תמא 38 – מטרות ובעיות עיקריות
תמא 38 , תמא , תמ'א 38 , תמא שלושים ושמונה
תמא 38 נועדה להציע פיתרון עבור אותם מבנים שלא נבנו לפי תקן 413 ועלולים להוות סכנה במקרה של רעידת אדמה. התוכנית מאפשרת לחזק מבנים..
במהלך ההיסטוריה של ארץ ישראל אנו מכירים מספר רב של רעידות אדמה גדולות שהביאו חורבן גדול והרס רב על האזור, כמדינה שנמצאת על אזור שבר גיאולוגי אנו מועדים לרעידות אדמה חזקות שעלולות להוביל לאסון. על פי הערכות נראה כי 40% מהמבנים בישראל לא יעמדו בפני רעידת אדמה חזקה אם זו תתרחש. בשנת 1975 הוכנס במדינת ישראל לתוקף תקן מספר 413, מדובר בחוק שנועד להסדיר בניה של מבנים בצורה שתהיה עמידה בפני רעידות אדמה. אולם על פי הערכות נראה כי רוב המבנים שנבנו לפני שנת 1980 אינם עומדים בתקן זה, לכן החליטו להתוות את תמא (תוכנית מתאר ) 38.
מהי מטרת תמא 38 ?
תמא 38 נועדה להציע פיתרון עבור אותם מבנים שלא נבנו לפי תקן 413 ועלולים להוות סכנה במקרה של רעידת אדמה. התוכנית מאפשרת לחזק מבנים קיימים ללא הצורך להגיש תוכנית מפורטת לעירייה על מנת לקבל אישור. בנוסף על מנת לעודד בעלי בתים לחזק את המבנים שבבעלותם ניתנו תמריצים נוספים.
במסגרת תוכנית תמא 38 יכולים אנשים לחזקת המבנים שברשותם מפני רעידות אדמה וכן להוסיף קומה או תוספות בניה על המבנה הקיים (הרחבה או הוספת קומה). מדובר בדרך לעודד אנשים לחזק את הבתים מפני רעידות אדמה. בנוסף אנשים המעוניינים לערוך שיפוץ במבנים המהווים חלק מהתוכנית חייבים לבצע חיזוקים אלו.
הבעיות העיקריות בתוכנית תמא 38
לצערנו מעט מאוד אנשים אכן מפעילים את זכותם במסגרת תוכנית תמא 38, בעיקר בשל סיבות כלכליות. העלות של חיזוק מבנה מפני רעידות אדמה גבוה מאוד בנוסף במידה ורוצים לבצע את התוכנית על מבנה מגורים משותף ישנה בעיה של הקניין המשותף והרכוש.
באזורי הפריפריה הבעיה היא גדולה יותר, בעוד שעלות החיזוק של המבנה היא זהה לזו של המרכז הרווח מהוספת יחידת דיור הוא נמוך יותר בשל מחיר הנדל'ן הנמוך.
לסיכום תוכנית תמא 38 אולי מצאה פיתרון לבעיית המבנים החלשים מידי אך היא מפילה את האחריות על האזרח הקטן שלא תמיד יכול לעמוד בה.