רוב היזמים ממהרים לפתוח עסק מתוך הרצון לממש את הרעיון העסקי שלהם מבלי לבצע תוכנית עסקית מפורטת ומסודרת, לכדאיות הקמת העסק. אם אתה יזם כזה עצור! חובה לכתוב תכנית עסקית ולבחון את כדאיות המוצר. חלק חשוב מהתכנית העסקית עוסק בבחינת מוצר חדש ובהתאמתו למסגרת העסק העתידי. להלן שאלות שונות אשר יאפשרו לכם לבחון בצורה מעמיקה יותר את המוצרים שלכם:
המוצר נותן מענה?
ראשית' עליכם להגדיר מהו המענה שהמוצר שלכם מספק. אם המוצר לא מספק צורך כלשהו הקיים בשוק, כיצד נצפה שאנשים יהיו מוכנים לשלם עליו?!
לדוגמא, נניח ואנו רוצים לייצר ממתיק המהווה תחליף לסוכר למשקאות חמים, במקרה זה אנו מגדירים שהמוצר שלנו, נותן מענה של תוספת סוכר באמצעות הממתיק לשתייה שלנו. האם ישנם אנשים אשר ירצו את הממתיק? ובכן, אנו יודעים שישנו פלח שוק רחב של אנשים המחפשים תחליף לסוכר, בין אם זה לצרכים בריאותיים או לדיאטה, ולכן אנו יודעים בוודאות שקיים צורך בשוק למוצר שלנו.
התועלות של המוצר ברורות?
שיווק המוצר הוא כלי מרכזי בהבטחת הכנסות עתידיות לעסק. הבנה נכונה של המוצר על ידי הלקוח תאפשר לעסק לבסס את היקף המכירות שלו בצורה טובה יותר. למשל, נעליים אורתופדיות, הינו מוצר בעל תועלת ברורה מאוד. שים את הנעליים, יהיה לך יותר נוח וזה ימנע כאבי גב. האם תועלות של מוצר כגון מכנס הם תועלות ברורות ומובנות לכולם, או האם הם משתנות ממתחרה למתחרה ומלקוח אחד לאחר? בחינת מוצר חדש נשענת על תועלת הלקוח.
קיימים תחליפים?
לא די בכך שיהיה לעסק שלכם מוצר. עליכם גם לבחון את האפשרויות האחרות העומדות מול הלקוח. האם הלקוח יכול לבחור במספר אלטרנטיבות שונות להשגת המטרה שהמוצר שלכם מספק? נניח שאדם רוצה לשתות שתייה ממותקת. הוא יכול לבחור בין שלל המיצים הקיימים על המדףולכן מנקודת המבט של חברת המשקאות, כל האלטרנטיבות האחרות (קולה, מיץ, מים וכו') יכולות להשפיע על ההכנסות של החברה. ולכן בחינת מוצר חדש תוך בדיקת המוצרים התחליפיים ורמתם הינו פרט חשוב.
יש ביקוש בשוק?
בשלב זה, לאחר שהגעתם למסקנה שהמוצר שאתם רוצים לייצר נותן מענה לתועלות הלקוח, יש לבדוק את מצב הביקוש בשוק והיקף המתחרים בו. ייצור מוצר לשוק המוצף במתחרים יכול להגביל את הכנסות העסק וליצור חסמי כניסה גבוהים מדי, מה שיוצר חוסר כדאיות בייצור המוצר העתידי. נחזור לדוגמא שלנו לגבי הממתיק. עלינו לשאול את עצמנו האם שוק התחליפי סוכר אינו מוצף בעשרות יצרני כאלו. כיצד נוכל למכור את המוצר שלנו, טוב ואיכותי ככל שיהיה, בשוק שבו ללקוחות יש אלטרנטיבות מרובות? בחינת מוצר חדש כדאית יותר בשווקים בהם הביקוש נמוך יותר.
מהי ההשקעה הראשונית שעל העסק לבצע בכדי לייצר את המוצר?
במידה ועברתם את 4 השאלות הראשונות והחלטתם שכדאי לכם לייצר את המוצר לשוק, עליכם להעריך את ההשקעה הראשונית הנדרשת לייצור המוצר. האם עלות ההשקעה הראשונית של דוכן תכשיטים שווה לעלות ההשקעה הראשונית של מפעל לייצור פלסטיק?
עלות ההשקעה יכולה להשפיע רבות על פעילות העסק, הן מבחינת מבנה הפעילות והן מבחינת אפיק המימון שאליו תפנו לצורך פתיחת עסק. מוצר בעל עלות השקעה ראשונית נמוכה מאפשר לממן לרוב את פתיחת העסק באמצעות ההון עצמי בלבד. לעומת זאת, עלות השקעה ראשונית גבוהה מצריכה לרוב גיוס הלוואות לעסקים מהבנק, הלוואות מדינה או משקיע חיצוני. הערכה מדויקת של ההשקעה הראשונית שגורר אופי המוצר תאפשר לכם להקים את העסק שלכם בצורה נבונה ומושכלת יותר.
בחינה מקיפה ונבונה של מוצר חדש לעסק בהקמה היא חשובה מאוד לעתיד העסק שלכם. כיזמים אתם מחויבים להשקיע מאמצים רבים בתכנון העסק ובבחינת כדאיותו, ולכן הכנת תכנית עסקית יכולה לחזק את סיכויי הצלחת העסק העתידי שלכם. קיימת אפשרות שהיא מומלצת, להשתמש בשירותיה של חברת ייעוץ עסקי המתמחה במתן סיוע לעסקים קטנים שתוכל לעזור לכם בהכנת תוכנית עסקית.
ערן רגב, מוסמך במימון (MBA), מנכ"ל מנועי צמיחה - ייעוץ עסקי.