דף הבית רפואה ובריאות דיאטה ותזונה על תזונה, דיאטה ואיזון הסרוטונין במוח / יעקב עזרא
על תזונה, דיאטה ואיזון הסרוטונין במוח / יעקב עזרא
קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית 04/04/09 |  צפיות: 3200

על תזונה, דיאטה ואיזון הסרוטונין במוח / יעקב עזרא

 שתהיה לכם קריאה נעימה ושוקקת, מהנה ומעוררת תיאבון...

‏מחקרים רבים מעידים כי עליה ברמת האינסולין בפלסמה מסייעת לחדירת חומצת אמינו טריפטופאן למוח, ובכך לעליה ברמת הסרוטונין (נוירוטרנסמיטור מוחי).

הסרוטונין הינו אחד הגורמים המשפיעים על מצב הרוח, על הפעילות ההורמונאלית ועל תהליכים מטבוליים נוספים.

‏רמת הסרוסונין הבסיסית מושפעת מגורמים שונים, כגון: גיל ומשקל גוף. עליה ברמות האינסולין מושפעת בעיקר מהפחמימות במזון, ומכאן שפחמימות, ובעיקר פחמימות מורכבות, משפיעות על העלאת רמות הסרוטונין במוח.

‏הבנת ההשפעות הפיזיולוגיות של סרוטונין על מנגנון ההרזיה בכלל - ואצל שמנים בפרט, מלמד אותנו אודות ההבנה הפיזיולוגית לדיאטה ולא רק מההיבט הקלורי.

סרוטונין (Serotonin) הוא מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר) השייך לקבוצת המוליכים העצביים המונו-אמיניים יחד עם דופאמין ונוראפינפרין. סרוטונין מופק מחומצת האמינו הארומטית טריפטופאן.

לסרוטונין תפקיד ראשי בתחושות וברגשות הקשורים ל"מצב רוח", כגון: התרוממות רוח (היי), דיכאון, תוקפנות, התנהגות אימפולסיבית וכו'. לסרוטונין תפקיד גם בוויסות טמפרטורת הגוף. סמי הזיות כמו LSD ואקסטזי, כמו גם תרופות נוגדות דיכאון, בנוסף לאלכוהול, פועלים על הרצפטורים לסרוטונין.

סרוטונין, יחד עם דופאמין, משפיע ככל הנראה על תחושת התיאבון, שיכוך כאבים, הנאה מינית והנאה בכלל. שני מוליכים עצביים מביאים למניעת כאבי ראש, מיגרנה, חרדות והפרעות אכילה.

 

‏המוח מייצר מאות חומרים המשפיעים על הגוף ועל הנפש גם יחד.

‏קבוצת החומרים - נוירוסרנסמיסורים, כמו נוראפינפרין וסרוטונין, משפיעים על מצב רוח, על תהליכים מטובולים שונים, על פעילות הורמונאלית כדוגמת ביוץ האישה. הם גם ידועים כמשפיעים על פתוגנזה של מצבים פסיכיאסריים, רמות לחץ דם, איסכמית לב ועוד.

‏רמות נוראפינפרין וסרוטונין מושפעות מגורמים שונים, כגון: רכיבי מזון, פעילות גופנית, אסטרוגנים ותרופות. מתברר, שהנוירוסרנסמיטורים לא רק מושפעים ממרכיבי המזון, אלא גם משפיעים על צריכת המזון ובחירתו. מזונות שונים יכולים להשפיע על עליה או ירידה ברמות נוירוטרנסמיטורים במוח.

‏רכיבי המזון המשפיעים באופן מיידי על יצור הנוירוטרנסמיטורים במוח, הם: כולין וחומצות אמינו שונות, כמו: טריפטופן, פניל -אלאנין ועוד...

הנוירוטנרסמיטור  סרוטונין ( 5-HT ‏) רכיב זה בעל השפעות פיזיולוגיות ונפשיות מגוונות ביותר. פעילותו מווסתת תפקודים שונים, כגון: מצב רוח, התנהגות כפייתית ואלימה, מחזוריות השינה, רעב, למידה, זיכרון ועוד.

‏פעילותו המגוונת והייחודית מתאפשרת באמצעות יכולתו להפעיל יותר מ 13- ‏ רצפטורים שונים במוח וברקמות אחרות.

גילוי מנגנון פעילותו והשפעתו על הרצפטורים השונים מאפשר פיתוח תרופות למחלות שונות, המנצלות את מנגנון הפעילות, כמו תרופות אנטי דיכאוניות, תרופות להורדת לחץ דם, להפחתת התקפי מיגרנה, לדיכוי תיאבון, אלצהיימר, , P/"\S  (תסמונת טרום מחזורית) IBS (תסמונת המעי הרגיז) ‏ועוד.

‏כל הנוירונים המייצרים סרוטונין במוח ממוקמים באזורי המוח המווסתים תהליכים נוירולוגים מגוונים, הרגישים להורמוני המין, כמו אססרוגן ופרוגסטרון.

יש הוכחות לכך, שהנוירונים לסרוטונין מכילים גם רצפטורים לאסטרוגן ופרוגסטרון. כל שינוי בפעילות סרוטוגנית יכולה לנבוע גם משינוי בהורמוני המין, ומכאן להשפיע על ה- CNS ‏ (מערכת העצבים המרכזית). דרך מנגנון זה יכולים הורמוני המין להשפיע על קוגניציה, מצב רוח, שינה, כאב ופעילויות נוירולוגיות אחרות.

כאמור, ‏סרוסונין ( 5-HT ‏) מיוצר במוח מחומצת אמינו טריפטופאן.                  

‏טריפטופאן הינה חומצת אמינו השייכת לקטגוריה של חומצות אמינו נייטרליות גדולות ( LNAA‏), ביחד פניל-אלנין, לויצין, איזולויצין ולין, וטירוזין. בתחרות בין חומצות אמינו שונות בקבוצה זו על החדרה למחסום דם מוח (Blood-Brain Barrier) לטריפטופן יש יכולת חדירות נמוכה יותר לעומת שאר חומצות האמינו מקבוצה הנ"ל, כדי לזרז את כניסת הטריפטופאן למוח דרושה העלאת רמת הטריפטופן בפלסמה, או לחילופין רמות חומצות האמינו המתחרות בפלסמה.

‏עליה ברמת האינסולין גורמת לירידה בריכוז חומצות האמינו המתחרות בפלסמה, על ידי הפנייתו בעדיפות לניצול בשריר, דבר המאפשר כניסה מועדפת של טריפטופאן למוח. טריפטופאן קשור ב 75% - ‏ עד 80% ‏ לאלבומין ולכן עליה ברמת האינסולין משפיעה עליו השפעה פחותה. הדבר גורם לעליה ברמות הטריפטופאן בפלסמה וכתוצאה מכך היחס טריפטופן  / LNAA ‏ עולה וכן מעלה את עדיפותו על חדירות דרך הBBB- ‏ ומכאן, שכל גורם שמעלה את רמת האינסולין בפלסמה יעלה חדירת טריפטופאן למוח.

‏הגורמים העיקריים המשפיעים על עליה ברמות האינסולין הם בעיקר הפחמימות במזון, ולכן פחמימות יכולות להעלות את רמות הסרוטונין במוח.

 

חשוב לציין, כי ג‏ם סוג הפחמימות עשוי להשפיע! אכילת פחמימות פשוטות (סוכרים) מעלה באופן מהיר ומשמעותי את רמת הסרוטונין ואילו אכילת פחמימות מורכבות יוצרת עלייה מתונה יותר, הנמשכת לאורך

‏כ 3- ‏ שעות בקירוב. מזון חלבוני מוריד את רמת הסרוטונין, באופן  משמעותי וזאת בשל עליה משמעותית של רמת חומצות האמינו המתחרות בדם והורדת היחס בין הטריפטופאן ל- LNAA ‏.

‏דיאטה דלת קלוריות הורידה את רמות הטריפטופאן בפלסמה במידה רבה יותר אצל נשים לעומת גברים, מה שמצביע על קושי אפשרי ביצור סרוטונין במוח ולכך שנשים יותר פגיעות מאשר גברים בשמירה על רמות סרוטונין בזמן דיאטה.

‏קצב שיחלוף הסרוטונין מוגבר באופן מתמיד וקבוע ביחס ישיר לאחוז רקמות השומן בגוף. כנראה שקיים קשר בין סרוטונין להורמון לפטין (למרות שאין לכך עדיין הוכחות ברורות), עובדה שיכולה להסביר רמות נמוכות של סרוטונין בפלסמה אצל אנשים שמנים.

‏הבנת ההשפעות הפיזיולוגיות של סרוטונין על מנגנון ההרזיה בכלל, ואצל שמנים בפרט, מנחה גיבוש תפיסה שמתייחסת לדיאטה לא רק בהיבט קלורי גרידא אלא בהקשר להיבטים פיזיולוגיים. ללא התייחסות להשפעות פיזיולוגיות של מרכיבי המזון, קשה לצפות להצלחה ולהתמדה ה על תוכנית לדיאטת הרזיה. לכן אני מדגיש למטופלי את חשיבות האיזון הכלל ואיזון אמות חומצות האמינו בפרט בתפריט היומי...

 

‏הנ"ל ועוד גורמים רבים, משתלבים בעיצוב תוכנית הרזיה וחיטוב השרירים, המתבססת על פחמימות מורכבות ככלי להשפעה ‏לרמות הסרוטונין בזמן דיאטה מוגבלת קלוריות. תוכנית כזו משתמשת במנגנון העלאת האינסולין, ודרכו העלאת רמות הטריפטופאן שמעלה, בסופו של דבר, את רמות הסרוטונין במוח.

 

אם כן, כיצד צריך לתכנן את סדר הארוחות היומי?

 

‏מומלץ, שהארוחות יחולקו על פני היום במנות קטנות כדי לאפשר שמירה מיטבית סבירות של סרוטוניןו בכדי למנוע אותם מצבים, בהם רכיבי המזון או המרווחים ברמות הסרוטונין ובכך יביאו לרעב ואי-שקט, דרישה מוגברת ארגון יומי כזה של הפחמימות מאפשר שליטה ומניעה של התנהגות פיזיולוגיות שאנו לפחמימות פשוטות - כדוגמת הממתקים.

 

‏רמות סרוטונין, נמוכות המצויות בעיקר במצב של עודף משקל ובמצב של צמצום קלורי / ופחמימות יגרמו לדרישה פיזיולוגית מוגברת למתוק (או בקיצור לאכילה של פחמימות פשוטות). אכילת פחמימות פשוטות תגרום לעלייה מהירה ברמת האינסולין ובעקבותיה עליה מהירה ברמות הסרוטונין. עליה זו הינה קצרת טווח, ולאחריה תחול ירידה משמעותית, המחדשת את הדרישה לפחמימות פשוטות וחוזר חלילה. זהו מעגל שנמצא בבסיס הקושי להתמיד בתהליך שמירה על דיאטה דלת קלוריות (בסיס פיזיולוגי ולאו דווקא פסיכולוגי התנהגותי).

 

‏על ידי תכנון תוכנית תזונה המבוססת על פחמימות מורכבות המפוזרות במנות קטנות לאורך היום, ובייחוד בחירת פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, מושגת לאחר הארוחה עליה מתונה של סרוטונין הנמשכת בטווח של כ 3- ‏ שעות בקירוב.

 

ב‏דרך אכילה הנ"ל (וכמובן שבהתאם לפרט) נותנת תחושת שובע ורוגע, ומפסיקה במידה רבה הרצון למתוקים, אותן תחושות שנעדרות בדרך כלל בדיאטות הרזיה רגילות אשר מהוות בהמשך גם מכשול בהתמדה ובשמירה. ידוע, שדיאטה העשירה בחלבונים מורידה את רמות הסרוטונין, דבר המסביר את התופעות השכיחות המופיעות אצל אנשים המבצעים דיאטה חלבונית כמו עצבנות, אי שקט והפרעות בשינה (נדודי שינה).

