מגנזיום הוא מינרל חיוני לתפקודם התקין של התאים בגוף - הוא מווסת את תהליכי ייצור האנרגיה, מווסת את פעולת כווץ השרירים (גם שריר הלב), שומר על מבנה העצם ומווסת לחץ דם גבוה. אנו מקבלים אותו ע"י אכילת ירקות ועלים ירוקים, דגנים מלאים, שקדים, אגוזים, קטניות, שוקולד מריר, בננות וחומץ תפוחים. סימנים כמו עייפות, בחילות, חולשה והתכווצויות שרירים, עצבנות, שינויים בקצב הלב, וירידה במצב הרוח מעידים על חוסר מגנזיום בגוף.
מהן הסיבות לחסר במגנזיום ?
אם אנו מקבלים אותו במזון, אז יש לשער שתזונה לא נכונה זו אחת הסיבות. סיבות נוספות יכולות להיות – הקאות תכופות לאורך תקופה, איבוד מוגבר של דם, הזעה מוגברת, בעיות של ספיגה במערכת העיכול (כמו למשל עקב אכילה מוגברת של סיבים תזונתיים), צריכה מוגברת של סידן, אלכוהוליזם, צום ממושך, מחלות כליה, צריכת סמים ותרופות שונות. מצבים נוספים של חסר במגנזיום נוצרים כאשר הגוף זקוק לכמות מוגברת של מגנזיום, כמו למשל בזמן צמיחה או הריון.
כיצד ניתן לווסת את רמת המגנזיום בגוף ?
תוסף תזונה מגנזיום זו התשובה המקובלת. קיימים תוספי מגנזיום שונים בתרכובות שונות ובמינונים שונים. כל תוסף תזונה מגנזיום כזה אמור לטפל בסימפטום אחר של חסר. כדי להימנע מחסר במגנזיום, כדאי לדעת אילו סוגי מזון נחשבים לדלים במגנזיום, והם – בשר, דגים, דגנים ללא קליפתם, ומוצרי חלב. אמנם רמת הסידן במוצרי חלב גבוהה, אך ללא נוכחות המגנזיום נפגמת יעילותו של הסידן משום שהם מגבים זה את זה ביצירת תהליכים בגוף, וחסר במגנזיום מוביל בסופו של דבר לפגיעה בעצם .
מהן הסכנות במצב של עודף מגנזיום ?
תוסף תזונה מגנזיום הנצרך ברמה גבוהה מדי ועקב כך נוצר מצב של עודף מגנזיום ברמה נמוכה יחסית, גורם לתופעות כמו ירידה בלחץ דם, בחילה וכאבי ראש. עודף מגנזיום ברמות גבוהות יותר עלול לגרום להפרעות בנשימה, לתרדמת, ואף למוות עקב דום לב. מסיבות אלה, כאשר נדרש מתן מגנזיום במינון גבוה, הדבר מצריך פיקוח צמוד ע"י בדיקות תכופות של רמת המגנזיום בגוף.