טווח באסתמה וגם להפחתת הצורך בתרופות.
רגישות לעקיצות דבורניים
אנשים רגישים לארס דבורה או צרעה עשויים לפתח תגובה אלרגית קשה הנקראת גם תגובה אנפילקטית. התגובה מתבטאת בצורות שונות בעור, באף, בדרכי הנשימה העליונות-הלוע והגרון, בריאות, בלב ובכלי דם עד להתפתחות הלם (שוק) שנזקו בלתי הפיך.
תגובה שאינה מטופלת במועד עלולה להסתיים בתוצאה פטלית.
לסיכום
אלרגיה היא מחלה של מערכת החיסון. הגישה מתמקדת בשינוי התגובה החיסונית שואפת לחולל שינוי יסודי בתהליך המחלה ובריפויה, במקום להשיג הקלה זמנית.
לאחר שהובנו המנגנונים החיסוניים החל מחקר של טכניקות חדישות, שמטרתן לגרום לשינוי התגובה החיסונית האלרגית בכיוון הרצוי. זאת באמצעות מרכיבי האלרגן שישפיעו על התגובה החיסונית בלבד, ולא יסכנו את המטופל בהופעת תגובה אלרגית. ההתקדמות המהירה במחקר מטפחת את התקווה שבשנים הבאות נוכל להציע ריפוי ליותר ויותר חולים במחלות אלה.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.Diet2all.org www.Diet2all.net
קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים: * טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה
דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג