גישור הינו הליך המוכר בחוק החל משנת 1984. בשנים האחרונות, בעקבות העומס הרב שנוצר על מערכות המשפט, יותר ויותר מקרים מנותבים אל הליכי גישור שונים עוד בטרם הם מגיעים אל דיוני משפט מוקדמים. חלק מהמקרים, מתאימים באופן אידיאלי לגישור, אינם מצריכים פסיקה של שופט ונפתרים, אולם בחלק מהמקרים, גישור לא מהווה חלופה אפקטיבית, והמקרה מועבר לניהולה של מערכת המשפט ולפסיקתה הסופית.
במאמר שלפניכם, נבאר את מטרותיו של הגישור, יתרונותיו ותחומיו.
אומנם, ישנם אנשים רבים המודעים לקיומו של הליך הגישור, אולם, הם אינם בהכרח מבינים את משמעותו, יודעים כיצד הוא מתבצע או מכירים ביתרונותיו, ולכן נסביר זאת כעת.
גישור הינו הליך וולונטרי, שמטרתו ליישב מחלוקות בין שני צדדים מסוכסכים או יותר, באמצעות השגת הסדר שיהיה מקובל על כל אלו הנמצאים במחלוקת. תהליך הגישור עצמו, מתנהל באמצעות דיון פתוח שנערך ברוח טובה ומאפשר לצדדים להביע את עצמם מתוך רצונם החופשי, להציג את רצונותיהם ואף את התנגדויותיהם. במטרה להשיג פשרה שתספק את כלל המעורבים בסכסוך.
גישור בניגוד להליכים משפטיים, אין בכוחו לכפות על הצדדים פתרון מסוים, אלא רק לכוון, להאיר ולהציע לצדדים דרכים שונות באמצעותן יגיעו לפתרון מספק, ולכן הוא מומלץ לשימוש במקרי סכסוך רבים. מעבר לכך, ישנם יתרונות נוספים להליך הגישור על פני הליכים משפטיים, בניהם חיסכון בזמן יקר-השגת תוצאות בזמן קצר יותר ללא המתנה לתזמונם של הערכאות המשפטיות ושאר תאריכי הדיונים, וחסכון בכסף -חסכון בהוצאות משפטיות על עורכי דין ושאר עזרים נהלים משפטיים. חשוב לציין כי הצלחתו של הגישור תלויה בנכונותם של הצדדים לשוחח על מחלוקותיהם, להתפשר, ולהגיע לפתרון באמצעות גורם זר וניטרלי.
לאחר שהבהרנו מהו גישור וכיצד הוא מתנהל, נציג כעת סוגים ייחודיים של גישור המותאמים ספציפית למקרי סכסוך שונים.
הסוג הראשון והנפוץ הינו גישור משפחתי. גישור משפחתי כולל בתוכו ענייני גישור זוגי, גישור סכסוכים משפחתיים, ואף גישור גירושין. במסגרת ענף גישורי זה, ניתן ליישב סכסוכים רבים דוגמת: חלוקת ירושה או עזבון, שימוש בנכסי משפחה, יישוב בעיות בין בני זוג, מינוי אפוטרופוס לבן משפחה, ניהול עסק משפחתי או חברה משפחתית וכדומה ואף פתרונות של סכסוכים אחרים שאינם כספיים.
סוג אחר של גישור, הינו גישור עסקי. במסגרת גישור עסקי ניתן לפתור מחלוקות עסקיות כאלה ואחרות באמצעות הליך מהיר וחסכוני. דוגמא לסכסוכים עסקיים נפוצים שהליכי גישור עסקי יכולים לסייע בפתרונם יהיו: מחלוקות בין שותפים עסקיים, בעלי מניות או שותפים לעסקה מסוימת.
סוג נוסף של גישור הוא גישור מסחרי- אזרחי. במסגרת הליכי גישור מסחרי-אזרחי יכללו בדרך כלל ענייני ספק-לקוח ופרשנות חוזים ואף נושאים קרובים כמו למשל: סכסוכי שכנים, יחסי עובד מעביר וכיוצא בזה. לסיכומו של עניין, גישור מאפשר לצדדים המעורבים ליהנות מיתרונות רבים, לדלג על הבירוקרטיה ולחסוך הוצאות יקרות.
מכון פתרונות מאגד פתרונות טיפול זוגי, ייעוץ זוגי וגישור ובנוסף הינו אחדהגופים המקצועיים בישראל שמספק הכשרה איכותית בתחומי לימודי ייעוץ זוגי, קורס גישור וקורס אימון אישי