מיקי שחם, "בנק החיים" - דם טבורי, מביא דיווחי מדע - רפואה מהעולם: חבל הטבור בתור מקור לתאי גזע
מהשבוע השלישי של ההתפתחות, העובר האנושי מתחבר דרך "גבעול" המתחבר לשליה שמתחילה להיווצר.
בשבוע 5, חבל טבור פרימיטיבי נוצר בצורה של טבעת טבורית.
בשבוע 10, לאחר ההתפתחות של מערכת העיכול של העובר, הטבור נראה כמו הרניה המתחברת לתוך חבל הטבור.
חבל הטבור מכוסה על ידי אפיתליום שפירי אשר מגן על מטריצה ג'לטינית ואלסטית המורכבת ממוקופוליסאכרידים (בעיקר חומצה היאלורונית וכונדרויטין סולפט) הנקראת "הג'ל של וורטון" אשר קרוי ע"ש ד"ר תומאס וורטון שתיאר אותה לראשונה בשנת 1656.
השפיר והג'ל של וורטון מגנים על שלושה כלי דם אשר קריטיים להתפתחות עוברית.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף ומבהיר כי כלי טבורי אחד גדול מספק לעובר המתפתח דם שליתי, עשיר בחומרים מזינים וחמצן, ובטרימסטר האחרון מעביר אליו נוגדנים חשובים שמספקת האם.
שני כלי דם טבורים קטנים יותר מחזירים מהעובר את הדם עם פחמן דו חמצני, פסולת ורעלנים אחרים.
חבל הטבור יכול לספק תאי גזע מהדם אשר עובר בכלי הטבור, הקירות הסובבים את הכלים ומהג'ל של וורטון.
תאי גזע מדם טבורי
ניתן לאסוף דם טבורי בלידה בעזרת ערכת איסוף סטרילית המכילה שק איסוף שמכיל חומר מונע קרישה (בדרך כלל ציטרט או הפרין) המחובר למחט אחת או כמה מחטי איסוף.
דגימות של דם טבורי יכולות להיאסף בתוך הרחם, לאחר הלידה של הילד ולפני הוצאת השליה או באופן חוץ-רחמי, מלידות תקינות וניתוחים קיסריים ללא כאב עבור האם או הילד.
במחקר עדכני, הקבוצה שלנו הדגימה שתאי גזע מדם טבורי ואוכלוסיות תא אחרות, באופן כללי, הושפעו על ידי היסטוריית יילודה וגורמים אימהיים אחרים.
יחידות דם טבורי בדרך כלל מועברות למעבדה שם הם עוברים הפרדה תאית על מנת להוציא את ה-buffy coat (שכבת תאים לבנים-צהבהבים המתהווה מעל לתאי הדם האדומים בדם שעובר תהליך צנטריפוגה) ו/או את הכנות התא אשר מועשרות בתאי גזע.
טכניקות שונות קיימות להוצאת תאים מדם טבורי, כמו: שטיפה צנטריפוגלית, יצירת גליל, שיטות מבוססות עמילן, ושיטות של צפיפות הדרגתית, בין היתר.
מבחינה היסטורית, דם טבורי ידוע כמכיל תאי אב/גזע המטופויטים בעלי היכולת לייצר צאצאים כלונוגניים.
בשנת 1974, Knuddtzon היה הראשון שאימת את הנוכחות של תאים עם פוטנציאל כלונוגני המטופויטי בדם טבורי במבחנה.
Broxmeyer and colleagues פרסמו בשנת 1989 דו"ח המאמת את הנוכחות של תאי גזע המטופויטים בדם טבורי.
מחקרים נוספים אימתו את הפוטנציאל הכלונוגני, תכונת החידוש העצמי והיכולת שלהם להתרחב במבחנה.
קבוצת המחקר שלנו וקבוצות אחרות בילו שנים רבות בניתוח קבוצות התא השונות שנמצאות בדם טבורי על מנת להבחין בין פנוטיפים של תאי גזע ותאי אב, ולאחר מכן בין קבוצות תא המטופויטיות ולא המטופויטיות.
בשנת 2004, הצוות שלנו דיווח בפעם הראשונה על התגלית של תאי גזע פלוריפוטנטים לא המטופויטים דמויי-עובר מדם טבורי, בשם תאי גזע דמויי-עובר מדם טבורי (CBE).
