מסמך המסגרת המושגית נמנה על עמודי התווך של לימודי חשבונאות, שכן מדובר בתקינה חשבונאית האוצרת את כל עקרונות היסוד של ענף החשבונאות הפיננסית, ומעניקה פרשנויות לאירועים וסוגיות שונות וספציפיות בעולם החשבונאות. מסמך זה מהווה בסיס לכל שינוי בתקינות חשבונאות וכמו כן מתווה את כללי העבודה הבסיסיים עבור רואי חשבון ומנהלי ארגונים וחברות בתחומי ההתנהלות הפיננסית.
דו"ח תקופתי
חשוב לדעת כי מסגרת מושגית תקפה רק עבור דוחות פיננסיים, וזאת בנוסף על דו"ח תקופתי שארגונים וחברות נדרשים להגיש פעם בשנה. דו"ח זה מורכב מארבעה סעיפים מרכזיים - פרק המתאר את התאגיד באופן מפורט, פרק המציג דו"ח והסברים של ההנהלה אודות מצב החברה ואופייה בהסתמך על דוחותיה הפיננסיים, פרק המורכב מסוגים שונים של דוחות פיננסיים ופרק אחרון העוסק בפרטים נוספים הקשורים למצבו הפיננסי של הארגון.
סמכותה של מסגרת מושגית
יש לציין כי במסגרת המושגית מחויבים רק גופים שנועדו למטרות רווח, והיא אינה חלה על גופים ממשלתיים, עמותות או כל סוג אחר של מלכ"ר. יחד עם זאת, חברות מלכ"ר רבות בימינו המגישות דוחות פיננסיים נדרשות אף הן לעמוד בכללי המסגרת המושגית באופן מלא או חלקי. כמו כן, חשוב לדעת כי קיימת עליונות חוקית במקרה של תקן או הבהרה הסותרים את הכתוב במסגרת המושגית, אולם את הסתירה חייבים ליישב במיידי על ידי שינוי נוסח המסגרת.
דוחות פיננסיים ומסגרת מושגית
על פי המסגרת המושגית, האחראיים על הגשת דוחות פיננסיים הינם מנהלי החברה, ואילו הדוחות וביאוריהם חייבים לעמוד בדרישות המסגרת המושגית. במרבית סעיפי הדוחות הללו מוצגים אומדנים של הארגון בהיבטים פיננסיים שונים, ולמעשה תפקידו של רואה החשבון הינו לבקר את הדוחות הללו ולאשרם.