דף הבית רפואה ובריאות בריאות ילדים ותינוקות מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב.
מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב.
מיקי שחם 25/02/15 |  צפיות: 8532

מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב.

תאי גזע שמקורם בעור של בן 86 הראו יכולת מפתיעה לשרוד וליצור אקסונים ארוכים באתר הפגיעה בחוט השדרה בחולדות. התוצאות, שפורסמו ב Neuron, מצביעות על כך שתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים (iPSCs) תוכנתו מחדש מתאים בוגרים בגוף אדם ליכולת פנימית להתגבר על גורמים מעכבים ליצירת תאי עצב ולהרחיב את האקסונים.

דווח על ידי מיקי שחם כי מחקר קודם של אותה קבוצת מחקר, הראה כי תאי גזע נוירוניים - NSCs של חולדה יכול ליצור אקסונים בתוך מוח המכרסמים ועמוד השדרה ולהחזיר את התנועה לגפיים לאחר פגיעה בחוט השדרה.

"שני המחקרים פרובוקטיביים במונחים של כמות צמיחת האקסון שנצפתה," אמר מדען המוח פיליפ הורנר מאוניברסיטת וושינגטון, שחוקר התחדשות axonal (אקסון - זיז בסיב העצב היוצא מן הנוירון ומעביר אימפולסים מן התא). "השאלות שהנייר מעלה, עם זאת, הם אם הצמיחה טובה וברת שליטה."

מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.

מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורתופדיה ועוד.

טיפולים מבוססי תאי גזע מקיימים הבטחה לטיפול בפגיעות בעמוד השדרה. מחקרים קודמים הראו תאי גזע עצביים יכולים להאריך האקסונים הרחוקים על פני נגעים, האקסונים המקיפים את האתרים של פציעות חלקיות ולהגן ולשחזר את מוליכות פני הפציעה.

תכונות אלו מעלות את סיכויי טיפולים ניסיוניים. אך דיכוי המערכת החיסונית של המארח חיוני להצלחה של שתלים ודיכוי חיסוני יכול להוות סיכון גבוה לחולים שכבר סובלים מנזק בעמוד השדרה.

מארק טוסצינסקי ופול לו מאוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו, ניסו לעקוף את הצורך הזה בדיכוי חיסוני באמצעות iPSCs, אשר יכולה לנבוע מעור של מטופל ובסופו של דבר מושתלת בו חזרה.

שלושה חודשים לאחר השתלת תאי גזע, האקסונים נגזרים מתאי העצב המוקדמים האלה הראו הארכה מהנגע על פני מרחקים ארוכים, הגיעו למוח ולעמוד השדרה המותני דיסטלי. האקסונים "בעצם הרחיבו את כל אורכו של מרכז מערכת העצבים בעכברוש מבוגר," המחברים כתבו במאמרם.

האקסונים במחקר זה הראו זמן כפול וכ 41% שופעים יותר מאקסונים שמקורם בתאים עצביים בעכברוש בעבודה הקודמת של החוקרים. "זו תופעה יוצאת דופן שמעלה שאלות רבות ובסיסיות נוירו-ביולוגיות, כגון האם אנו יכולים לנסות ולשנות את תאי עצב בוגרים נפצעו להתנהג באופן דומה," אמר טוסצינסקי.

התוצאות מרמזות כי הפנוטיפ סלולארי יכול להתגבר על גורמים המעבים את הצמיחה המחודשת סלולרית בפגיעה בחוט השדרה. "השאלה היא ההבנה מה הפנוטיפ העצבי, ומה שתאים אלה מבטאים," אמר הורנר. "אז אולי נוכל לקחת רכיבים ולהנדס השתלות טובות יותר."

הניסויים "מראים קליטה מאוד חזקה וצמיחת אקסונלית מצוינת," אמר הנוירולוג בריאן קאמינגס מאוניברסיטת קליפורניה, שלא היה מעורב בעבודה. עם זאת, הוא הוסיף, "חלק מהמסלולים האלה עשויים להיות חריגים, כך ששרידת תאים אלה עשויה הייתה להיות יותר מדי טובה."

מיקי שחם – ימשיך לעדכן את הגולשים בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית.

החוקרים גם ציינו שכאשר iPSC-NSCs האנושי מתפשט בסמוך לאתר של השתל, זה סימן לצמיחת יתר. למרות שההפצה לא גורמת לתסמינים חריגים, העבודה הקודמת של החוקרים הוכיחה כי NSCs של העכברוש שנוצר חיצונית, היו עלולים לגרום נזק למבנים במוח. "לפני שאנו יכולים לחשוב על תרגום, יש כמה דברים שאנחנו צריכים לקחת בחשבון," אמר טוסצינסקי. "לדוגמא, כמה יציבים קשרים אלה, אם אנחנו יכולים להדריך את האקסונים אלה, וכי גידולים סרטניים לא נוצרים."

"זה צעד ראשון מאוד מעניין ומרגש," אמר קאמינגס. "אבל הם עדיין צריכים להבין איך לגרום לתאי iPS לגרום להחלמה תפקודית וגם כיצד לשלוט בצמיחת התא."

מימיו הראשונים, הבעיה של התחום הפורץ ומציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף טבורי ועל כן במספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה לילדים בלבד.

מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ומכשור, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם לאביזר), שיכול לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואת חידוש איברים / רפואה רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 מיקי שחם


 


מאמרים נוספים מאת מיקי שחם
 
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה ליצור תאי הגזע לטיפול בפרקינסון
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה ליצור תאי הגזע לטיפול בפרקינסון חוקרים מאוניברסיטאות Juntendo ו Keio מצאו דרך מהירה וקלה יותר לייצר תאים מושרים iPS מחולים במחלת פרקינסון, תגלית שלטענתם מהווה פריצת דרך בפיתוח תרופה למחלה נוירולוגית. במאמר שפורסם בכתב העת STEM CELLS, חוקרים בראשות נובוטקה האטורי והידיוקי אוקאנו פתחו טכנולוגיה עם מספר רב של מטופלים על ידי שימוש בתאי iPS שנגזרו בדמם. המפתח טמון בהפיכת התאים לתאי גזע עצביים בצורה יעילה יותר.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: פריצת דרך בטיפול תאי גזע בפרקינסון
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: פריצת דרך בטיפול תאי גזע בפרקינסון חוקרים גילו את מה שהם מתארים כצעד ראשון בפיתוח טיפול המבוסס על תאי גזע לטיפול במחלת פרקינסון. פרקינסון, אשר משפיע כ- 10 מיליון בני אדם בעולם, נגרם על ידי דלדול של תאי עצב מייצרי דופמין במוח, שמוביל למוגבלויות פיזיות.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: טכניקת תאי גזע מציעה תקווה לטיפול ב- SCID - מחלת ילד בועה"
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: טכניקת תאי גזע מציעה תקווה לטיפול ב- SCID - מחלת ילד בועה"

מחלת כשל חיסוני משולב חמורה (SCID) - המכונה גם בשם "מחלת ילד בועה" - היא קבוצה של הפרעות נדירות, מסכנות חיים הנגרמות על ידי פגמים גנטיים.

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), השכיחות השנתית של SCID היא 1 ל- 40,000-100,000 לידות, סביב 40-100 מקרים חדשים בקרב תינוקות בארה"ב בכל שנה.


מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: מחסן חלקי חילוף לטיפול בהתקפי לב וצלקות בלב.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: מחסן חלקי חילוף לטיפול בהתקפי לב וצלקות בלב. חוקרי בית חולים ספרדי השתמשו בהצלחה בתאי גזע שנלקחו מתורמים בריאים כדי לטפל בשבעה קורבנות התקף לב בהליך שבוצע לראשונה בעולם. בית החולים גרגוריו Maranon במדריד מתכנן לטפל ב- 55 חולים על ידי שימוש בטכניקה בניסוי קליני.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: ייצור תאי גזע המשמשים לטיפול בדמנציה.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: ייצור תאי גזע המשמשים לטיפול בדמנציה. אסטרטגיה חדשה לטיפול בדמנציה תורשתית זוהתה לאחר שחוקרים בלגים ניסו להפוך תאי גזע שמקורם בחולים לתאי עצב - התאים המושפעים ביותר על ידי המחלה. בתאי גזע שמקורם בחולה נושאים מוטציה של דמנציה פרונטוטמפורלית, המהווה כמחצית מהמקרים דמנציה לפני גיל 60, המדענים מצאו פגם שניתן למיקוד, המונע התפתחות נוירולוגית תקינה. תאי גזע אלה לחזור באופן חלקי למצב נורמלי כאשר הפגם תוקן.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: הורמוני מין נשיים - הגנה מפני מחלות דם.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: הורמוני מין נשיים - הגנה מפני מחלות דם. אסטרוגנים, הורמון מין נשי, יכולים לווסת את הפעילות של תאי גזע דמיים במח העצם ובדרך זו משפיעות על התפתחות סוגים מסוימים של סרטן דם, דיווחו חוקרים. דווח על ידי מיקי שחם כי לתגלית זו יישום פוטנציאל בטיפול בהפרעות דם מסוימות שאין להן כיום תרופה. המחקר בראשותו של ד"ר סיימון מנדס-פרר מ- CNIC, נעשה בשיתוף עם המעבדות של יארג שוואלר וראדק סקודה מבית החולים של אוניברסיטת באזל (שווייץ).

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נוגד חמצון משפר את התחדשות תאי הגזע במוח.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נוגד חמצון משפר את התחדשות תאי הגזע במוח. חוקרי תאי גזע מאוניברסיטת CEU-uch, השתילו בפעם הראשונה לרקמת מוח פגועה, תאי גזע עם חומצה ליפואית (נוגד חמצון רב עוצמה), במטרה לשפר את חידוש עצב ברקמה. זו דרך חדשה לתיקון נזק מוחי, המשלבת טיפול תאי עם טיפול תרופתי, שהראתה תוצאות חיוביות, במיוחד ביצירת כלי דם (אנגיוגנזה) באזורים שנפגעו במוחם של עכברי מעבדה.

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות. השתלות hESC משמשות בין היתר לטיפול באובדן ראייה חמור. עודכן על ידי מיקי שחם כי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet מספק עדות ראשונה לבטיחות לטווח ארוך וסבילות של השתלת תאי גזע עובריים אנושיים (hESCs) בבני אדם.

מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב.
מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב. תאי גזע שמקורם בעור של בן 86 הראו יכולת מפתיעה לשרוד וליצור אקסונים ארוכים באתר הפגיעה בחוט השדרה בחולדות. התוצאות, שפורסמו ב Neuron, מצביעות על כך שתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים (iPSCs) תוכנתו מחדש מתאים בוגרים בגוף אדם ליכולת פנימית להתגבר על גורמים מעכבים ליצירת תאי עצב ולהרחיב את האקסונים.

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרים מצאו מדוע ההזדקנות מלווה ביכולת פחותה של תאי הגזע.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרים מצאו מדוע ההזדקנות מלווה ביכולת פחותה של תאי הגזע. חוקרים מבית ספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד איתרו מדוע הזדקנות נורמלית מלווה ביכולת ירודה לשקם שריר לאחר פציעה. לאורך זמן, תאי גזע ברקמות שריר מסוגלים פחות ופחות לייצר סיבי שריר חדשים ונאבקים להגדרה עצמית. מדענים זיהו בפעם הראשונה תהליך שבו ניתן להצעיר אוכלוסיות תאי גזע של השריר המבוגר, לתפקד כמו תאים צעירים יותר.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI