בכל יום בישראל מאובחנים עשרה חולים חדשים בסרטן המעי הגס. בדרך כלל אנשים אלה לא עברו אבחון מוקדם באמצעות קולונוסקופיה שהיא הבדיקה המהימנה ביותר לאבחון סרטן המעי הגס. השיעור הגבוה של המחלה בקרב הציבור נובע בעיקר מחוסר ידיעה כי ביצוע קולונוסקופיה בזמן יכול למנוע את התפתחות המחלה. חוסר ידיעה זה מצטרף להזנחה של רשויות הבריאות בישראל, שלא טורחות לבצע פעולות הסברה אודות המחלה והדרכים למנוע אותה, ובראשן ביצוע בדיקת קולונוסקופיה.
הפתרון למניעת סרטן המעי הגס נמצא בידינו. באמצעות הגברת המודעות למחלה, לרבות דרכי הטיפול והאבחון הקיימות היום וביצוע בדיקת סקר תקופתית, ניתן לצמצמם את שיעור החשיפה למחלה. בנוסף יש להרחיב את תחולת סל הבריאות כך שכל הציבור יהיה זכאי לביצוע בדיקת קולונוסקופיה ולא רק אוכלוסייה בסיכון. ההמלצה המקובלת היום לכל אדם מעל גיל 50 היא לבצע בדיקת קולונוסקופיה. באם יש גורמי סיכון כמו רקע משפחתי, הגיל המומלץ לביצוע הבדיקה עומד על 40.
בארה"ב הצליחו להקטין את מספר מקרי המוות ב-4% בשנה ב-7 השנים האחרונות. בעזרת קמפיין אגרסיבי כמו שהאמריקאים יודעים לעשות, ניצלו חייהם של למעלה מ-15 אלף אנשים בארה"ב בלבד. הגברת המודעות למחלה והאבחון המוקדם שלה, באמצעות בדיקת קולונוסקופיה מצילים חיים באופן ודאי.
מהלך דומה לזה שנעשה בארה"ב כרוך אמנם בהפניית משאבים כספיים לביצועו, אך הוא מתגמד ביחס לחיסכון השנתי בהוצאה הציבורית על תרופות לטיפול בסרטן המעי הגס. בנוסף, בדיקת קולונוסקופיה היא למעשה שתי בדיקות במחיר של אחת: גם בדיקה וגם ריפוי על ידי הסרת פוליפים.
סרטן המעי הגס היא מחלה שצריכה לחלוף מהעולם, בדומה למגיפת דבר ולאבעבועות השחורות. בשונה ממחלות אלה, הטיפול בסרטן מסוג זה נעשה באמצעות רפואה מונעת. טיפול מניעתי דורש "חינוך מחדש" של הציבור, הרגיל לפנות לקבלת טיפול רפואי רק עם הופעת תסמינים או מחלה. הגברת המודעות למחלה תמנע את הופעתה. סרטן המעי הגס ידוע בכינוי "הרוצח השקט", אל תתנו להגיע אליכם.