גישור גירושין
כללי
אין גירושין שמחים באמת, לפחות לא בהתחלה, שכן לא קל לפרק משפחה. כאשר מעורבים ילדים הבעיה אף מתעצמת. בתהליך כה מורכב וקשה מבחינה רגשית, יש משמעות לדרך שבה מתגרשים, לה תהא גם משמעויות בעתיד מבחינת הקשר לאחר פירוק התא המשפחתי.
מה שנגמר לפעמים בפרידה שהינה מורכבת ורגישה, כאמור, ואף יקרה כאשר מנהלים מלחמות באמצעות גירושין - מחייב לפחות בדיקה ושקילה של האפשרות של הליך גישור גירושין.
אמנם, לא הכול ניתן לגישור, שכן לעתים לצדדים יש משקעים והם עשויים להיות מאוד טעונים, בעיקר בתחילת הדרך. גירושין אינו תהליך קל, בעיקר כשהוא נמשך שנים ארוכות, תוך שעלול לגרום לפגיעה בילדים, ולפיכך האלטרנטיבה של גישור גירושין צריכה להילקח בחשבון והכובד ראש.
המאמר נכתב על ידי משרד עורכי דין עמית ורד
מהו גישור גירושין?
כלל, גישור הינו תחום המיועד לפתור קונפליקטים וסכסוכים, באמצעות צד שלישי שהינו מגשר ניטראלי, אגב תקשורת חיובית וטובה, כבוד הדדי, הבנה וקבלת החלטות משותפת ע"י הצדדים בסיועו של המגשר.
המגשר אינו נוקט עמדה לטובת צד מסוים, הוא אינו שופט ולא רשאי להכריע מי מהצדדים צודק, וכיוצב.
תפקידו של המגשר שיכול ויהיה גם עו"ד הבין את נקודת המבט של כל צד, לרבות המטרות והאינטרסים הנפרדים והמשותפים של הצדדים, במטרה לנסות ולהביאם להסכמה הדדית, מתוך בחירה חופשית .
המגשר יכול להגיע מרקע של פסיכולוגיה, משפטים, ועובר הכשרה מקצועית מיוחדת לגישור גירושין.
לעורך דין שהינו מומחה לגירושין ערך מוסך, שכן יש לו הניסיון, הידע והכלים להציע לצדדים פתרונות משפטיים לכל בעיה שתתעורר במהלך הליך הגישור, כולל בעיות סבוכות.
הגישור מתנהל באווירה נינוחה, רגועה ועניינית. להבדיל מתחומי גישור אחרים, כגון פתרון סכסוכים עסקיים, הרי שהליך גישור גירושין אינו עוסק בעבר, אלא צופה פני עתיד ומתמקד בקבלת החלטות לגבי רק לגבי העתיד, תוך הבנה של המצב בהווה באמצעות הקשבה לשני הצדדים, במטרה למצוא פתרונות מוסכמים ויציבים לאחר פירוק התא המשפחתי.
במהלך הגישור, המגשר מסייע לבני הזוג להגיע בעצמם לפתרונות פרקטיים הנוגעים לעניינים הרלבנטיים, שהם לרוב:חלוקת הרכוש, מזונות ילדים קטינים, אופן גידול הילדים מבחינת משמורת, הסדרי ראיה וחינוך, הכול בהליך ניהול מו"מ בתקשורת ישירה, שלא כמו בבית משפט, שם עורכי הדין מייצגים את הצדדים, לשם השגת המטרה של הגעה להסכמה הדדית והסכם גירושין שיהיה מוסכם והוגן.
כאמור, המגשר אינו מוסמך לכפות על הצדדים פתרונות, או להכריע בסכסוך, בנוסף, כל אחד מבני הזוג רשאי, בכל עת, ללא חובה לנמק, להחליט כי הוא מעוניין להפסיק את הליך הגישור. המשמעות של צעד מזוג זה הינה לרוב פניה להליך משפטי ומאבק ממשוך בערכאות.
לעתים, הליך גישור גירושין נעשה גם לאחר הגירושין, כך שהוא משמש כלי לשם קבלת החלטות והסכמות הנוגעות לילדים משותפים, או כל בעיה אחרת שהתעוררה.
מתי וכיצד פונים למגשר גירושין?
הפניה למגשר גירושין נעשית בדרך כלל לאחר שבני הזוג החליטו להתגרש. אחד התנאים הבסיסיים הדרושים לגישור הוא רצון של שני בני הזוג לעבור תהליך קל ונעים, ככל האפשר, עם פגיעה מינימאלית בילדים קטנים, ולעשות כל מה שניתן כדי להידבר ולפתור את הקונפליקט שלא במלחמות, אלא באופן הדדי ומכובד. היה והדבר נעשה לפני פניה לבית המשפט יחסוך לצדדים אנרגיה, זמן, כסף רב, אולם ניתן לפנות לגישור בכל שלב, גם לאחר הגשת תביעות.
הליך גישור יכול להתאים לזוג עם ילדים, המעונין להחליט על חלוקת רכוש, הסדרי המשמרות וכיוצ"ב, אולם גם במקרה של זוג ללא ילדים, או זוג שאינו נשוי (ידועים בציבור), אך מחזיקים רכוש משותף, או מי מהצדדים טוען לכך.
הרבה זוגות מגיעים להליך הגישור רק אחרי שכבר נכנסו לתביעות גירושין בבית המשפט, או בבית הדין הרבני, כאשר במהלך ההליך המשפטי הקשה מבינים, כי כנראה ייטב להם לפעול בשיתוף פעולה, באמצעות מגשר גירושין.
הליך גישור גירושין מתנהל באופן ענייני ולרוב מסתכם במספר מועט יחסית של פגישות, הכול כפוף למורכבות של כל מקרה לגופו ונסיבותיו הספציפיות, ובמיוחד בהתאם למידת ההסכמה והרצון שהגיעו בני הזוג לגישור. אחרי שהצדדים מצליחים לייצר ביניהם תקשורת תקינה וחיובית, הם יוכלו ברוב המקרים גם להתקדם ולהגיע באמצעות מגשר הגירושין להסכמות. במקרה כאמור, בני הזוג יחתמו על הסכם המנוסח על ידי עורך דין גירושין, אשר יש לאשרו למתן תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה ,או בית הדין הרבני.
הכותב הינו בעלים של משרד עורכי דין נוטריון וגישור בראשון לציון