סרטן המעי הגס נחשב לאחד מהגידולים השכיחים ביותר בקרב האוכלוסייה בעולם המערבי, כאשר מידי שנה מאובחנים בישראל כ-3200 חולים חדשים במחלה. סרטן המעי הגס היא מחלה הניתנת למניעה באמצעות אבחון מוקדם, הנעשה באמצעות בדיקת קולונוסקופיה, שנחשבת לבדיקה היעילה ביותר כיום למניעת התפתחות המחלה. סרטן המעי הגס היא מחלה שקשה מאוד לרפא אך ניתן למנוע אותה באמצעות הגברת המודעות בקרב הציבור על גורמי הסיכון של המחלה ודרכי מניעתה.
כיום מומלץ לכל אדם שהגיע לגיל 50, ואינו משתייך לקבוצת סיכון כלשהיא, לבצע בדיקת קולונוסקופיה. במהלך הבדיקה מחדיר הרופא דרך פי הטבעת צינור אנדוסקופי עם מצלמה בקצה, ובאמצעותו הוא סוקר את דפנות המעי הגס בחיפוש אחר פוליפים. מדובר בגידולים שפירים המתבלטים מדופן המעי הגס אשר עם הזמן עלול להתפתח בהם תהליך ממאיר. על מנת להבטיח את הצלחתה של הבדיקה, המותנית בניקוי מוחלט של המעיים, יש לעקוב אחר הוראות ההכנה לבדיקה ולמלא אותן בקפידה.
תהליך ההכנה טרם בדיקת קולונוסקופיה מתחיל כשלושה ימים לפני מועד ביצוע הבדיקה, ובמהלכם צורך הנבדק דיאטה מיוחדת המורכבת ממזונות כמו, ביצים, חלב, אורז (לא מלא) סולת, ועוד מזונות המכילים מינון נמוך של סיבים תזונתיים. מזונות אלה מתעכלים מהר ויוצאים מהגוף למחרת היום, כאשר על מנת להשלים את תהליך ניקוי המעיים יש ליטול את תרופת מרוקן, הממוססת את הצואה עד להפיכתה לנוזל ויציאתה מהגוף.
מרוקן מתאפיינת בשמירה על הרכב המלחים והנוזלים בגוף, ולכן היא מומלצת לשימוש גם לחולים עם אי ספיקת לב או כליות, וחולים עם מחלות מעיים דלקתיות.
לאחר נטילת התמיסה מומלץ לשהות ליד השירותים מכיוון שהשפעתה תורגש זמן קצר לאחר מכן. רק ניקוי מוחלט של המעיים יבטיח ביצוע מוצלח של קולונוסקופיה, כאשר במקרים בהם הנבדק לא מילא אחר הוראות ההכנה לבדיקה, או לא השתמש בתרופת מרוקן, יפגע הדבר בהצלחתה של הבדיקה והמטופל ייאלץ לבצע אותה שוב, תוך כדי חזרה על תהליך ההכנה. סרטן המעי הגס היא מחלה שניתן למנוע באמצעות סיגול הרגלי חיים ותזונה בריאים, הימנעות מעישון, פעילות גופנית וביצוע בדיקת קולונוסקופיה בזמן!