בשנים האחרונות, פרוצדורות של העמסה מיידית ושיקום מלא של לסתות מחוסרות שיניים זוכות לפופולאריות רבה בקרב הקלינאים וזאת עקב הדיווחים על שיעורי הצלחה גבוהים .אולם, שיקום רכסים אטרופים מהווה אתגר טיפולי לא פשוט עבור הקלינאי. אוגמנטציות עצם ברכסים אלא אומנם מגדילות את הנפח הגרמי אך מחייבות שימוש בפרוצדורות מורכבות שאינן חפות מסיבוכים, מורבידיות ומחיר. ניסיונות לצמצם התערבויות כירירוגיות רבות הביא קלינאים רבים להשתמש בטכניקות אחרות כגון שימוש בקנטילבר דיסטלי ,שתלים קצרים ,התקנת שתלים במבנים אנטומים שונים כגון זיגומה, טוברוסיטי או איזור הפטריגואידי. נוסף לכך, עבודות של השנים האחרונות מציגות שימוש בטכניקות של התקנת שתלים בהטיה כאפשרות טיפול נוספת. שיטה של שימוש במס' קטן של שתלים ושתלים בהטיה הוצג בשנת 2003 ע"י ד"ר פאולו מאלו וזכתה לכינוי "All on 4"
מהי שיטת All on 4 (" הכל על 4 ") ?
השיטה פותחה ע"י דר' פאולו מאלו מפורטוגל במטרה לספק לאוכלוסיה, בעלת אמצעים מוגבלים בלסתות מחוסרות שיניים, שיקום קבוע ומהיר. השיטה מבוססת על עיקרון של התקנה מינימאלית של שתלים (4 בכל לסת) והעמסת השתלים מיידית, כלומר מתקינים את השתלים ומוסרים עוד באותו היום תותבת מוברגת על גבי 4 שתלים בלבד. על פי הפרוטוקול הטיפולי, תיכנון התקנת השתלים נעשה בעזרת תוכנה ממוחשבת (NobelGuide®), הדומה במאפייניה למערכות תכנון התקנת השתלים האחרות המשווקות. תכנון השתלים מאפשר יצירת סד כירורגי, דרכו מחדירים את השתלים ביום הניתוח.
כמו בכל שיטה קיימים יתרונות וחסרונות:
יתרונות השיטה:
לסיכום:
שיטת All on 4 הינה שיטה עם מעקב קצר טווח יחסית לשיטות הקונבנציונליות, שמספקת למתרפא פיתרון מהיר ללא מעורבויות כירורגיות נוספות. השיטה מתאימה לאחוז קטן מאוד מהמתרפאים, כאשר השיטות הקונבנציונליות כבר אינן יכולות להתבצע וגורמת להקרבת רקמות, שיניים, עצם ורקמה רכה. כמו כן מעמידה את שיקול דעתו של הרופא המטפל למבחן מקצועי ומוסרי במקרים לא מעטים.
עלינו להמנע מסטנדרטיזציה של השיטה לכל מקרה או לסת ולזכור כי השיטה הינה "התחנה האחרונה" שאליה מגיע המטופל וממנה לא תהיה דרך חזרה.