אבחון לקויות למידה - מי צריך את זה?
כל אחד ואחד מאתנו בילדותו למד בבית ספר יסודי, ורבים מאתנו זוכרים לפחות ילד אחד בכיתה שהתקשה בלימודים, קושי אשר גרם לו לציונים נמוכים וחוסר יכולת לשמור על אותו הקו בלמידה עם שאר התלמידים בכיתה. קשיי לימוד כאלו הנקראים כיום לקויות למידה גורמים לתלמידים הללו להרגיש פחות מקובלים והביטחון העצמי שלהם יורד בהתאם. אבחון לקויות למידה שקיים היום בא בשביל למצוא את הבעיה שממנה סובל התלמיד, בעיה שברוב המקרים הינה קוגנטיבית הניתנת לטיפול או לפחות לשיפור המצב.
מבחן TOVA כחלק מאבחון כולל
אחת האפשרויות היום לאיתור וכן אבחון לקויות למידה אצל תלמידים נקרא אבחון TOVA. באבחון הזה מתבצעת הערכה נוירולוגית הבודקת את רמת ההיפראקטיביות והריכוז של התלמיד ולאחר ההבחנה הזו ניתן לקבל החלטות בקשר לטיפול ולקידום התלמיד. אבחון TOVAהוא אבחון שמתבצע על ידי מבחן קצוב בזמן שבמהלכו רואה התלמיד צורות שונות ובהתאם להוראות מקדימות הוא אמור להגיה אליהן בלחיצה על אחד המקשים או שלא. האבחון הזה הינו כלי חשוב בסדרת אבחונים המצביעים על בעיה מסוימת ברמה הקוגניטיבית אצל התלמיד.
אבחון דידקטי ופסיכודידקטי
האבחון הנ"ל ועוד אבחונים רבים נוספים בוחנים את מצבו הקוגניטיבי של הילד וניתן לאחריהם לדעת האם התלמיד אינו מסתדר עם חשבון, מספרים, צורות, קשיי שפה, קשיי דיבור, ואחרים אך לעיתים צריך לעשות אבחון פסיכודידקטי שנוגע במצבו הרגשי של הילד ומתבצע על ידי פסיכולוג. במהלך האבחון הזה ניתן לגלות חסמים רגשיים אצל התלמיד, חסמים שיכולים להיווצר מקשיי יום יום בבית, בבית הספר וכדומה, ולאחר שהפסיכולוג מאבחן את הבעיות הרגשיות הוא יודע לתת להורים ולמורים כלים להתמודד עם הבעיה ולהקל על התלמיד.