דף הבית רפואה ובריאות דיאטה ותזונה השמנה כיצד להתמודד עם המצב? \ קובי עזרא
השמנה כיצד להתמודד עם המצב? \ קובי עזרא
קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית 16/07/08 |  צפיות: 2940

מאת: יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר אישי. מרצה ומלמד בתחומי התזונה, הרפואה והספורט בבית הספר למאמנים אוניברסיטת ת"א - וינגייט, במדרשה לתרבות הגוף - אמריקה ישראל, ובמכון מור (חברת בת של קופת חולים כללית). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140


מה ההבדל בין השמנה (overweight) להשמנת יתר (obesity)? כיצד ניתן להתמודד עם המצב הנ"ל?


השמנה (overweight) הינה מצב גופני המאופיין בעודף משקל, עקב הצטברות שומן תת-עורי (המתמקם בין רקמת העור לרקמת השריר). לעומת זאת, השמנת-יתר (obesity) הינו מצב קיצוני של השמנה, במצב הנ"ל ההשמנה עשויה לגרום למחלות רבות ואף למוות.


השמנה או השמנת יתר ניתן למדוד במספר דרכים:


1. עליית משקל הגוף הכולל למעל 15% מטבלת המשקל המומלץ (על פי גיל ומין).
2. כשמסת הרקמות השומניות עולה על כ- 30% ממסת הגוף הכוללת לגבר ו-40% לאישה.
חשוב לציין, כי ניתן לבדוק את אחוזי השומן במספר דרכים, כגון: בעזרת קליפר (דיגיטאלי או מכאני), מכשירים אשר בודקים את ההולכה החשמלית של הגוף (כמו משקל אדם או 2 ידיות אחיזה), שקילה מתחת למים ובדיקת דקסה (dxa).

השמנת-יתר מהווה גורם סיכון במספר של מחלות, במיוחד במחלות לב. זאת בשל הכבדה על פעילות הלב וסתימת עורקים וורידים והקשחתם בשקיעת חומרים שומניים בדפנותיהם.


סיבות להשמנה:


בעיית ההשמנה יכולה להיגרם על ידי:

* אכילת יתר מול מחסור בפעילות גופנית.
* מצבים פסיכולוגיים כגון: בדידות, עצבות ודיכאון, שבהם יש לטפל בנפרד.
* שינויים והפרעות הורמונליות, במיוחד מול הורמון הלפטין המיוצר בתאי השומן אשר אמור לסמן למוח על שובע. כמו כן גם: רמות גבוהות של אינסולין וקורטיזול, רמות נמוכות של לפטין, הורמון הגדילה וכו'...
* גנטיקה - נמצא כי גנים מסוימים יכולים להפריע לקליטת הורמון הלפטין בהיפותלמוס. גנים פגומים כאלו יכולים לעבור בתורשה. כתוצאה מהסרת גידול מוחי הפוגמת בהיפותלמוס.
* מינוני הפרשות הורמון האינסולין בגוף האדם - האינסולין הוא הורמון אנבולי השומר באדיקות רבה גם על רקמת השומן בגוף ואינו מאפשר את ניצול השומן כאנרגיה. לפיכך, רמה גבוהה של אינסולין בדם מקשה על ירידה במשקל.
* הריון ולידה


הטיפול ומניעת ההשמנה:


ישנן מספר שיטות למניעת השמנה, כגון:
דיאטות מאוזנות ופעילות גופנית (הכי מומלץ).
ניתוח המהווה שיטה קיצונית למניעת השמנה.
אמצעים כאלו ככלל לא מומלצים לרוב האנשים.

חשוב להבין כי בעשיית דיאטות קיצוניות הגוף נכנס למשטר חירום ומוריד את קצב חילוף החומרים (מטבוליזם) שלו. הדבר מוביל לכך שלאחר הדיאטה, ינוצלו פחות קלוריות לתפוקת אנרגיה ויותר אנרגיה תאגר בצורת שומן. לכן מומלץ על הורדה מתונה באכילת מזון מהיר וסוכרים פשוטים ופיזור האנרגיה על מספר רב של ארוחות, עם שילוב של פעילות גופנית אירובית הדרגתית והעלאת מסת השרירים - כך גם עולה הפעילות המטבולית.


טיפים להאיץ את קצב המטבוליזם (חילוף החומרים):

 

* יש להמנע מצריכת אנרגיה מיותרת!
* פזרו את הארוחות על פני היום! (6 ארוחות ליום)
* בצעו פעילות גופנית!
* צרו רקמת שרירים!
* דאגו לשון טוב! (חוסר שינה גוררת לעלייה בתיאבון).
* הגבירו את צריכת החלבונים! (היות והם מגבירים פעילות טרמוגנית).
* הרבו בצריכת מים!

הטיפים הנ"ל מזכירים לי אודות מספר מטופלים שלי אשר היו דוגמניות למחייתן, וכשציינתי להם את הטיפים הן נבהלו ושאלו: "אני אוכלת ארוחה אחת ליום, אני לא אשמין אם אוכל שש כאלה?" אוקיי אז באופן תאורתי היא צודקת! אך בפועל הדברים מורכבים יותר! הסברתי לה כי היא שוקלת 50 ק"ג על גובהה 170 ס"מ - עקב תהליך קטבולי (פירוק) שהיא גורמת לשרירים שלה. והפלא אכן קרה כאשר חלפו להן כחודשיים שלושה, היא איבדה את השומן הבעייתי מ"חגורת" המותניים שלה! ויחד עם זאת נשארה עם אותו המשקל 50 ק"ג!

ע. שאלה אותי הכיצד הדבר יתכן? היות והיא אכלה יותר, כלומר צרכה יותר קלוריות ולא השמינה? ובעת ובעונה אחת היא השילה את השומן מהמותניים ואיבדה כ- 6% שומן?

הסברתי לדוגמנית ע. כי צריכת קלוריות מוגברת אך מאוזנת אינה גורמת להשמנה! אלה להיפך הוא הנכון! הצריכה הקלורית גורמת לתגובה טרמוגנית (עליית טמפרטורת הגוף) ולשריפת קלוריות מוגברת והאצת חילוף החומרים התאי. ע"י כך הגוף שלה איבד כ- 6% שומן (שומן אשר הצטבר אצלה בעיקר בחגורת המותניים).

משקל הגוף שלה נשאר כ- 50 ק"ג היות ומסת השרירים הגופה עלה! וכך גם במטבוליזם הבסיסי!!! כלומר שהגוף שלה ישרוף יותר קלוריות בעת מנוחה מוחלטת ! ! ! הסברתי לה כי הדבר הנ"ל מהווה גם "תעודת ביטוח - ורודה" לעתיד ורוד יותר !!! כלומר שבאפשרותה לצרוך כיום יותר קלוריות - מקורות אנרגיה ולא להשמין, היות ומסת השרירים בגופה גדולה יותר - וריקמה זאת צרכנית אנרגיה מרובה.


מדוע מפתחי גוף אוכלים הרבה ואינם משמינים באותה פרופורציה?


היות וקצב חילוף החומרים במנוחה (rmr), כלומר הקצב שבו אנו שורפים קלוריות במצב מנוחה, מהווה כ-60%-70% מצריכת הקלוריות היומית ויש לה קשר הדוק למסת השרירים בגוף. שרירים צורכים הרבה יותר קלוריות מאשר שומן. ככל שמסת השרירים בגוף תהיה גדולה יותר, כך נשרוף יותר קלוריות במצב מנוחה, אפילו במהלך השינה. הסיבה לכך היא שהשרירים דורשים כמות רבה של אנרגיה על מנת להתקיים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית

קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה

דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג

פיתוח גוף

דיאטה מהירה | דיאטה אישית



 


מאמרים נוספים מאת קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית
 
קובי עזרא ויוסי אדרי תחרות מר ישראל, פיתוח גוף, פיתוח שרירים
קובי עזרא, יוסי אדרי, פיתוח גוף, פיתוח שרירים, תחרות מר ישראל, תחרות מר ישראל יוסי אדרי מנתניה הוא אלוף האלופים בתחרות מר ישראל: "עשור אני מחכה לגביע", היה שווה לחכות 40 שנה כדי להגיע ליום הזה", הוא אומר וחושף את הדיאטה המיוחדת שלו

דיאטה מנצחת תרופות לאנטי-אייגינג ובריאות מטבולית, קובי עזרא חוות דעת
21/11/21 | השמנת יתר
דיאטה מנצחת תרופות לאנטי-אייגינג ובריאות מטבולית, קובי עזרא חוות דעת. המחקר, שנערך בעכברים, הראה שלתזונה (כולל קלוריות כללית ומאזן מאקרו-נוטריינטים) הייתה השפעה גדולה יותר על ההזדקנות והבריאות המטבולית מאשר לשלוש תרופות הנפוצות לטיפול בסוכרת ולהאטת ההזדקנות. הממצאים מתפרסמים ב- Cell Metabolism.

איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא
איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא. ישנו הורמון בגוף האדם הידוע כהורמון גדילה אנושי (HGH, Human Growth Hormone) המווסת את הגובה. הורמון הגדילה מיוצר ע"י בלוטת יותרת המוח וחיוני ביותר לצמיחה של עצמות ארוכות וסחוס.

איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא
איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא. ישנו הורמון בגוף האדם הידוע כהורמון גדילה אנושי (HGH, Human Growth Hormone) המווסת את הגובה. הורמון הגדילה מיוצר ע"י בלוטת יותרת המוח וחיוני ביותר לצמיחה של עצמות ארוכות וסחוס.

צמיחה וגדילה בגובה - קובי עזרא PhD
צמיחה וגדילה בגובה - קובי עזרא PhD, צמיחה וגדילה בגובה נוצרת ע"י התארכות עצמות הארוכות, כתוצאה מכונדרוגנזה בצלחות האפיפיזאליות, המכונות גם צלחות הגדילה. תהליך זה נובע מהתרבות כונדרוציטים, היפרטרופיה והפרשת מטריקס חוץ תאית. המאורגן על ידי רשתות מורכבות של גורמים תזונתיים, תאיים, פרצרין ואנדוקריניים. ניתן להגדיר את גיל ההתבגרות כתקופת המעבר מילדות דרך התפתחות מאפיינים מיניים משניים ועד השגת הגובה הסופי בבגרות. מהירות הצמיחה מוגברת בתחילת המוקדמות או באמצע החיים, ידועה כגידול הפוברטלי.

קריאטין - קובי עזרא
קריאטין - קובי עזרא היא חומצה אורגנית חנקנית הנוצרת באופן טבעי. תפקידו העיקרי של הקריאטין הוא להקל על מיחזור של אדנוזין טריפוספט (ATP), מטבע האנרגיה של התא, בעיקר ברקמת השריר והמוח.

דיאטה מהירה מאוד
05/04/15 | דיאטה
דיאטה מהירה. דיאטות לירידה במשקל. ישנן סיבות שונות לאיזון המשקל ודיאטות שונות: החל ממראה חיצוני, עיסוק בספורט ובריאות, לרבות בריאות הלב וכלי הדם ומניעת סרטן....

חיטוב הגוף - קובי עזרא
21/06/14 | דיאטה
בדיאטת דיאט2אול אוכלים כמעט הכל! אך לרוב הדיאטה נקבעת בהתאם למה שהמטופל אוכל באורח ה"נורמאלי" שיגרתי. וכמובן בשילוב המזונות הייחודי! מניב את התוצאות האופטימאליות לחיטוב הגוף באופן מקסימאלי ומהיר ביותר.

מניעת סוכרת מסוג 2
יש חוקרים הטוענים שניתן למנוע סוכרת מסוג 2, זאת ע"י שינוי בהרגלי החיים. היות ותוכנית תזונה ודיאטה נכונה המותאמים לפרט בשילוב תוכנית אימונים אכן עשויים למנוע את התפתחות הסוכרת מסוג 2. סוכרת מסוג 2 או סוכרת מבוגרים בלשון העם, בעלת מרכיב גנטי חזק יותר, תזונה ואורח חיים משפיעים על הסיכוי שהמחלה תתרחש בגיל צעיר יותר-40 או מבוגר יותר 60 ומעלה או אולי לעולם לא?!. הסיכון לסוג להופעת סוכרת מסוג 2 וסוכרת הריונית יכול להיות ירידה ע"י בשמירה על משקל תקין – כלומר השמנה יתרה ותזונה לא בריאה.

ויטמין d אוסטאופורוזיס
ויטמין d אוסטאופורוזיס ויטמין D או (Cholecalciferol) הוא ויטמין מסיס בשומן העוזר לגוף לספוג סידן. ויטמינים מסיסים בשומן מאוחסן ברקמות השומן של הגוף. בנוסף לסיוע לגוף לספוג סידן, ויטמין D גם מסייעת לגוף לשמור על כמות של סידן וזרחן בדם הנכונה. תוספת סידן וויטמין D מהווה טיפול הכרחי באוסטיאופורוזיס. מחלת האוסטאופורוזיס נמצאה מלווה באבחון שכיחות גבוהה של חסר בויטמין D. מקורות מזון ויטמין D מצויה במזונות הבאים: מוצרי חלב גבינה חמאה חלב מועשר (כל חלב בארה"ב הוא מועשר בויטמין D) דגים צדפות דגני בוקר
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI