בעיות קשב וריכוז
בעיות קשב וריכוז הן שם כולל למגוון תופעות אשר קשורות ביכולת בריכוז, בעיקר אצל ילדים אך גם אצל מבוגרים. 7-10% מן הילדים סובלים מבעיות קשב וריכוז כאלה ואחרות, ו-6-8% מן המבוגרים סובלים מאותן הבעיות. בעיות קשב וריכוז גורמות לקשיים לימודיים רבים, ולעיתים גם לקשיים ביחסים בינאישיים, הנובעים מחוסר יכולת להתרכז בשיחה ארוכה, וכדומה. בעיות קשב וריכוז מגיעות לעיתים קרובות יחד עם היפראקטיביות - פעילות יתר, תזזיתיות ואימפולסיביות, אשר נובעת מחוסר יכולת של הילד לשהות במקום אחד או להתרכז בפעילות אחת.
אבחון בעיות קשב וריכוז
אבחון בעיות קשב וריכוז נעשה במספר אמצעים, אשר בוחנים את יכולת הריכוז של התלמיד, את משך הזמן בו הוא מסוגל להתרכז בפעולה מסוימת, את מידת הסחת הדעת שלו מן ההוראה שניתנה לו בעקבות הסחות דעת סביבתיות, ועוד. אבחון קשב וריכוז נעשה לעיתים כחלק מאבחון פסיכודידקטי, אשר נועד לאבחן באופן מדויק קשיים לימודיים נרחבים שנצפו אצל הילד. אולם לעיתים בודקים את תחום הקשב והריכוז גם באופן נפרד, כאשר ישנו רושם לבעיה כזו.
אבחון TOVA
אבחון TOVA הוא אחד האבחונים הנפוצים והמוכרים ביותר בתחום הקשב והריכוז. זהו אבחון ממוחשב, אשר בוחן יכולת משתנה של תשומת לב לגירויים שונים, ולמעשה, את יכולת הריכוז של הילד במשימה קבועה, ואת משך הזמן בו הוא מסוגל להתרכז במשימה. אבחון TOVA גם בוחן השפעה של תרופות המיועדות לקשיי קשב וריכוז, כמו ריטלין, על התפקוד באופן מעשי. לשם כך עובר הילד את המבחן ללא התרופה, לאחר מכן נוטל את התרופה וממתין כשעה, ולבסוף מבצע את המבחן בפעם השנייה. כך ניתן למדוד באופן השוואתי מדוק את ההשפעה של התרופה על הריכוז. אבחונים דומים נוספים הם אבחון BRC ואבחון MOXO.