קרדית אבק הבית הוא אומנם חיידק בגודל של כחצי מילימטר, אבל נמצא בכל חללי הבית, על כל בד שמכסה רהיטים או שמתנופף כווילון על חלונות כאלה ואחרים. גם המיטות שלנו מלאות בו ובחבריו, שלא לדבר על שטיחים, בגדים ומזרונים. כולם מוצפים באלפים מהייצורים הלכאורה בלתי מזזיקים הללו. הם הרי לא נושכים, לא עוקצים ולא מדגדגים את ראשינו עד כדי גירוד זב דם. הנוכחות שלהם בחיינו היא לא מורגשת, עד שהם מצליחים לגרום לתופעות אלרגיות שעלולות להתפתח אפילו לסינוסיטיס כרוני מציק במיוחד.
קרדית אבק הבית בעצמה, כאמור, לא תוקפת את במין האנושי ואת בעלי החיים בכלל. לנזק שלה אחראיות ההפרשות שלה – מעין גללים מיקרוסקופיים הנושאים חומרים אלרגיאנים, שנשאפים אל מערכת הנשימה יחד עם האבק המצוי בכל פינה ולעיתים מחוללים שם נזק קשה. קרדית האבק אינה מייצרת ישירות סינוסיטיס, אבל בהשתלשלות הפגיעה שלה, הדברים עלולים להתפתח לכלל נזק רציני, כמו סינוסיטיס. מדובר במחלה (בעברית: דלקת גת) הפוגעת בסינוסים, שהם ארבעת החללים הנמצאים במקומות שונים בגולגולת. התפקיד שלהם הוא ככל הנראה להקטין את משקל הראש וכן להקטין הדהודים.
מה זה סינוסיטיס ואיך מתגברים?
קירות החללים מרופדים בתאים הדומים לתאי העור והם צפופים מאוד ושעירים. כמו כן מכוסה מסגרת הסינוסים ברירית. קרדית האבק אינה פוגעת ישירות בתאים הללו אבל עלולה לייצר תגובות אלרגיות בכל מערכת הנשימה, כולל הסימפונות, שמביאות לא פעם לדלקות כרוניות, החודרות גם לסינוסים והופכות לעיתים לכרוניות. הטיפול אף הוא חורג לפעמים מאנטיביוטיקה וגולש אפילו לניתוחים. שכן הסבל המתלווה לסינוסיטיס, גם אם הוא תוצאה של אלרגיה לפגיעת קרדית אבק הבית וגם מסיבות אחרות, הוא בעיקר כאבי ראש עזים באזור המצח והלסתות, קשיי נשימה וריבוי נזלת דלקתית.
הטיפול צריך להיות קודם כל מניעתי. ניקוי יסודי ויום יומי של חדרי הבית תוך התמקדות על שאיבה מאסיבית של כל הטקסטיל המצוי בחדרים, וכן איוורור קבוע ושימוש במזגן להורדת הלחות הכל כך אהובה על קרדית האבק. גם אם אובחנה בעיית סינוסיטיס חשוב להמשיך במיגור הייצור המזיק כדי לא להגביר את התופעות הבלתי נעימות.