תמ"א 38
תמ"א 38 היא תוכנית שאושרה על ידי הממשלה ב2005 כדי לתת מענה לצורך בחיזוק המבנים מפני רעידות אדמה. מכיוון שרוב המבנים בישראל שנבנו לפני 1980, נבנו שלא לפי התקן המחמיר נגד רעידות אדמה, נוצר צורך בחיזוק המבנים ולשם כך נוצרה תוכנית תמ"א 38. התוכנית היתה אמורה לאפשר לבעלי בתים משותפים לשפץ את המבנה שלהם בתמורה לזכויות בנייה נוספות והקלות מס משמעותיות.
בפועל התוכנית לא מומשה כמו שציפו עקב בעיות רבות שהתגלו כגון: תוספות בנייה מוגבלות לפי תב"ע קיימת, בעיית ערבויות של היזם לצורך התחלת הפרוייקט, שנבעו מכך שלא היו לו זכויות על הקרקע, אלא רק זכויות בנייה. כמו כן גם הליכי רישוי ארוכים יחסית ועוד. כל אלו גרמו להתעקבות של פרוייקטים בתוכנית ובסופו של דבר לאי מומשה כפי שציפו.
העדכונים לתוכנית-
כמענה לקשיים שהתגלו, החלו בשנים האחרונות בכנסת, מהלכי חקיקה שונים, כדי להקל על מימושה של התוכנית תמ"א 38. מהלכים אלו היו לדוגמא הורדת אחוז ההסכמה, שהיה דרוש עד כה לשם ביצוע הפרוייקט, ממאה אחוז הסכמה של הדיירים, לרק שישים ושישה אחוזים (משמע שני שליש) מהדיירים שצריכים להסכים לתוכנית לשם ביצועה. בנוסף אושר בכנסת פטור מהיטל השבחה בפרויקטים שנעשים בתוכנית תמ"א 38, שיכול להגיע למאה אחוז בפריפריות ותישעים אחוז במרכז הארץ.
שינויים נוספים שנחקקו לטובת התוכנית הינם פטור ממס שבח ומס מכירה ובנוסף פטור ממע"מ על שירותי הבנייה המתקבלים. בנוסף ניתנות כיום הטבות והקלות מטעם העיריות שהבינו כי קידום התוכנית תשפר את חזות העיר שלהן, ולכן הן מעניקות הקלות ליזמים שיפעלו לפי התוכנית.
כמו כן בשנת 2010 נוספו לתוכנית זכויות בנייה נוספות בקומת העמודים שלא היו קיימות בתוכנית המקורית. זכויות אלה מאפשרת יצירת יחידות דיור נוספות בקומת העמודים מה שיעלה את הכדאיות הפרויקט עבור היזם ויעזור במימון השיפוץ בסופו של דבר. כמו כן בשנת 2010 הועלתה הצעת חוק להורדת אחוז ההסכמה של הדיירים לחמישים ואחת אחוז והצעת חוק להגדלת זכויות הבנייה של התמ"א לשתי קומות בכל הארץ ושלוש קומות בפריפריה.