מהן לקויות למידה?
לקויות למידה הינם קשיים ספציפיים בתחומי לימודים מסוימים. קשיים אלו אינם קשורים למנת המשכל הכללית של הילד הסובל מהן, אלא מהוות בעיה נוירולוגית ספציפית הגורמת למעין "קצר" בהבנה של תחומים מסוימים כמו קריאה, חשבון, זיכרון רצפים וכדומה. לעיתים אותו ילד עלול לסבול ממספר לקויות למידה, ולעיתים מופיעות לקויות למידה כבעיה משנית לבעיה מורכבת יותר, כמו קושי רגשי או נפשי. לעיתים הן אף מופיעות כתוצאה מבעיה פיזית כמו ראיה לא תקינה, בעיות שמיעה, חוסר בברזל וכדומה, אשר נתפסים בטעות כלקויות למידה.
אבחון לקויות למידה
אבחון לקויות למידה נעשה באמצעות אבחונים שונים, אשר מתחילים בבדיקות דם, ראיה ושמיעה, וממשיכים באבחונים מקצועיים כמו אבחון דידקטי או אבחון פסיכו דידקטי. אבחון לקויות למידה צריך להיעשות בצורה נכונה, המתבססת על הערכה כללית של מצבו של הילד. כאשר רואים שישנו קושי ספציפי כלשהו, מומלץ לפנות לאבחון דידקטי. אולם כאשר ישנו רושם של בעיה נרחבת, יש לפנות לאבחון פסיכו דידקטי.
אבחון פסיכו דידקטי
אבחון פסיכו דידקטי הוא אבחון ארוך ומורכב יותר מהאבחון הדידקטי, והוא נערך על יד פסיכולוג במשך כ-4-5 שעות, שלעיתים מפוצלות לשני מפגשים במטרה להקל על הילד. במהלך האבחון, בוחן הפסיכולוג לא רק קשיים לימודיים מוגדרים, אלא גם תופעות של קשב וריכוז, וכן את מצבו הנפשי והרגשי הכללי של הילד. זהו אבחון מורחב, אשר מתאים למצבים שבהם הילד סובל מקשיים מרובים, או למקרים שבהם ישנו חשד שהקשיים נובעים מרקע רגשי. האבחון הפסיכו דידקטי יוכל לאשר או לשלול חדש כזה, וכך להפנות את הילד לסיוע אשר מתאים לו - בין אם מדובר בסיוע רגשי ובין אם מדובר בסיוע לימודי נרחב.