 

בסופו של דבר מוכרעות תוצאות הדיאטה, על ידי הפסקתה ואכילה מוגברת דווקא של פחמימות פשוטות. כמו כן, דיאטה חלבונית הנה דיאטה אתרוגנית, הגורמת להגברה בקרישיות הדם ולעומס כלייתי והוכרזה על ידי ארגון הלב האמריקאי כדיאטה שאיננה פיזיולוגית ובריאה. יחד עם זאת, יש אוכלוסיות שדיאטה כזו תתאים להם יותר, בעקר גברים עם רמות סרוטונין גבוהות, אך גם אז לתקופות זמן קצרות.

 

Rafafanca:

1) Blum, 1. Qt al ThQ InfluQncQ of /"\Qal Composition on Plasma SQrotonin and NorQpinQphrinQ ConcQntration, /"\Qtabolism, 41, 1992.

2) Blum, 1. Qt al, F ood PrQfQrQncQs, Body \;JQight, and PlatQIQt-poor Plasma SQrotonin and CatQcholaminQs, AmJ.Clin Nut, 57, 1993,

3) Blum, 1. Qt al Plasma NQurotransmittQr ProfilQ during DiffQrQnt PhasQs of thQ Ovulatory CycIQ, Endocrinol /"\Qtab, 75/1992.

4) Roca, P. Qt al, SQX DiffQrQncQs in thQ EffQct of ObQsity on Human Plasma Tryptophanl LNAA Ratio, Ann Nutr /"\Qtab, 43, 1999.

5) AndQrson, 1. Qt al, DiQting RQduCQS Plasma T ryptophan and AltQrs Brain 5-HT F unction in \;JomQn, Psychol /"\Qd, 20, 1990.

6) LambQrt, G, Qt al, Human ObQsity is AssociatQd with Chronic [IQvation in Brain 5-HT TurnovQr, Clin SCi, 96, 1999.

 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית

קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה

דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג

פיתוח גוף

דיאטה מהירה | דיאטה אישית



 


מאמרים נוספים מאת קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית
 
קובי עזרא ויוסי אדרי תחרות מר ישראל, פיתוח גוף, פיתוח שרירים
קובי עזרא, יוסי אדרי, פיתוח גוף, פיתוח שרירים, תחרות מר ישראל, תחרות מר ישראל יוסי אדרי מנתניה הוא אלוף האלופים בתחרות מר ישראל: "עשור אני מחכה לגביע", היה שווה לחכות 40 שנה כדי להגיע ליום הזה", הוא אומר וחושף את הדיאטה המיוחדת שלו

דיאטה מנצחת תרופות לאנטי-אייגינג ובריאות מטבולית, קובי עזרא חוות דעת
21/11/21 | השמנת יתר
דיאטה מנצחת תרופות לאנטי-אייגינג ובריאות מטבולית, קובי עזרא חוות דעת. המחקר, שנערך בעכברים, הראה שלתזונה (כולל קלוריות כללית ומאזן מאקרו-נוטריינטים) הייתה השפעה גדולה יותר על ההזדקנות והבריאות המטבולית מאשר לשלוש תרופות הנפוצות לטיפול בסוכרת ולהאטת ההזדקנות. הממצאים מתפרסמים ב- Cell Metabolism.

איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא
איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא. ישנו הורמון בגוף האדם הידוע כהורמון גדילה אנושי (HGH, Human Growth Hormone) המווסת את הגובה. הורמון הגדילה מיוצר ע"י בלוטת יותרת המוח וחיוני ביותר לצמיחה של עצמות ארוכות וסחוס.

איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא
איך להיות גבוה יותר? קובי עזרא. ישנו הורמון בגוף האדם הידוע כהורמון גדילה אנושי (HGH, Human Growth Hormone) המווסת את הגובה. הורמון הגדילה מיוצר ע"י בלוטת יותרת המוח וחיוני ביותר לצמיחה של עצמות ארוכות וסחוס.

