לא כל העבירות של השתמטות מן הצבא דומות לאחרות. יש כאלה שנעדרו כליל מן השירות הצבאי שלהם ויש אחרים אשר נחשבים בתור עריקים מן הצבא כאשר לא חזרו אל הבסיס במועד הנדרש ופשוט נעדרים בתור חיילים לאחר שכבר עברו את שרשרת החיול ונכנסו אל שירות צבא סדיר.
העובדה כי קיימים סוגים שונים של היעדרות מלש"ב פותחת שלל של רבדים משפטיים עבור עבירה שאותה בראש ובראשונה יש את הצורך להוכיח ועם כל אלה נדרשת גם ההבנה המעמיקה בהליכים משפטיים בבית דין צבאי אשר יכולים לעשות את כל ההבדל בין הזיכוי המלא מדבר העבירה של השתמטות מצה"ל ללא ענישה, לבין קבלת ענישה במידה הנמוכה ביותר של מדרג העונשים הקיים לעבירה שכזו.
מוצאים חריגות מהנהלים
אולי עבור אזרח מן השורה שעושה את כל מה שנדרש ממנו לפי חוק ולא עולות בו התנגדויות מיוחדות, זה לגמרי לא ברור כיצד מלבד העובדה כי הצבא החליט שלא לגייס נער או נערה שהגיעו אל גיל הגיוס מסיבות נפשיות או בריאותיות אחרות, יכולים להיות מקרים של אנשים אשר משתמטים במודע מן השירות הצבאי ויכולים להעלות איזו שהיא סיבה לגיטימית לגמרי שהופכת את המפשט לטובתם וכך גם את רוע הגזירה.
חריגים ישנם רבים כמו לדוגמא אם טרם החל בכלל החייל המדובר להיכנס אל שרשרת החיול והוא עדיין אינו נחשב לאדם שנמצא תחת הסמכות הצבאית של הצבא בארץ, או אדם אחר שהיה בכלל בארץ זרה כל חייו ולא היה מודע לחובת השירות גם כאשר הוא כזה שמתגורר בחו"ל מפני שעדיין הוא רשום בתור אזרח ישראלי לכל דבר,כולל שירות חובה בצה"ל.
קריאה לגיוס ללא פרופיל, הצהרה של נשים בעקבות היותן דתיות וגיוס חרדים הופכים את הנהלים של הצבא להיות מאוד מורכבים מכפי שהם נראים בפועל, ורק היכרות טובה דיה עם נהלי השתמטות מצה"ל יכולה להביא את העניין לסיום נעים יותר.