הורים רבים עומדים בפני השאלה האם ילדם צריך לעבור אבחון לקויות למידה או הפרעות קשב וריכוז. בדרך כלל השאלה עולה עוד לפני שהילד בגיל בית ספר. המאפיינים: חוסר קשב, אימפולסיביות והיפראקטיביות באים לידי ביטוי בחיי היומיום וההורה המודאג שואל את עצמו האם מדובר בשובבות אובייקטיבית או בהפרעה ביולוגית.
במקרה של ספק ממשי רצוי להתייעץ עם גורם מקצועי ולברר האם ההתנהגות של הילד נמצאת בטווח הנורמה ואופיינית לבני גילו. במידה ולא או במידה וגורם מהצוות החינוכי שעובד עם הילד מפנה את תשומת ליבכם לנושא, יש לגשת לאבחון,
האבחון הרשמי צריך להיעשות ע"י איש מקצוע בעל הכשרה וידע כמו פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים ונוירולוגים של ילדים. חשוב לציין שפסיכולוג יוכל לאבחן, אך במתן התרופה יאלץ להיעזר ברופא המשפחה של הילד. נוירולוג יוכל לסייע במתן התרופות, אך לא במתן מענה להיבטים הנפשיים והרגשיים של ההפרעה.
בשלב הראשוני יתבצע איסוף מידע לגבי גורמים בחייו של הילד שעשויים לצור התנהגויות דומות לזו שיוצרת ההפרעה, שינויים פתאומיים בחייו של הילד, הפרעות שהן תוצר של לקויות למידה, הפרעות רגשיות ובעיות רפואיות אחרות.
בשלב הבא יעשה איסוף מידע בנוגע להתנהגויות של הילד בחיי היומיום שלו. איש המקצוע יתשאל את ההורים, את הילד ובאמצעות שאלונים גם את הצוות החינוכי שמלווה את הילד. במקרים מיוחדים יפנה הגורם המקצועי את הילד לעבור אבחון לקויות למידה בכדי להיות בטוח שלא מדובר בליקויי למידה כלשהו.
לאחר מכן יתחיל איש המקצוע בבדיקה ישירה של המאפיינים של הפרעת קשב וריכוז מול הילד. אבחון מסוג זה נערך במכון וכולל מספר אבחונים מסוגים שונים שמציבים את הילד בסיטואציות שונות של גירויים (שעמום אל מול עודף גירויים) ובודקים את התגובות שלו. לדוגמא, אבחון TOVA.
אבחון TOVA הוא בדיקה ממוחשבת שמשמשת להערכה נוירולוגית של מאפייני ההתנהגות של הילד בצורה של משחק מחשב שמציג גירויים חזותיים ומודד את התגובות להן.
לאחר שריכז את כל המידע שנצבר על הילד, מורכב פרופיל התנהגותי שלו, מוסקות המסקנות הרלוונטיות ובהתאם לכך מוצע הטיפול המתאים.