דף הבית תחבורה ורכב אופנועים 'אווירו' ו- 'דינמיקה' = אווירודינמיקה
'אווירו' ו- 'דינמיקה' = אווירודינמיקה
שחר לוי 01/07/08 |  צפיות: 5191

 מאת שחר לוי, מחבר הספר ומנהל ביה"ס לטכנאים 'המכונה שבאופנוע' 

הבעיה המהותית היא שדווקא בארץ חמה ולחה כישראל, אותם תנאים אטמוספריים רחוקים מאוד מלהיות אידיאליים. אם כך, מה עושים? האם נעתיק את מיקומה של ישראל לאירופה? או לחלופין, האם קיימת אפשרות לשלוט בלחץ האטמוספרי? התשובה לשתי השאלות – היא לא, ולפני שתלמד על מה כן תוכל לשלוט, עליך להכיר, ולו במקצת, כמה מחוקי האווירודינמיקה - מונח נוסף שאינו מיטיב עם 'המכונה שבאופנוע'. 

המונח הנ"ל מורכב משתי מילים; 'אווירו' ו- 'דינמיקה'. על כן, האווירודינמיקה היא תורה העוסקת בחקר הזרימה של האוויר ובכוחות הפועלים על גופים שנעים ביחס אליו. המכונה שבאופנוע היא אחת מאותם גופים ומאחר שכך גם עליה מופעלים כוחות מסוימים שעה שהיא מנסה לחתוך את האוויר ולהתקדם דרכו. אבל, בד בבד, מוטלות על האוויר שתי משימות נוספות כאשר הראשונה שבהן היא לחדור דרך תעלות כאלו או אחרות לתיבת האוויר, ולאפשר למנוע לנשום לרווחה, והאחרת – לדאוג לקירור המנוע. שלוש הדרישות הללו מהוות ניגוד אינטרסים משווע ואכן, כאן מתחילות הצרות מבחינתנו. על־פי הלך הדברים נראה כי אין למהנדסים ולרוכבים הרבה ברירות אלא להתפשר על שלושה דברים מהותיים עד מאוד: 1) מנועים בעלי קשיי נשימה מהותיים עד כדי "חסרי אוויר" בעליל. 2) אופנועים שחרף כל הספקי מנועיהם הגרנדיוזיים לכאורה, מצליחים לגרד בקושי רב את קו ה- 250 קמ"ש צפונה, מה גם שהם מתנהגים גרוע בעת הטיות. 3) יעילות קירור מנוע לוקה בחסר, בלשון המעטה.

כדאי שתדע כי האשם העיקרי הגורם להגבלות שתוארו לעיל הוא לא אחר מאשר – האוויר. במאמרים קודמים שפורסמו כאן נוכחת לדעת כי מסת האוויר אינה זניחה כלל וכלל ומסיבה זו לא ניתן להתעלם מהאינרציה של האוויר. על כן, אם הנך מעוניין לעבור דרך האוויר ברכיבה על אופנוע או לגרום לתנועתו דרך תעלות יניקה, עליך להסיט אותו מדרכך או לגרום לתנועתו, בהתאמה. בכל אחד משני המקרים נדרשת השקעת אנרגיה, כאשר במקרה הראשון האנרגיה הזו נגזלת מהמנוע של המכונה עוד בטרם התחלתם לנוע מילימטר אחד קדימה. יתרה מזאת, האוויר מצטיין ברמה מסוימת של צמיגות שחרף היותה נמוכה מהותית בהשוואה לזו של שמן המנוע, היא משפיעה באופן קריטי על חלוקת הלחצים המתקבלים בסמוך לשטח החזית של האופנוע והרוכב גם יחד בעת תנועתם דרך האוויר.

למעשה, לחצים אלו הם שקובעים את הכוחות הנוצרים סביבך בעת הרכיבה, ומאחר שאינך יכול לשנותם, כדאי לפחות להבין כיצד הם משפיעים עליך. ובכן, כאשר אופנוע (או כל חפץ אחר) מפלס דרכו בעת תנועתו דרך האוויר, נוצרת אינטראקציה בין השניים, וזו יוצרת כוח המושפע מצורתו, ממדיו, כיוון תנועתו ומהירותו של האופנוע. מטרתם של מהנדסי האווירודינמיקה הייתה מאז ומתמיד לנסות לנצל את אותו הכוח למטרתם שלהם על־ידי עיצוב הגוף שהם מעוניינים להניע דרך האוויר. האם המכונה שבאופנוע מצליחה במשימה? על כך בפעם הבאה, בפעם הבאה...

במאמרים נוספים המפורסמים כאן תוכל להחכים בהיבטים הקשורים במכונה שבאופנוע, ואם עדיין יש לך שאלות, הנך מוזמן לרכוש את הספר 'המכונה שבאופנוע' ולצאת לחוויית קריאה מרתקת במיוחד. כמו כן הנך מוזמן ליטול את מלוא האחריות על תקינות ובטיחות המכונה שבאופנוע או הקטנוע הפרטי שלך בידיך שלך, ולהצטרף לאחד מימי העיון ו/או הקורסים שאנו מציעים בבית הספר לטכנאות אופנועים מעשית.

שירותינו הייחודיים יאפשרו לך לחסוך את עלויות התחזוקה בכל אופנוע עתידי או להשתלב בענף כאיש מקצוע מוערך, להתענג מתחושת הסיפוק שתלווה אותך בעת פיתרון בעיה או תקלה, ובעיקר ? לוודא כי המכונה הפרטית שלך או זו של הלקוח שלך אכן תטופל כראוי ובאופן הבטיחותי ביותר - למען השקט הנפשי.

בינתיים, פקח את עיניך והקפד לתחזק את מערכות המכונה שבאופנוע או הקטנוע, רכוב בזהירות, ושמור על חייך! 

אתר הבית שלנו:  www.insightmoto.com

נייד: 050-8633673
משרד: 09-7680008

דואר אלקטרוני 1:  [email protected]
דואר אלקטרוני 2:  [email protected]

להתרשמות מהספר 'המכונה שבאופנוע', הקש כאן!

לפרטים נוספים על בית הספר לטכנאי אופנועים, הקש כאן!

לרכישת ערכת כלים מקצועית שתשמש אותך בעת טיפול באופנוע שלך, הקש כאן!

אם לא נענינו לפנייתך, מכל סיבה שהיא, אל תהסס להשאיר לנו הודעה. יהיה לנו העונג לשוב אליך במהרה. 

שחר לוי 
מנהל ומדריך ראשי בביה"ס לטכנאות אופנועים מעשית



דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 שחר לוי

היי, נעים מאוד... :-) שמי שחר לוי, אני בן 41, ורוכב על אופנוע בדיוק כמוכם. הרשה לי להציע לך קורס וידאו מקצועי מתנה, הכולל 3 סרטוני HD באורך של שעה! מעניין אותך?! בקר באתר הבית החדש שלי, הרשם 'לנבחרת המקצוענים הפרטית שלי', וקבל את הקורס מיידית אל תיבת המייל שלך. 

הקורס יאפשר לך:

1. ללמוד כיצד להדק ברגים כמו מקצוענים אמתיים - באמצעות ידית מומנט!   
2. לבדוק באמצעות רב מודד חשמלי את המצבר של האופנוע, הקטנוע או הטרקטורון שלכם.
3. להימנע מהחלפה מיותרת של מחשב ניהול המנוע בעלות של 20,000 ש"ח בשל מתג הצתה (סוויץ') שמעולם לא טופל...

YouTube - הרשם בלחיצת כפתור אחת לערוץ הוידאו החדש ב- YouTube, וקבל כל וידאו חדש שאפיק ישירות למייל הפרטי שלך. 
Facebook - חפש שחר לוי 'המכונה שבאופנוע', הצע לי חברות, ועשה לי לייק קטן בדף האוהדים של 'המכונה שבאופנוע'.

מאות רבות של טיפים מקצועיים, מאמרים וסרטוני וידאו באיכות HD, מצפים לך בשלוש ערוצי התקשורת שלנו! והם יסייעו לך לחסוך אלפי שקלים רבים כל שנה, לרכוב על מכונה מקצועית ואמינה, חלקה ובטיחותית עשרות מונים... מבטיח לך. ;-)

שחר לוי
0508633673
[email protected]



 


מאמרים נוספים מאת שחר לוי
 
כל פעולה מתחילה ומסתיימת בבורג...
07/07/08 | אופנועים
ואללה, הסתיים עוד סוף שבוע נהדר של רכיבה על האופנוע וכעת ברצונך לטפל במכונה שבו. אוקי, אז פרקת וניקית היטב את מסנן האוויר, וכל שנותר זה להתקינו בתיבת האוויר ולהדק את בורגי המושב והפלסטיקה - ברגים פשוטים למדי. אתה אוחז ברצ'ט, מכוון אותו למצב 'הידוק', מתחיל להדק את הבורג, ולפתע שומע צליל לא נעים. צליל המזכיר משהו כדוגמת... 'קרנק'. רגע אחד, גם הרצ'ט מסתובב חופשי. מה קרה פה? מציץ אל תוך הבוקסה, מנער אותה על גבי שולחן העבודה, ומגלה להפתעתך כי ראש הבורג נופל מתוכה.

שמן ברקס או נוזל בלם, מי יודע?
יש להבין תחילה כי מדובר בנוזל המורכב מחומרים כימים או סיליקון, ולא בשמן כפי שמקובל לחשוב. נוזל הבלם משמש כנוזל הידראולי במערכת הבלמים, ולעיתים קרובות גם באופנועים ורכבים שהפעלת המצמד בהם נעשית באופן הידראולי. הלכה למעשה מדובר בנוזל היגרוסקופי שאחת מתכונותיו הדומיננטיות והשלילית מבחינתך היא ספיחת נוזלים. לאחר 3 שנים של שימוש בבלמים, לדוגמה, צונחת טמפרטורת הרתיחה של נוזל הבלם לערכים נמוכים עד מאוד, ובשל כך היא מסכנת את הרוכב והמורכב גם יחד.

DOHC או SOHC - גל פיקות יחיד או כפול באופנוע וקטנוע
02/07/08 | אופנועים
במאמר נוסף המפורסם כאן בקטגוריית מאמרים זו, הכרנו ולמדנו כיצד משפיע השטח החופשי הנוצר סביב צלחות שסתומי המנוע בעת פתיחתם על יעילות זרימת התערובת פנימה והחוצה כמו גם כיצד הוא משפיע על רמת התכנון ההנדסית של המנוע. ומה הפעם, אתה שואל?! ובכן, הפעם נכיר את שתי השיטות העיקריות המאפשרות את פתיחת השסתומים באמצעות גל הפיקות.

אוירודינמיקה דו גלגלית - קדמה או הסטוריה
01/07/08 | אופנועים
במאמר הקודם הזכרתי כי אוירודינמיקה ואופנועים לא ממש הולכים יחדיו, וזו העת אם כן להמשיך את מחקרינו שלב אחד נוסף. ובכן, האופנועים החדישים בני עידננו הטכנולוגי אמנם נראים יפהפיים יותר מאלו אשר יוצרו לפני כעשור או שניים, אך הם מפגרים עד מאוד מבחינת מבניהם האווירודינמי. ב- 5 השנים האחרונות אכן מתחיל להיראות השינוי המיוחל, אלא שעדיין - מבנהו האווירודינמי של ה- DUCATI המוצג בתמונה יעיל מרובם המכריע של הפיירינגים העוטפים בגאון את האופנוע החדיש שלך. זאת חרף העובדה שהוא עוצב לפני כ- 60 שנה.

'אווירו' ו- 'דינמיקה' = אווירודינמיקה
01/07/08 | אופנועים
על מנת להפיק ממנוע נתון את המומנט ואת ההספק הגבוהים ביותר, חובה לאפשר לו לנשום ביעילות גבוהה, המתבטאת קודם כל ביכולתו לשאוב את מסת האוויר המרבית - בכל סל"ד ותנאי פעולה. במקרים רבים מדי מהוות דווקא סעפת היניקה או תעלות היניקה המובילות אליה את האוויר, דרך התיבה, את עקב אכילס של המנוע. במיוחד כאשר הסל"ד ג-ד-ל ו/או כאשר תנאי הלחץ האטמוספרי אינם אידיאליים.

קפיצי שסתומים לאופנוע / קטנוע - מבנה, אופן פעולה ותקלות
01/07/08 | אופנועים
בסאגת המאמרים האחרונה הכרנו חלק ממנגנון השסתומים, ונראה כי כעת הנך תוהה ושואל "מתי בעצם מתחיל השסתום להיפתח"? ובכן, השסתום יחל להיפתח ברגע שהפיקה מתגברת על התנגדות הקפיץ אשר מנסה לוודא בכל כוחו ומאודו כי צלחת השסתום תישאר צמודה לתושבת שלה. ברוב המנועים החדישים ניתן להבחין כי כל שסתום מוצמד אל תושבתו באמצעות זוג קפיצים, כאשר האחד "עוטף" את האחר. הקפיצים מותקנים מצִדו העליון של ראש המנוע סביב קנה השסתום, ומוחזקים באמצעות דסקית פלדה (Retainer) ופינים קוניים המכונים בשפת המכונאים 'קטרבים'.

מי אמר שרשרת טיימינג?
01/07/08 | אופנועים
כאשר אנו רוצים להכיר כיצד משפיע האוויר על פעולתו הליניארית ועל תפוקתו של מנוע 4 מהלכים, יש צורך להבין מה האוויר חווה במהלך זרימתו מסעפת היניקה אל פנים חלל הצילינדר. ובכן, בשלב ראשון ובאופן הבסיסי ניתן לומר כי בתחילת מחזור היניקה נפתח חלל הצילינדר ומתמלא בתערובת של אוויר ודלק המוזרמת אליו מתיבת האוויר דרך סעפת היניקה. בשלב הבא נסגר חלל הצילינדר למשך זמן מסוים, ובה בעת התערובת נדחסת, מוצתת ואף מתחילה לבעור – זהו מהלך הדחיסה.

שמן מנוע לדו גלגלי - אופנוע / קטנוע
01/07/08 | אופנועים
בחירת שמן המנוע יכולה להוות עבורך גורם פעוט ופשוט למדיי שאותו תשאיר למכונאי האהוב עליך. או לחילופין – לגזול חלק ניכר מזמנך הפנוי עם בת הזוג ו/או הילדים. כבר בעיה, נכון?! למעשה, שאלת המיליון דולר שמטרידה רוכבים רבים הנה "איזה סוג שמן מתאים למכונה שבאופנוע הפרטי שלי?" מאת שחר לוי, ממחבר הספר ומנהל בית הספר לטכנאות אופנועים מעשית 'המכונה שבאופנוע'

מדריך לרכישת אופנוע / קטנוע חדשים
01/07/08 | אופנועים
רכישת אופנוע משומש או חדש לגמרי עשויה להיות אחת מהחוויות המרגשות והמהנות עבור כל רוכב דו"ג, אך יש לקחת בשיקוליך כי אם לא תדע ו/או תקפיד על כמה כללים חשובים, תיווכח בדיעבד כי העסקה עלולה להתגלות כטעות חייך, והיא תגרור אחריה לא מעט אי נעימויות. נתחיל בעובדה שמדובר באחת מהעסקאות הכלכליות שמחייבת אותך להשקיע את ההוצאה הכספית הגבוהה ביותר פרט לרכב המשפחתי ולמשכנתה כמובן.

מדריך לרכישת אופנוע קטנוע משומשים יד 2
01/07/08 | אופנועים
רכישת אופנוע משומש או חדש לגמרי עשויה להיות אחת מהחוויות המרגשות עבור כל רוכב דו גלגלי! אלא שעליך לקחת בשיקוליך כי אם לא תקפיד על כמה כללים חשובים, תיווכח כי העסקה עלולה להתגלות כטעות חייך... כזו שתגרור אחריה לא מעט אי נעימויות והוצאות כספיות מרחיקות לכת... בלשון המעטה.

נתחיל בעובדה שמדובר באחת מהעסקאות הכלכליות שמחייבת אותך להשקיע את ההוצאה הכספית הגבוהה ביותר. אוקי, פרט לרכב המשפחתי ולמשכנתה כמובן. אבל זו רק ההתחלה...

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI