2010
לצערי, אלימות נוער תמיד בכותרות: ב- YNET דווח על שתי תקריות אלימות שאירעו בבתי ספר בארץ. הורים ששולחים את ילדיהם לבית הספר בתחושה כי הם מופקדים בידיים טובות, עשויים למצוא את עצמם עם הילד בחדר מיון לאחר שזה נפגע במקום שבו הוא אמור להיות בטוח.
למרבה המזל, במסגרת אגרת החינוך שמשלמים ההורים, מבוטחים הילדים בגן או בבית הספר בביטוח תלמידים. ביטוח זה מעניק כיסוי גם עבור פציעות ונזקים שנגרמו בשעות שמחוץ לשעות הלימוד – ומרבית ההורים אינם מודעים לעובדה הזו.
עו"ד לתביעות נזיקין-ליאור לויט
למי מיועד ביטוח תלמידים?
כל תלמיד הרשום ללימודים באחד ממוסדות החינוך ולומד באותו מוסד בפועל – מבוטח בביטוח תלמידים. כמו כן, מבוטחים גם ילדים בגני הילדים, בפעוטונים ובמעונות יום המופעלים על ידי רשויות מקומיות. אגרת החינוך המשולמת מדי שנה ע"י ההורה כוללת בתוכה את התשלום עבור ביטוח תלמידים. הכיסוי הוא קולקטיבי, ולכן גם אם הורה לא שילם את אגרת החינוך – ילדו עדיין יהיה זכאי לביטוח.
הביטוח חל על נזקים גופניים שנגרמו לתלמיד כתוצאה מתאונה שאירעה לו בכל מקום במדינה או מחוצה לה, בכל שעה משעות היממה בין אם היה לתאונה קשר כלשהו לפעילות המוסד החינוכי בו הוא לומד ובין אם לא.מה כולל הכיסוי הביטוחי לתלמידים?
איך נקבעת עלות הביטוח?
עלות הביטוח כלולה באגרת החינוך המשולמת מדי שנה ומשתנה לפי קביעת משרד החינוך, אך מסתכמת בלא יותר מכמה עשרות שקלים.
האם ניתן להרחיב את הפוליסה?
ניתן להרחיב את הפוליסה ולכלול בה כיסוי לפגעות כתוצאה מתאונת דרכים המתרחשת בחו"ל שבה נפגעים התלמיד או ההורה השוהים בחו"ל מטעם בית הספר, הרשות המקומית או משרד החינוך. עלות ההרחבה נקבעת באופן אישי במשא ומתן מול חברת הביטוח,.
חברות הביטוח לא ממש מתאמצות ליידע את ההורים בדבר זכויות ילדיהם שנפצעו ולעתים דואגות להסתיר את קיומו של הביטוח שעליו משלמים ההורים. אין מידע אצל ההורים לגבי תנאי והיקף הפוליסה ולעיתים חברות הביטוח גורמות להורים להאמין כי הביטוח קשור רק לפעילות בבית הספר.
מהו מועד ההתיישנות לתביעת ביטוח תלמידים?
ניתן להגיש תביעה עד גיל 21, שכן מועד התיישנות התביעה הוא שלוש שנים מיום שהתלמיד הנפגע הגיע לגיל 18. מאחר וחברות הביטוח הטעו ו/או לא גילו את קיומו של הביטוח ואת היקף הכיסוי שלו, הן נמנעות מלהעלות את טענת ההתיישנות. את התביעות יש להגיש נגד הרשות המקומית, נגד בית הספר או הגן ונגד חברת הביטוח, שלא דאגו ליידע את ההורים על זכויותיהם.
ביצוע הליך התביעה
לאחר קבלת טופס תביעה מהמוסד החינוכי שבו לומד הילד, יש להגיש אותו לגורם המבטח ולצרף אליו מסמכים רפואיים התומכים בתביעה. יתכן שהתלמיד הפגוע יופנה לבדיקת רופא מטעם המבטח ויחוייב לחתום על כתב ויתור על סודיות רפואית לשם בירור עברו הרפואי. מועד תשלום הפיצוי לנפגע יהיה כחודש לאחר שהסתיים הבירור הרפואי ונקבעה רמת הנכות של התלמיד.
ליאור לויט - עורך דין לדיני נזיקין ונזקי גוףהכל על דיני נזיקין ורשלנות רפואית http://liorlevit.com