אבחון ליקויי למידה דידקטי ופסיכודידקטי
למי מאתנו לא היה חבר לכיתה כזה שלא הצליח במבחנים ולא ממש היה בעניינים בזמן הלימודים? לרובינו היה לפחות חבר אחד כזה לכיתה, זה שתמיד נשאר מאחור ולא מצליח להדביק את חומר הלימוד בכיתה, וחלקנו אף מכירים את זה על עצמנו. נכון, לעיתים מצב כזה מגיע בגלל "שובבות יתר" וחוסר רצון ללמוד אך בלא מעט מן המקרים מדובר על לקות למידה, כזו שאם מאבחנים בזמן ניתן לטפל בה ולסייע לתלמיד בהדבקת החומר כמו גם לקבל בשבילו הקלות מאוחר יותר במבחני בגרות. ישנו אבחון דידקטי ואבחון פסיכודידקטי ואלו שני דברים שונים.
אבחון שהינו דידקטי
אבחון ליקויי למידה שהינו אבחון דידקטי מתמקד בפן הקוגניטיבי ובעיקר עוסק באיתור לקויות למידה. ישנן לקויות כלליות ורחבות אך ישנן גם לקויות ספציפיות שיכולות להתבטא בחוסר יכולת להתבטא נכון, קשיים בקריאה [בגיל מאוחר יחסית,] קשיים בכתיבה, קשיים בהבנת שאלות והוראות, אי עקביות בכתיבה [גודל, מרווחים, וכדומה] ובכלל, כל מה שקשור לקוגניציה אצל הילד ולאחר איתור הקשיים הספציפיים הללו ניתן לתת לו כלים להתמודד איתם ולהשתפר לאט לאט.
אבחון פסיכודידקטי
אבחון ליקויי למידה שהינו פסיכודידקטי הינו אבחון המתמקד בפן הרגשי אצל הילד והבנה למה הוא מתקשה כל כך בלימודים או במשהו ספציפי. אבחון פסיכודידקטי מתבצע אצל פסיכולוג ילדים ולעיתים עולים אף על בעיות מורכבות ועל דברים שקרו לילד ושלא דיווח עליהם [כמו ניצול, אלימות וכדומה] ולעיתים מבינים שהבעיה היא רגשית בגלל אירוע מסוים משמעותי בחייו של הילד כמו הליכי גירושים של הוריו וכדומה. לאחר האבחון והבנה של הבעיה ניתן לסייע לילד ובכך גם לסייע לו בלימודים ובמקרים רבים רואים תוך זמן קצר שיפור משמעותי.