ס' 5 לחוק הגנת השכר קובע "איסור שכר כולל", לפיו ישנם רכיבי שכר שלא ניתן לכלול אותם בתוך שכר העבודה, והם: תשלום בעד שעות נוספות או גמול-עבודה במנוחה השבועית, וכן דמי חופשה, תמורת חופשה, ופדיון חופשה. החוק מורה כי הכללתם יחד עם רכיב השכר לא תקפה, ורואים את השכר שנקבע כשכר רגיל בלבד.
יצויין כי איסור זה לא יחול אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי לגבי תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית וההסכם אושר לענין זה על ידי שר העבודה. כמו כן האמור חל רק על עובד שחוק שעות עבודה ומנוחה חל לגביו.
כלומר, חוק הגנת השכר אוסר תשלום שכר כולל ואינו מכיר בשכר הכולל תשלום בגין שעות נוספות בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה. סעיף זה בא לאסור ולמנוע קביעת שכר עבודה שיכלול גמול שעות נוספות כחלק מסך גלובלי (דב"ע מד/ 34- 3 דוד אלון נ' בנק ישראל, ניתן בבית הדין הארצי לעבודה ביום 30.9.84).
זכות העובד לתשלום שעות נוספות הינה זכות קוגנטית הנובעת מהוראות חוק שעות עבודה ומנוחה, זכות שאינה ניתנה לויתור. לכן, קביעה בהסכם עבודה, ששכרו של עובד הינו גלובאלי וכולל תשלום עבור שעות נוספות, עומדת בניגוד להוראות סעיף 5 לחוק הגנת השכר, ואינה תקפה.
כפי שנאמר בפסיקה, תכליתו של סעיף 5 לחוק היא "להרתיע מעבידים מלשלם לעובד שכר כולל בניגוד להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה באמצעות יצירת סיכון למעביד המשלם שכר כולל, דהיינו יצירת סיכון שבעתיד הוא יחויב לשלם לעובד תוספת בעד עבודה בשעות נוספות, בנוסף לשכר הכולל ועל בסיס השכר הכולל" (ע"ע 623/06 ג'וזף בוטלזי נ' מלון שלום פלאזה אילת בע"מ ואח', ניתן בבית הדין הארצי לעבודה ביום 11.2.2010).
על אף האיסור על קביעת שכר כולל, שיכלול בתוכו גם שעות נוספות, הוכרה בפסיקה האפשרות לסכם עם עובד על תשלום גמול שעות נוספות גלובאלי, ונפסק כי רק אם נקבע תשלום נפרד ונקוב בעד עבודה בשעות נוספות, מדובר בתשלום גלובלי שאינו חלק מ"שכר כולל" ואינו אסור על פי סעיף 5 לחוק הגנת השכר (ע"ב 1888/06 גוסין אולג נ' שי תעסוקה בע"מ, ניתן בבית הדין האזורי לעבודה – חיפה, ביום 9.4.2008).
מומחי חשב עבודה מדגישים כי, הלכה למעשה, כדי שרכיב שעות נוספות גלובלי יוכר כאמיתי ותקף, הוא צריך להופיע במפורש כרכיב נפרד ועצמאי בתלושי השכר של העובד, ותוך נקיבת סכום מוגדר. הפסיקה הדגישה כי "ציונו של גמול השעות הנוספות בתלוש השכר במפורש, תוך נקיבת סכום בגינו המייחד תשלום זה בנפרד משאר השכר אינו עניין טכני, אלא הוא אלמנט מהותי וחיוני על מנת שניתן יהא לראותו מלכתחילה כתשלום גלובאלי, להבדיל משכר כולל" (עב 2259/05 שלס ניב נ' קח"ן סוכנויות רכב (1999) בע"מ, ניתן בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה ביום 19/12/2007).
בנוסף, סכום זה צריך לשקף את מספר השעות הנוספות שהעובד עושה בממוצע בפועל, בהתאם למותר לו על פי חוק, בתעריף של שעות נוספות. מטרת הסדר זה אינה להימנע מתשלום שעות נוספות לעובד (אם כך היה, בתי הדין לא היו מאשרים הסדר זה) אלא מטרתו היא לחסוך את הבקרה והפיקוח על השעות הנוספות שמבצע העובד, תוך נקיבה בסכום קבוע, וראוי, מראש.
מאת עו"ד אפרת מרקוס, מנהלת המחלקה המשפטית בחברת חשב עבודה