דף הבית עסקים ייעוץ עסקי לאן הלך הכסף? ומה הקשר למיתון?
לאן הלך הכסף? ומה הקשר למיתון?
עדי פלאוט 23/12/08 |  צפיות: 2666

יש לי לקוח עם עסק שקרוב ל-20 שנה מוגדר כרווחי. עם השנים הוא התרגל לרמת חיים גבוהה מאוד בזכות העסק שלו. היה כסף, והיה כסף בשפע. אז הוא לקח בכל חודש כמה שהוא היה יכול. עם השנים אנשים שקרובים אליו התרגלו שהוא משלם כל מיני דברים. הוא דאג לפרנסת המשפחה, כמובן, אבל גם מימן הוצאות של ילדיו (שכבר גדלו ועפו מהקן), של ההורים (שאינם עניים בעצמם) ועוד כהנה וכהנה.

עם השנים, המינוס בבנק התחיל לגדול - אבל זאת לא היתה בעיה מבחינתו, כי העסק המשיך להזרים אליו כסף טוב. והוא המשיך לקחת.

אז הגיע הזמן לבצע שיפוץ בעסק - ולא היה כסף בקופה אז הוא לקח הלוואה. ובגלל שהעסק כזה רווחי, הוא לקח את ההלוואה לטווח קצר יחסית, כי לא צריכה היתה להיות בעיה להחזיר את זה.  אז התברר שהוא צריך להעביר למס הכנסה קצת יותר ממה שהוא תכנן, ולא היה מאיפה לשלם זאת, אז הוא לקח עוד הלוואה, גם היא מאותו שיקול לטווח קצר. את התשלום למס ההכנסה הוא גם פרס לכמה חודשים. וכך על פני מספר שנים הדבר חזר חלילה. החובות גדלים וגדלים וכך גם ההחזרים החודשיים. החובות המשיכו לגדול אבל לא היתה מבחינתו בעיה, כי העסק באמת המשיך להזרים כסף טוב.

אז הנה השאלה: אם העסק מכניס כסף טוב (וזאת עובדה מתמשכת), איך זה שהמינוס ממשיך לגדול ובעיות התזרים ממשיכות להצטבר האחת על השנייה?

כחלק מהייעוץ הפיננסי שאני נותן לו, מצאנו שהוא מושך מהעסק כספים לשימוש פרטי, מעל ומעבר למה שהעסק מסוגל לתמוך בו. שוב, אני מדגיש שהעסק מייצר כסף טוב! אבל גם עסק שמייצר כסף טוב צריך מידי פעם לעבור שיפוץ, מידי פעם לשלם הוצאה בלתי מתוכננת, להיערך לצמיחה (בצמיחה משלמים למע"מ הרבה יותר ממה שנכנס בפועל לעסק, שזה מה שנקרא "צרות של עשירים") וכן הלאה. ההוצאות האלו ידועות! אם רק יושבים רגע ניתן לתכנן אותן ולהעריך את גודלן ואף מתי הן ידרשו.

הלקוח שלי עשה שגיאה מאוד נפוצה - הוא לקח את כל מה שהוא הצליח לקחת. לכן הוא התרגל לרמת מחייה מסוימת והתקשה לרדת ממנה.

כחלק מהטיפול הוא ישב עם אשתו וביחד, בהסכמה, הם החליטו במה הם מקצצים ואיך הם מורידים את מסגרת המשיכה מהעסק למסגרת שהעסק יוכל להתחיל לשלם חובות (זה אומר שצריך לקחת פחות מכפי שהוא היה לוקח אילו התכנון הפיננסי היה מלכתחילה תקני). הדרישה שלי היתה לקיצוץ מינימאלי של 15%. בתחלה הלקוח טען שזה לא ניתן לביצוע, אבל לאחר מחשבה ועימות הנתונים יחד עם אשתו קרה דבר מעניין והקיצוץ יותר מהוכפל. (רק בשביל לתת קנה מידה, הקיצוץ לבד עלה על המשכורת הממוצעת במשק).

הטיפול הזה נשמע מאוד פשוט וברור מאליו - אבל בתור יועץ, שראה כבר כמעט הכול, אני יכול להגיד לכם שזה משהו שקורה בעסקים רבים. במיוחד בעסקים שמגלגלים סכומים נאים, החשיפה המתמשכת למזומנים גורמת לאשליה של שפע - שאין מה לדאוג, תמיד יהיה עוד.

אז נכון שתמיד אפשר לייצר עוד כסף, אבל זאת לא סיבה לא ליצור תשתית פיננסית נכונה.

במיוחד כאשר נתקלים בהאטה בעסק או בכל המשק, עסקים שלא הכינו "מטרייה" לימים הגשומים מוצאים את עצמם עם הגב אל הקיר ועם בנקאי זועם וכמעט בכל המקרים זה מיותר לחלוטין.

אני שב וקורא לכל קוראיי לא להתבייש, לשאול שאלות, ולעשות את מה שצריך כדי להכניס את העסק למדיניות פיננסית שקולה. יש המון פתרונות טובים וקלים. צריך פשוט להתחיל!

אודות הכותב:
עדי פלאוט, יועץ עסקי ומרצה לאנשי עסקים, מפרסם מקרים עסקיים באתר www.expertinfo.co.il

 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עדי פלאוט

עדי פלאוט, מנכ"ל ובעלים של קבוצת קומליין - חברת החזקות וניהול עסקי הפועלת משנת 2004.

בקבוצה פועלות חמש חברות: קומסקיור - יבואנית אנטי-וירוס NOD32 מבית ESET, וובוקס - ספקית שירותי מחשוב ענן מהראשונות בישראל, קומפון - המשווקת הבלעדית של שירות 'פון-פלוס' למענה טלפוני חכם ומתקדם, קומליין יעוץ עסקי – המתמחה בייעוץ לעסקים קטנים ובינוניים ופרומו המתמקדת באספקת שירותי שיווק ויחסי ציבור במדיות השונות.



 


מאמרים נוספים מאת עדי פלאוט
 
הכן את הבנקאי שלך לחורף: כך תקבל מהבנקאי שלך שיתוף פעולה להלוואות בתנאים משופרים
ראשית, השורה התחתונה: לא טוב לגשת לבנק מעכשיו לעכשיו לבקשת הלוואה, תמיד טוב יותר להכין את הקרקע מראש, לדעת בדיוק מהו הצורך המדויק ולא בתור כיבוי שריפות כי יתרון הזמן לא עומד לרשותכם.

הופ, הנה הלך הכסף לפרסום
איך זה קורה שדווקא תקציב הפרסום והשיווק הוא זה שנמחק ראשון מהתכנית? ולמה זאת השגיאה הקלאסית?

ניהול פיננסי "אנושי"
כיצד להיות עצמאי ולא להיות "לחוץ" מניהול פיננסי?

שתי גישות לגיוס עובדים
חברות ענק מחזיקות מדורי כוח אדם המגייסים עבורן עובדים אך ברוב השוק העסקי מנהל העסק נאלץ להתמודד עם גיוס כוח האדם ולפעמים אף לבצע את הפעולה בעצמו. יש מנהלים שלא יקבלו מועמד אלא אם הוא בעל ניסיון עשיר, מנהלים שיחפשו רק את העובדים הצעירים והזולים, או את אלה שנראים הכי טוב וכך זה ממשיך. כמובן שהגדרות התפקיד עוזרות להגדיר את הדרישות והמנהל, שמכיר היטב את התפקידים שתחתיו ידע להחליט על הקריטריונים הנחוצים.

המקל והגזר בעסקים
02/02/10 | מכירות
את שיטת "המקל והגזר" כולם בטוח מכירים – נותנים פרס על הישגים וקנס על כישלונות. אבל אפשר גם אחרת.

למומחים בלבד: מה באמת אנשים חושבים עליך?
20/10/09 | מכירות
אחד מהטיפולים הרווחים יותר והשגויים יותר בעסקים הוא להוריד מחירים - הרעיון שיעדיפו אותך מפני שאתה זול יותר ולאו דווקא טוב יותר. למען האמת, מחירים נמוכים אכן מושכים לקוחות ואכן מקלים על סגירת העסקות. אך ישנם מצבים שככל שהמחיר יהיה נמוך יותר כך גם המינוס בבנק יגדל או שלכל הפחות הרווח לא יהיה יותר מאשר משכורת ממוצעת כאשר הטרחה רבה יותר מאשר במשרה ממוצעת. לא שווה לטרוח במצב עניינים כזה משום שאין בו יחס נכון של עלות מול תועלת.

הסכנה מאחורי מכירות בסכום גבוה
08/09/09 | מכירות
לרוב העסקים יש סל מוצרים שכולל עסקאות קטנות, בינוניות, גדולות או אפילו ענקיות. העסקאות הגדולות הן אלה שדורשות את מרבית תשומת הלב כי הן גם אלה המכניסות לעסק את סכומי הכסף הגדולים והן דורשות את מרבית ההשקעה מצד בעל העסק או איש המכירות. לאחר כל ההשקעה כשהעסקה נסגרת, יש חוזה והצ'קים או כרטיס האשראי כבר בכיס, הנטייה הטבעית לרוץ מיד ולהשקיע את הכסף, לשלם איתו חובות או לרכוש איתו דברים שמזמן היו צריכים כבר להירכש ורק חיכו לתזרים מזומנים – זו הנקודה לעצור!!! זו בדיוק הדרך למלכודת פיננסית.

המדריך להקמת עסק מצליח
שאלה החוזרת על עצמה שוב ושוב בקרב בעלי עסקים: "שיווק זה טוב ויפה, אבל לפני שמשווקים עסק, איך מקימים מלכתחילה עסק שיצליח?"

הצד האפל של העסק או כיצד להזרים הכנסה מיידית?
אחרי חצי שנה של מיתון שהולך ומעיק יותר ויותר, עסקים רבים חווים קשיי תזרים בלתי פוסקים. יש לכך כמה פתרונות, בחלקם לוקח זמן עד שמתחילים לראות את הכסף וחלקם הם "מעכשיו לעכשיו". בעוד שבמקרים רבים בעלי עסקים פונים לבנק בבקשה להלוואה כדי להמשיך ולשרוד, במקרים רבים מדי זהו פתרון לא נכון, שרק הולך ומסבך את העסק בקשיי תזרים חדשים.

קל להוריד מחירים, קשה להעלות אותם לאחר מכן. מוטו בעסקים!
25/05/09 | מכירות
בגלל חוק טבע זה, כאסטרטגיה אני לא בעד להוריד מחירים גם אם זה בזמן מיתון. ואם חייבים לעשות זאת צריך למצוא דרך בה לא יראה הדבר כפתרון למצבה הרע של החברה.
כיצד בכל זאת מורידים מחירים מבלי לפגוע במוניטין של העסק?

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI