עצירות ילדים היא מצב המצריך התייחסות בכדי למנוע סיבוכים אפשריים. הספרות הרפואית מגדירה עצירות ילדים כתסמונת, כאשר חלה ירידה בתדירות היציאות, ו/או כאשר היציאות מלוות בקושי או בכאב. עצירות נגרמת כאשר הגוף סופח את הנוזלים מהצואה שהופכת ליבשה ו"נתקעת" במעי. במצב זה נפח הצואה קטן ורפלקס הפינוי שאחראי על דחיפתה והפרשתה החוצה לא מופעל. טיפול בעצירות נעשה בדרך כלל באמצעות תרופות נגד עצירות הזמינות כיום בכל בית מרקחת. קיימות תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם. במצבים כרוניים או אקוטיים מומלץ לפנות לרופא ילדים על מנת שיתווה נגד עצירת תרופות מרשם ספציפיות.
בדרך כלל עצירות ילדים נגרמת ממגוון רחב של סיבות או משילוב ביניהן. להלן שלוש סיבות עיקריות להופעת עצירות אצל ילדים ודרכי ה טיפול בעצירות המומלצות (המידע המופיע הוא בגדר המלצה בלבד ואינו מחליף המלצות של רופא מומחה).
חוסר בשתיית נוזלים: מים כידוע הם נוזל החיים, הגוף יכול להתקיים ימים ואף שבועות ללא מזון, אך ללא מים לא ניתן להחזיק מעמד יותר מיומיים שלושה. מים משחקים גם תפקיד חשוב בכל הנוגע לעצירות. המים מסייעים לתנועת הצואה ומסייעם לריכוכה. טיפול בעצירות יהיה אפוא שתיית מים בכמות היומית המומלצת: 1 ליטר.
התאפקות / הימנעות מביקור בשירותים: כידוע, ילדים חיים בתוך עולם משלהם והם מושפעים מהמציאות בצורה שונה ממבוגרים. ילדים עלולים לקבל החלטות שאינו נובעות ממקור רציונאלי ופשוט להימנע מביקור בשירותים, או להתעלם מהצורך הטבעי להתפנות. מדובר באחר בגורמים השכיחים לעצירות אצל ילדים. לכן, יש לעקוב אחר הרגלי היציאה של הילד ולשוחח עמו במידה והם אינם תקינים.
צריכת מזון דל בסיבים: סיבים תזונתיים תורמים מאוד לפעילות מעיים תקינה. למרות שהם אינם מתעכלים בקיבה, צריכתם חיונית למניעה ו/או הקלה על מצבי עצירות. כמות הסיבים המומלצת ביום עומדת על כ-25 גרם. במידה ומופיעה עצירות ניתן להגביר צריכה של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כגון, דגנים ולחם מחיטה מלאה, פירות יבשים (שזיפים ותאנים ידועים כמקלים על עצירות), ירקות ופירות טריים וקטניות (שעועית, אפונה, עדשים וכו').
תסמונת עצירות עלולה להיגרם גם מסיבות נוספות, אך אימוץ ההנחיות שהוזכרו לעיל עשוי לסייע מאוד לפתרון מהיר של הבעיה ולהקלה משמעותית בסימפטומים.