ניהול ממוקד וכלי מעקב
אפיינתם כהלכה את החנות הוירטואלית שלכם, העשרתם את האתר במרכולתכם, יישמתם את הקווים המנחים ליצירת התמצאות וניווט יעיל באתר, אולי אפילו פרסמתם את החנות בראש חוצות. ברם, כיצד נוכל למדוד או לכמת את הצלחת האתר? נוכל לומר שהצלחת האתר תיקבע על בסיס עמידה ביעדי מכירה שהצבנו לעצמנו. זה בהחלט נכון, אולם לא מספיק! קל מאוד להבין את טענתי על בסיס הדוגמא שלהלן: נניח שקיימות שתי חנויות וירטואליות מתחרות לממכר חפצי אמנות. שני מנהלי החנויות הציבו לעצמם יעדים זהים וכל אחד מהם הצליח למכור בשנה מסוימת 1000 מוצרים. על פניו, ניכר שהתחרות בין השניים שקולה וכי לאחד לא קיים יתרון על פני השני. אולם, אם נבחן את כמות הכניסות שיש לאתר אחד לעומת האתר השני, נוכל לראות כי באתר הראשון היו 2,500 מבקרים חדשים בשנה לעומת 10,000 מבקרים חדשים שהיו לאתר השני. חישוב גס יראה לנו שאחוז הקונים מתוך כלל המבקרים באתר הראשון עמד בשנה האמורה על ממוצע של 40%, בעוד שבאתר השני עמד נתון זה על 10% בלבד. מכאן שלכל אחד מהאתרים קיים יתרון אחר על פני השני:
יש לשים לב שכמות כניסות של מבקרים חדשים לאתר מושפעת מגורמים חיצוניים (פרסום, קידום) שלא בהכרח קשורים לאתר, בעוד שיחס ההמרה מושפע מגורמים פנימיים (מבנה אתר מזמין, איכות מוצרים). נחזור כעת לטענה שהעליתי. כאמור, יעדי מכירה הם יעד טוב, אולם נכון הרבה יותר למדוד את יחס ההמרה של מבקרים לקונים, משום שזה האחרון מתחשב הן במכירות והן בכמות המבקרים. כפי שראינו בדוגמא, לשני האתרים אותה כמות מכירות אולם שניהם יכולים להגדיל אותה משמעותית באמצעות טיוב הפרמטר החלש שלהם ביחס ההמרה. יחס ההמרה נמדד באמצעות מערכת סטטיסטיקה הלוקחת בחשבון קריטריונים שמנהל האתר מגדיר כמדדים להצלחה (או להמרה). בדרך כלל, כפלט לדרישות מנהל האתר, המערכת מפיקה קוד המרה אותו נדרש לשלב באתר. כפי שיתואר בהמשך, ישנן מערכות ניהול תוכן המספקות כלי סטטיסטיקה ומעקב לניהול שוטף של האתר. חשוב להבין שתהליך בדיקת יחס ההמרה איננו חד פעמי ונדרש לעקוב אחריו באופן רציף בכדי לשפרו ולהגדיל את אחוז הקונים מסך המבקרים.
צמצום הוצאות, מקסום הכנסות
חנות וירטואלית דורשת הרבה יותר משאבי ניהול מאשר כל אתר תדמיתי אחר. המשאבים הללו נדרשים לטובת ניהול מוצרי החנות, עדכוני מחירים, מלאים וכמובן מעצם האינטראקציה עם הלקוחות, הכוללת מערך הזמנות, משלוחים, סליקה וכדומה. קיימים אינספור כלים שיכולים להיות משותפים לכל אתר ורלוונטיים כמובן גם לחנויות וירטואליות, ביניהם מערכות קשרי קהילה כגון: ניהול ניוזלטר, רשימות תפוצה וכדומה. כיצד אם כן, נוכל לנהל את כל הכלים הללו בצורה יעילה ועדיין לשמור על רווחיות החנות? רבות כבר נכתב על יתרונותיהן של מערכות ניהול תוכן והאמצעים שאלו מספקות לטובת ניהול ותחזוקת אתרים, אולם בהקשר של חנויות וירטואליות, יתכן והן התשובה האמיתית לשאלה זו. שימוש במערכת ניהול תוכן המספקת כלים לתחזוקה שוטפת, ניהול מוצרים, מעקב הזמנות וטיפול בלקוחות וכלי מעקב סטטיסטי (כמות כניסות, המרות וכדומה) מקטין משמעותית את הוצאות התפעול ומסייע להשיג רווח נקי לכל יחידת מוצר נמכרת.