יורם קראוס, מנכ"ל חברת SMS לניהול ופיקוח פרויקטים, משרטט תמונת מצב של משרדי חברות ההיי-טק בעיר הגדולה תל-אביב והשורה התחתונה מצביעה על מגמה ברורה - הגירה!
בשיחה המקדימה שערכנו איתך לקראת הראיון, טענת בתוקף כי המגמה כיום בקרב חברות ועסקים היא לצאת מהעיר הגדולה ולשכור או לקנות משרדים בערי הלוויין. אתה יכול לתת דוגמאות לכאלה המובילים את המגמה?
יורם קראוס: "חברת התקשורת הגדולה ביותר שמסמנת את המגמה בקרב חברות ההיי-טק היא מוטורלה שזנחה לאחרונה את תוכניותיה לרכוש מבנה בתל-אביב ובחרה לצאת מת"א ולשכור משרדים בשטח של כ-50 אלף מ"ר בפ"ת.
- אלו עוד חברות היי-טק עזבו את תל-אביב?
יורם קראוס: "כאמור, מוטורולה היא חברת ההי-טק הגדולה ביותר היוצאת מת"א. קודם לכן הודיעה גם חברת קומברס כי היא יוצאת מרמת החייל ובונה לעצמה משרדים של 40 אלף מ"ר ברעננה. אפשר להוסיף על אלה גם את חברת רד-קארפט שיצאה מת"א ושכרה 750 מ"ר בראש העין וגם את י.ב.מ, שמכרה את בניין המשרדים שלה ברחוב וייצמן בת"א.
- האם המגמה ניכרת רק בקרב הגדולים או שזו מגמה חוצה אפיונים?
יורם קראוס: "יש גם מקרים אחרים, כמו חברות חדשות שנכנסו לישראל, חברות כמו סיסקו או נורטל, שבחרו שלא להתמקם בתל-אביב, מה שפעם היה משהו שלא יעלה על הדעת. או חברות ותיקות, המרחיבות את פעילותן ובוחרות להתמקם חוץ לתל-אביב, כמו יורוקום, בזק בינלאומי או טקסס אינסטרומנט. אלו חברות שבדקו הצעות לשכור בניינים בת"א, ולבסוף העדיפו עיר אחרת".
- האם לגודל המשרדים יש איזושהי השפעה כך שהקטנים והבינוניים נשארים בעיר הגדולה?
יורם קראוס: "לא, ממש לא. עשרות חברות היי-טק שכרו שטחים בינוניים וקטנים בערי השדה, כמו פולאריס ששכרה 2,000 מ"ר בבית אקרשטיין בהרצליה פיתוח ואורקה מחשבים ששכרה 730 מ"ר בהרצליה, ז'מטיקס ששכרה 900 מ"ר בלוד, נייטיב נטרוורקס ששכרה 1,360 מ"ר בקרית אריה בפ"ת, וינקלור שכרה 650 מ"ר בראש העין וזו רק רשימה חלקית ולא מייצגת".
- אין מי שמאזן את התמונה המצטיירת על מפת ההגירה ובוחרים להישאר בתל-אביב?
יורם קראוס: "אכן, חשוב להבהיר שהתמונה אינה כה חד-צדדית. יש גם כאלה שעדיין מעדיפים להשכיר משרדים בתל-אביב, למרות מחירי הארנונה והשכירות הגבוהים ולמרות מצוקת החנייה והפקקים. חברת טריון לדוגמא, שכרה כ-15,000 מ"ר במגדלי עזריאלי, כשיחד איתה נכנסו למגדלים הללו חברות היי-טק נוספות. אפשר לציין באוצתה נשימה גם את המימד החדיש, ששכרה 13,500 מ"ר ברמת החייל, כמו גם את חברת ס.ג'י.ס, אלקטרה נדל"ן וזיקה שהשכירו 30,000 מ"ר באותו פארק בעיקר לחברות היי-טק. ראוי לציין גם את נס טכנולוגיות, שהחליטה לבסוף לשכור שטחים נוספים בקרית עתידים, ולא לעבור למקום אחר, כך שיש עוד מי שישאו את דגל ההיי-טק בתל-אביב".