מבנה ודרכי פעולה של הורמוני יותרת המוח
הורמוני האונה הקדמית
הורמון הגדילה מורכב משרשרת פוליפפטידית לא מסועפת. משקל מולקולרי 27,000. מספר חומצות האמינו 230. מהווה 4% - 10 ממשקלה היבש של הבלוטה, כלומר 4-10 גרם. ריכוזו אינו משתנה עם הגיל. הוספת ההורמון לננסים היפופיזיים גורמת לגדילה מהירה ועליה אנאבוליזם של חלבונים. גדילת השלד נעשית על ידי האצת גדילת הסחוס האפיפיזי. בניגוד לטסטוסטרון שגם הוא חומר אנאבולי, אין כאן זירוז התגרמות של סחוס או סגירת אפיפיזות. ההורמון גורם לאגירת חנקן, אשלגן וזרחן ולירידה בכמות שיינן וחומצות אמינו. הוא גם מסייע בקשירת סולפאט לסחוסים.
להורמון הגדילה שתי פעולות מטאבוליות עיקריות:
1. אנאבוליזם של חלבונים.
2. מוביליזציה של חומצות שומן מרקמת שומן וחמצונם בתוך תאי שריר לאספקת אנרגיה.
לא ברור מה הקשר בין הורמון הגדילה לאינסולין ומטבוליזם הפחמימות, אולם יש הוכחה, שאינסולין מזרז ומגביר את הפעילות האנאבולית של הורמון הגדילה ומונע את השפעתו על חומצות שומניות. היפוגליקמיה הנגרמת ע"י רעב אינסולין או פעולת שרירים מביאה לעליה ניכרת בכמות הורמון הגדילה ומונע את השפעתו על חומצות שומניות.
היפוגליקמיה הנגרמת ע"י רעב אינסולין או פעולת שרירים מביאה לעליה ניכרת בכמות הורמון הגדילה
בעוד שהיפרגליקמיה מדכאת הפרשתו. כאשר אין מספיק גלוקוזה לצרכים האנרגטיים של הגוף מתרחשת הפרשה מוגברת של הורמון הגדילה ועל ידי כך ניצול האנרגיה של חומצות השומן.
הורמון אדנוקורטיקוטרופין - ADRENOCORTICOTROPHIC HCTH
פוליפפטיד מורכב מ- 39 חומצות אמינו בשרשרת לא מפוצלת. משקל מולקולרי 4,500. ההורמון פועל על הטוחות, מגדיל את נפחן ומזרז סינטזה והפרשה של הורמוני האדרנלים (טוחות). נודעת לו גם השפעה מחוץ לטוחות: מוביליזציה וחמצון של ח"מ השומן והשפעה על מטאבוליזם של שומן ופחמימות. הורמון זה יכול גם למנוע מהכבד את הדגרציה של הקורטיקוסטרואידים.
הורמון משפעל בלוטת התירואיד - THYROID STIMULATING HORMONE
זהו גליקופרוטאין, בעל משקל מולקולרי של 2,600 – 3,000, מכיל גלוקוזאמין וגלקטוזאמין וכן הרבה ציסטין. גורם להגדלת הבלוטה והווסקולריות שלה, הגבהת האפיתל הזקיקי ודלדול הקולואיד, הגדלת כמות הטירוכסין המשתחרר ע"י אנזים פרוטאוליטי, הגברת הסינתזה של ההורמון והגברת קליטת היוד.
FOLLICLE STIMULAYIN HORMONE-FSH
חלבון בעל משקל מולקולרי של 29,000 מכיל כמות רבה של ציסטין וציסטאין וכן פחמימות- גאלאקטוזה, מנוזה, פרוקטוזה והכסוזאמין. גם להורמון זה כמו להורמון הגדילה SPECIES SPECIFITY.. עד גיל ההתבגרות אין למצוא הורמון זה בהיפופיזה ורק בגיל ההתבגרות הוא מופיע ורמתו גדלה והולכת עד לתקופת הפוריות. רמתו שווה אצל נשים וגברים. בתקופת המינופאוזה רמתו עולה עוד יותר. הוא פועל על השחלות. הוא מזרז הבשלת זקיקי השחלה ופעולתו סינרגיסטית עם פעולת LH. הפרשת האסטרוגן מהזקיק עשית תחת השפעת ההורמון. אצל הגבר, הפרשת FSH נחוצה לשם הגאמיטוגנסיס. בחיות כרותות היפופיזה FSH מסייע לשמירת המבנה הטובולרי של האשכים..
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi
קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים: * טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה
דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג