קבלני אפר מבצעים מגוון עבודות הקשורות בבנייה ציבורית ופרטית. פרויקטים כמו סלילת כבישים, סלילת מדרכות, חפירה והנחת צנרת, עבודות תשתית כמו הנחת צנרת ביוב או צנרת מים, קידוחים בקרקע, הכשרת שטח לבנייה, הקמת חניות ואף הכנת קרקע לגינה פרטית או ציבורית. קבלני אפר נמצאים ופועלים בכל שלבי בניית בית או מבנה ציבורי או תעשייתי. עם השנים התמקצע מאוד ענף זה בישראל וכעת חברות וקבלנים הפועלים בתחום חייבים להיות בעלי רישיון ולהתמקצע. השימוש בכלים כבדים כמו מחפרון, משאיות, טרקטורים, מכבשים ועוד מחייב כוח עבודה מיומן שחייב לעבוד בבטיחות תוך שמירה על חיי הפועלים וחיי צוותי עבודה אחרים הפועלים סביבם.
ציוד בעבודות עפר
עבודות פיתוח ועפר דורשות מחברות או קבלני אפר להחזיק כלים וציוד מכני כבד. דחפורים, משאיות, שופלים, מחפרון קטן או גדול ועוד. קבלן עפר צריך להיות מנוסה על מנת להתאים כלים לסוגי עבודה שונים ולדעת לפנות עפר ופסולת בצורה בטוחה ועל פי החוק. בפרויקטים גדולים עובדים עם תוכנות מחשב (תוכנות הנדסה גיאוטכניות) אשר עוזרות לקבלן לתכנן ולפקח על עבודות מורכבות כמו חציבה והזזת סלעים, פינוי אדמה וחול בכמויות גדולות ופיתוח הקרקע ויישורה. בעבודות קטנות יבצע מהנדס או קבלן העפר את החישובים בעצמם.
פינוי פסולת
החוק מחייב קבלני אפר לדאוג לפינוי אדמה ופסולת בנין לאתרים המורשים לכך תוך שינוע הפסולת באמצעים המיועדים לכך כמו משאיות ומכולות.בעלי מקצוע את הפסולת יש להשליך בצורה מבוקרת ומסודרת כאשר פינוי פסולת מסוכנת תעשה למקומות המיועדים לכך. עם התפתחות נושא המיחזור יפנה הקבלן פסולת ברזל לחברות למיחזור מתכת בעוד פסולת מסוג אזבסט או פסולת רעילה תופנה לאתרים בנגב המיועדים לטובת הטמנת פסולת רעילה.
הריסת מבנים
לא כל קבלני אפר מורשים לבצע הריסות. לכך יש חברות עפר מיומנות בעלת אישורים לכך המחזיקה בביטוחים עבור עובדיה ועבור עובדים באתר הבניה או ההריסה. פרויקט הריסה יכל להיות בלב עיר בין בתים עומדים בהם גרים תושבים לכן רק חברות מקצועיות רשאיות לבצע עבודות מסוג זה ועליהן לעמוד בפיקוח הרשויות.