חקירה נוספת של תאים אלו הראתה שניתן לאסוף אותם מיחידות טריות ויחידות בשימור קריוגני ושהיה להם פוטנציאל הרחבה והשתנות לסמנים עצביים, הפטוביליאריים ודמויי-לבלב. תגלית מרעישה זו, למרות שאותגרה באותו זמן, מאז אומתה על ידי כמה קבוצות אחרות.
בנוסף לכך, הקבוצה שלנו וקבוצות אחרות יכלו גם לזהות ולבודד MSC מולטיפוטנטים מדם טבורי עם פוטנציאל השתנות מוגבל יותר והשתנות משמעותית יותר בין דגימות.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף ומבהיר כי מחקרים אלו הדגימו שלדם טבורי יש פוטנציאל מעבר להשתנות המטופויטית ושהוא יכול להילקח בחשבון עבור חקר הרפואה המחדשת.
לפי מיקי שחם, מחברת "בנק החיים", דם טבורי מהווה מקור טוב יותר ממוח עצם, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
תאי גזע מהג'ל של וורטון בחבל הטבור
כמה קבוצות לאחרונה דיווחו על האפשרות של לקיחת MSC, לא רק מדם טבורי אלא גם ממטריצה של חבל הטבור - הג'ל של וורטון. McElreavey and colleagues ראשית דיווחו בשנת 1991 על האפשרות של בידוד תאים דמויי-פיברובלסטים עם פוטנציאל לצמיחת האוכלוסייה מהג'ל של וורטון.
כמה טכניקות דווחו לניתוח הג'ל של וורטון מכאנית ו/או עיכולו בצורה אנזימטית על מנת לבצע תרבית לאוכלוסיות MSC הומוגניות.
האקדמיה הצרפתית לרפואה הציגה דו"ח בינואר 2010 שבו הם לקחו בחשבון שמחקר על תאי גזע מדם טבורי היה מאוד מבטיח ויכול לספק כלים חדשים ויעילים לטיפול במספר מחלות.
חתיכה אחת באורך 5-10 mm3 מהג'ל של וורטון יכולה להניב עד כמיליארד MSC בשלושים יום. כאשר חבל הטבור הממוצע הוא באורך של 50 ס"מ, אחד יכול לנבא שמקור זה של MSC ייהפך ליותר ויותר רלוונטי קלינית כאשר המחקר מתקדם.
MSC שנלקחו מהג'ל של וורטון בחבל הטבור נלקחים בחשבון באופן שהולך וגובר כהיותם עמידים יותר מהדם הטבורי עצמו, ומטבעם, הם פחות פולשניים מאשר אלו שנלקחו ממח העצם.
כמה מחקרים הציגו ש-MSC מחבל הטבור יכולים להשתנות לצאצאי עצם, עור, אנדותליום, הפטוציט, ועצב, אם נמנה רק כמה. התכונות החיסוניות של MSC מחבל הטבור הוצגו כדומות ל-MSC שנלקחו ממח עצם. הפוטנציאל של מקור זה של תאי גזע הוא לכן עצום עבור יישומים של רפואה מחדשת.
כלי דם טבורי
חבל הטבור ידוע היטב בתור מקור לתאי אב אנדותלים. אלו זוהו עבור חקר אנגיוגנזה ווסקולוגנזה וכרקמות מודל, לא פחות כעת עם הבידוד הסטנדרטי של תאים אנדותלים מוריד חבל הטבור האנושי.
התפקיד שלהם בהמטופויזה הוצג כאשר HUVEC מייצרים גורמי צמיחה ומולקולות נדבקות שיכולות לגרום לשימור ולשגשוג של תאי אב המטופויטים של דם טבורי.
בשנת 2003, Saraguser and colleagues הציעו שהוריד הטבורי וה-HUVEC היו מקור לתאים פרי-וסקולריים - פריציטים.
עבור המחקר שלהם, הם שיערו שכלי דם טבורים היו מקור פוטנציאלי לאוכלוסיה ייחודית של פריציטים, אשר היו הקדמונים של MSC שנמצאו בג'ל של וורטון.
השערה זו מאז אומתה במחקרים משלימים, אשר זיהו עוד יותר את הפריציטים טרום-MSC הללו ברקמות בוגרות אחרות.
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים, בלבד.