צמיחה וגדילה בגובה - קובי עזרא PhD
צמיחה וגדילה בגובה - קובי עזרא PhD, צמיחה וגדילה בגובה נוצרת ע"י התארכות עצמות הארוכות, כתוצאה מכונדרוגנזה בצלחות האפיפיזאליות, המכונות גם צלחות הגדילה. תהליך זה נובע מהתרבות כונדרוציטים, היפרטרופיה והפרשת מטריקס חוץ תאית. המאורגן על ידי רשתות מורכבות של גורמים תזונתיים, תאיים, פרצרין ואנדוקריניים. ניתן להגדיר את גיל ההתבגרות כתקופת המעבר מילדות דרך התפתחות מאפיינים מיניים משניים ועד השגת הגובה הסופי בבגרות. מהירות הצמיחה מוגברת בתחילת המוקדמות או באמצע החיים, ידועה כגידול הפוברטלי.

קריאטין - קובי עזרא
קריאטין - קובי עזרא היא חומצה אורגנית חנקנית הנוצרת באופן טבעי. תפקידו העיקרי של הקריאטין הוא להקל על מיחזור של אדנוזין טריפוספט (ATP), מטבע האנרגיה של התא, בעיקר ברקמת השריר והמוח.

דיאטה מהירה מאוד
05/04/15 | דיאטה
דיאטה מהירה. דיאטות לירידה במשקל. ישנן סיבות שונות לאיזון המשקל ודיאטות שונות: החל ממראה חיצוני, עיסוק בספורט ובריאות, לרבות בריאות הלב וכלי הדם ומניעת סרטן....

חיטוב הגוף - קובי עזרא
21/06/14 | דיאטה
בדיאטת דיאט2אול אוכלים כמעט הכל! אך לרוב הדיאטה נקבעת בהתאם למה שהמטופל אוכל באורח ה"נורמאלי" שיגרתי. וכמובן בשילוב המזונות הייחודי! מניב את התוצאות האופטימאליות לחיטוב הגוף באופן מקסימאלי ומהיר ביותר.

מניעת סוכרת מסוג 2
יש חוקרים הטוענים שניתן למנוע סוכרת מסוג 2, זאת ע"י שינוי בהרגלי החיים. היות ותוכנית תזונה ודיאטה נכונה המותאמים לפרט בשילוב תוכנית אימונים אכן עשויים למנוע את התפתחות הסוכרת מסוג 2. סוכרת מסוג 2 או סוכרת מבוגרים בלשון העם, בעלת מרכיב גנטי חזק יותר, תזונה ואורח חיים משפיעים על הסיכוי שהמחלה תתרחש בגיל צעיר יותר-40 או מבוגר יותר 60 ומעלה או אולי לעולם לא?!. הסיכון לסוג להופעת סוכרת מסוג 2 וסוכרת הריונית יכול להיות ירידה ע"י בשמירה על משקל תקין – כלומר השמנה יתרה ותזונה לא בריאה.

ויטמין d אוסטאופורוזיס
ויטמין d אוסטאופורוזיס ויטמין D או (Cholecalciferol) הוא ויטמין מסיס בשומן העוזר לגוף לספוג סידן. ויטמינים מסיסים בשומן מאוחסן ברקמות השומן של הגוף. בנוסף לסיוע לגוף לספוג סידן, ויטמין D גם מסייעת לגוף לשמור על כמות של סידן וזרחן בדם הנכונה. תוספת סידן וויטמין D מהווה טיפול הכרחי באוסטיאופורוזיס. מחלת האוסטאופורוזיס נמצאה מלווה באבחון שכיחות גבוהה של חסר בויטמין D. מקורות מזון ויטמין D מצויה במזונות הבאים: מוצרי חלב גבינה חמאה חלב מועשר (כל חלב בארה"ב הוא מועשר בויטמין D) דגים צדפות דגני בוקר
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI