סמים בספורט, ממריצים, מגבירי כדיוריות דם והורמונים אנבולים – ד"ר קובי עזרא
ניתן לחלק את הסמים בספורט למספר קטגוריות:
1. חומרים ממריצים, כגון: אפדרין, קפאין, אמפטמינים ועוד.
2. חומרים המגבירים את יצור הדם, כגון: ההורמון אריטרופואטין (EPO) והעמסת דם.
3. חומרים אנבולים, כגון: הורמונים אנבולים, סטרואידים אנבולים אנדרוגנים, הורמון גדילה, אינסולין, פקטור גדילה דמוי אינסולין (IGF).
1. חומרים ממריצים: חומרים ממריצים מסייעים לספורטאים האירוביים וכוח מתפרץ, הם מעלים את סף הכאב וגורמים לספורטאי ליכולת מוגברת לבצע פעילות ולהתעלם מתחושת המצוקה של הגוף.
תופעות לוואי עיקריות של השימוש בממריצים:
בדומה למצבי סטרס (לחץ): רעד, עלייה בלחץ הדם, בילבול, ירידה בתיאבון, הזעת יתר, נשימה מהירה.
2. חומרים המגבירים את יצור הדם: תרופות אילו, כגון: ההורמון אריטרופואטין, משמש להגברת יצור הארוטרוציטים (תאי הדם האדומים), כך למעשה יש לנו יותר נשאים של חמצן אשר מעבירים אותו מהריאות אל הרקמות השונים (השרירים). האריטרופואטין ו\או העמסת דם מסייעים לספורטאים ובעיקר המקצה הארובי (ריצות ארוכות, שחייה למקצים ארוכים, רוכבי אופניים ועוד) לבצע את הפעילות שלהם הפחות נשימות ומאמץ.
תופעות לוואי עיקריות של השימוש בארוטרופואטין:
עקב יצירת ריבוי תאי דם אדומים (פוליציטמיה), הדם הופך לסמיך יותר וכך ישנה עלייה לנטייה לסתימת כלי דם, כך עולה הנטייה לאירוע לבבי ולאירוע מוחי.
3. חומרים אנאבולים: תרופות אילו מסייעות לבניית השרירים מצורה מהירה יותר וכך גם שיפור בכוח הפיזי של הספורטאי. הסטרואידים האנבולים מזרזים את תהליך התאוששות השרירים לאחר אימון גופני מפרך. התרופות וההורמונים מסייעים לספורטאים בעיקר במקצה האנ-אירובי (אצנים למקצים של 100 מטר, מרימי משקולות, מפתחי גוף, הדיפת כדור ברזל, זריקת דיסקוס ועוד), למרות כי ישנם רבים מהספורטאים האירוביים אשר נוטלים אותם. על כן, הסטרואידים האנבולים והורמונים הגדילה הינם הכי שכיחים בשימוש ע"י ספורטאים!
תופעות לוואי של סטרואידים אנבולים בעת שימוש כרוני:
· שומנים בדם - עלייה בערכי הכולסטרול בדם, עלייה ברמות ה- LDL-כולסטרול וירידה בערכי ה- HDL-כולסטרול, דבר המחיש את טרשת העורקים, כך גם עלייה בנטייה למחלות לב וכלי דם, אירוע מוחי.
· עלייה בלחץ הדם – עקב הנטייה להצטברות נוזלים מוגברת (נטייה מוגברת לבצקות).
· היפרטרופיה בחדר השמאלי בלב, הדבר עלול להוביל לאי-ספיקת לב.
· מערכת המין – התכווצות האשכים וירידה בכמות תאי הזרע עד כדי עקרות.
· נזק לתפקודי הכבד ואפילו להתפתחות סרטן.
· עצבנות יתר ונטייה לדיכאון.
גילוי ובדיקות סמים בספורט - Doping
לגילוי הסמים בספורט ישנה שתי בעיות: 1. העיתוי – מועד הבדיקות, 2. העלויות – כסף רב. היות ובדיקות הסמים בספורטאים הינה יקרה, ולא תמיד כל הספורטאים עוברים את הבדיקות.
בדיקות דם ושתן:
סטרואידים אנבולים ניתנים לגילו בבדיקת שתן. ניתן לגלות את השרידים של הסטרואידים, בודקים את היחס בין הטסטוסטרון לאפיטסטוסטרון. אם נמצה יחס של 1:4 לטובת הטסטוסטרון קיים החשד שהספורטאי אכן השתמש בסטרואידים אנבולים.
קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים: * טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה
דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג