מקצוע החשבונאות עוסק ברישומם וניתוחם של תרחישים פיננסיים במערכות כלכליות שונות. מטרתם של ניתוחים אלו הינה להמציא מסקנות, סיכומים ודוחות חיצוניים או פנימיים על התנהלותם של חברות וארגונים עבור בעלי עניין, כמו בעלי מניות, מנהלים, הציבור הרחב ורשויות המס. יש לציין כי מקצוע החשבונאות נלמד עבור תואר ראשון ושני באוניברסיטאות ומכללות רבות בארץ במסגרת מדעי החברה, ופעמים רבות מהווה חלק מלימודי מנהל עסקים או כלכלה.
מי נדרש לחשבונאות ?
חשבונאות נדרשת עבור כול גוף שפעילותו כרוכה בכספים, ואין זה משנה אם הינו מיועד למטרות רווח או שלא, ובין אם מדובר בגוף פרטי או ציבורי. החשבונאות בוחנת את כול תנועות הכספים בארגון שנעשו על ידי העובדים בו, החל ממנכ"ל החברה, פקידים, קופאי או מחסנאי. מכאן שהפעילות החשבונאית כוללת מעקב, רישום וניתוח של סך הפעילות הפיננסית בעסק באופן מדויק ומאורגן, במטרה לקבל תמונת מצב מקיפה ועדכנית אודות מצבו הכספי של הארגון.
מה כולל תפקידו של החשבונאי
כאמור, פעילותו של חשבונאי עוסקת בכול היבטיו הפיננסיים של הארגון. כלים אלו נרכשים במהלך לימודי חשבונאות לתואר ראשון ושני במכללות ובאוניברסיטאות, וכמו כן במהלך שנות ניסיונו של בעל המקצוע. על עיסוקיו המרכזיים של חשבונאי נמנים:
• מעקב אחר פעולות שוטפות בארגון - כולל קנייה, מכירה, הוצאות והכנסות, תקצוב ותמחור.
• כתיבת והגשת דוחות – כול פעילות פיננסית יש לרשמה בדו"ח מתאים, כדוגמת דו"ח רווח והפסד, דו"ח מאזן, שינויים בהון עצמי ודו"ח אודות תזרימי מוזמנים.
• תחזיות עתידיות - מבוססות על מידע קיים, על כלי מדידה וניתוח פיננסיים, ועל כללים שונים.
• מתן אומדן רשמי ומקובל על ממשלות לצורכי מיסוי.
• מתן אומדן רשמי ומקובל עבור בורסות לצרכי מסחר בניירות ערך.