דיכאון מכונה 'מחלת העולם המודרני'. על פי מחקרים שנעשו במדינות שונות בשנים האחרונות נראה כי אחוזים ניכרים מהאוכלוסייה יסבלו בשלב כלשהו בחייהם מדיכאון ברמה כזו או אחרת. על פי הערכות מסוימות מדובר בכ-20 עד 40 אחוז. אך האם כל תחושת עצבות היא דיכאון? האם לדיכאון מאפיינים ספציפיים ומוכרים? האם ניתן לטפל בדיכאון ואם כן כיצד?
מהו דיכאון? מה מאפייניו של דיכאון?
כל אדם עשוי מפעם לפעם לחוש דכדוך, עצבות, חוסר מוטיבציה וכדומה. אין זה אומר כמובן כי כולנו סובלים מדיכאון שדורש התערבות טיפולית. כאשר תחושות וסימפטומים המאפיינים דיכאון מתמשכים ואינם מרפים ופוגעים בשגרת החיים נדרשת התערבות של פסיכותרפיסט. דיכאון מתאפיין בסימפטומים כגון:
לדיכאון ייתכנו גם תסמינים חברתיים/פיסיולוגיים כגון:
מדוע חשוב לטפל בדיכאון?
הסיבה שבגינה חשוב מאוד לא להזניח את הטיפול בדיכאון היא כי שלא כמו עצבות חולפת, הדיכאון אינו מרפה ויש לו נטייה להתגבר. אדם דיכאוני עשוי לסבול מירידה באיכות חייו ובמצבים קיצוניים אף להגיע לאובדנות. איבוד קשרים אישיים, בידוד חברתי, תחושת שנאה עצמית, חוסר יכולת לעבוד וכו' עשויים לחולל הרס בחייו של האדם. טיפול נפשי בדיכאון יעזור להחזיר את חייו של האדם הדיכאוני למסלול הרצוי, להוציא אותו מתחושת חוסר האונים מול מצבו ולשפר משמעותית היבטים רבים בהתנהלותו בעולם.
האם אכן ניתן לטפל בדיכאון באופן מוצלח?
ללא ספק, הפסיכותרפיה מכירה בדיכאון מזה שנים רבות ומחזיקה בכלים שונים המסייעים לאדם הדיכאוני לשפר את מצבו. בעזרת פסיכותרפיסטית ניתן לקבל טיפול נפשי בעל אחוזי הצלחה גבוהים. למרות הדעה הרווחת, רוב המטופלים לא נזקקים להתערבות פסיכיאטרית/תרופתית. טיפול בדיכאון בהחלט אפשרי אך ורק על ידי טיפול פסיכותרפי, כלומר, טיפול בשיחות אישיות בין מטפל מקצועי למטופל.